Γαλλία: Έκκληση επιστημόνων προς κυβερνήσεις για τη δυσπιστία κατά του εμβολίου Covid19

Γαλλία: Έκκληση επιστημόνων προς κυβερνήσεις για τη δυσπιστία κατά του εμβολίου Covid19

ΔΙΕΘΝΗ UPD 19:18 Δημιουργία 20/10/20, 19:05

Έκκληση κάνει η επιστημονική κοινότητα της Γαλλίας στις κυβερνήσεις, σχετικά με τη διαφαινόμενη δυσπιστία των πολιτών απέναντι στο μελλοντικό εμβόλιο κατά του κορονοϊού -γεγονός που μπορεί να σταθεί εμπόδιο στην κάλυψη του πληθυσμού.

«Στις περισσότερες από τις 19 χώρες που μελετήθηκαν, τα τρέχοντα επίπεδα αποδοχής ενός εμβολίου κατά του Covid-19 δεν επαρκούν για να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις της ανοσίας της κοινότητας», προειδοποιούν οι συντάκτες της μελέτης που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο και δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature Medicine.

Το 72% των 13.400 ερωτηθέντων στις 19 χώρες δήλωσαν ότι θα εμβολιαστούν εάν «ένα διαθέσιμο εμβόλιο κατά του Covid-19 αποδείξει την αποτελεσματικότητά του και την ακίνδυνη χρήση του», ενώ το 14% απάντησε ότι θα αρνηθεί και άλλο ένα 14% φάνηκε διστακτικό.

Το ποσοστό αποδοχής μεταβάλλεται σημαντικά, με τρεις χώρες να βρίσκονται κάτω από το 60%, η Γαλλία (58,8%), η Πολωνία (56,3) και η Ρωσία (54,8), και τρεις άλλες να υπερβαίνουν το 80%, η Κίνα, η Βραζιλία και η Νότια Αφρική.

«Διαπιστώσαμε ότι το πρόβλημα της διστακτικότητας απέναντι στο εμβόλιο συνδέεται στενά με μια έλλειψη εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση», σχολίασε ένας από τους συντονιστές της μελέτης, ο Τζέφρι Β. Λάζαρους, ερευνητής στο Ινστιτούτο Παγκόσμιας Υγείας της Βαρκελώνης (ISGlobal).

Σύμφωνα με τους συντάκτες της μελέτης, καθίσταται ολοένα και πιο προφανές πως μια διαφανής πολιτική, βασιζόμενη σε αποδεικτικά στοιχεία και μια σαφής και ακριβής επικοινωνία θα απαιτηθούν από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, αρχής γενομένης από τις κυβερνήσεις.

Για τη διεξαγωγή αποτελεσματικών εκστρατειών πρόληψης, οι επιστήμονες καλούν να εξηγηθεί προσεκτικά το επίπεδο δραστικότητας ενός εμβολίου, ο χρόνος που απαιτείται για την προστασία (με πολλαπλές δόσεις, εάν είναι απαραίτητο) και η σημασία μιας κάλυψης σε επίπεδο πληθυσμού για να αποκτήσει ανοσία η κοινότητα.

Και αυτό, ειδικά επειδή «οι ακτιβιστές κατά του εμβολιασμού κάνουν ήδη εκστρατεία σε αρκετές χώρες κατά της ανάγκης ενός εμβολίου, μερικές από αυτές αρνούνται εντελώς την ύπαρξη του Covid-19».

Σύμφωνα με άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα στο βρετανικό περιοδικό Royal Society Open Science, έως το ένα τρίτο του πληθυσμού σε ορισμένες χώρες είναι πιθανό να πιστεύει ψευδείς πληροφορίες και θεωρίες συνωμοσίας για τον Covid-19. Για παράδειγμα, περίπου το 33% των Μεξικανών και το 37% των Ισπανών ερωτηθέντων θεωρούν «αξιόπιστη» την εκδοχή ότι ο κορωνοϊός κατασκευάστηκε σκόπιμα σε εργαστήριο της κινεζικής πόλης Ουχάν, όπου ξεκίνησε η επιδημία (το αντίστοιχο ποσοστό είναι μεταξύ 22 και 23% στη Βρετανία και στις Ηνωμένες Πολιτείες).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αν σου άρεσε κάνε