Σε έξαρση η πανδημία στην Ευρώπη
Σαρώνει ο κορονοϊός στην Ευρώπη, καθώς επιταχύνεται ο ρυθμός αύξησης των ημερήσιων κρουσμάτων μόλυνσης από τη μια άκρη της Γηραιά Ηπείρου έως την άλλη.
Μια σειρά αλληλοεξαρτώμενες μεταβλητές δημιουργούν μια πολυπαραγοντική δύσκολη εξίσωση την οποία καλούν να λύσουν οι κυβερνήσεις και κεντρικά η ΕΕ, υπό την απειλή νέας επιδείνωσης των υφεσιακών πιέσεων στις οικονομίες, καθώς το δεύτερο κύμα Covid-19 βρίσκεται σε φάση επέλαση.
Τα συστατικά του εκρηκτικού επιδημιολογικού κοκτέιλ ποτίζουν όλες τις χώρες:
- Ο συνδυασμός της πτώσης της θερμοκρασίας που αυξάνει τον συνωστισμό
- Η κοινωνική κόπωση από τα απανωτά περιοριστικά μέτρα και την ψυχολογική αναταραχή
- Το μεγάλο ποσοστό ανθρώπων που διαγνώστηκαν θετικοί στα μοριακά τεστ και είναι ασυμπτωματικοί, κινητές βόμβες.
- Η πίεση που δέχονται τα συστήματα υγείας για την κάλυψη των ασθενών και ιδιαίτερα όσων χρειάζονται ΜΕΘ, μετά από χρόνια περικοπών λιτότητας, σε μια σειρά χώρες, ιδίως του ευρω-νότου.
«Πώς γίνεται να αποφευχθεί ο μεγάλος αριθμός των θανάτων, με τη μικρότερη διατάραξη της κοινωνικής και οικονομικής ζωής;». Μία πολύπλοκη εξίσωση, λεπτής ισορροπίας, με την οποία βρίσκονται αντιμέτωπες οι κυβερνήσεις, αναρρωτιέται ο Πιερ-Ιβ Ζοφάρ του CNRS.
Η επιδημιολογική εικόνα ανά χώρα μιλά από μόνη της:
Βέλγιο
Το Βέλγιο, μία από τις ευρωπαϊκές χώρες με τον μεγαλύτερο απολογισμό νεκρών από την επιδημία του κορωνοϊού, ξεπέρασε το όριο των 10.000 θανάτων, σύμφωνα με τα στοιχεία του ινστιτούτου δημόσιας υγείας Sciensano.
Η χώρα των περίπου 11,5 εκατομμυρίων κατοίκων, σχεδόν όσο ο πληθυσμός της Ελλάδας, μετρά πλέον 10.001 θανάτους από Covid-19, αφού το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 14 νέοι θάνατοι. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα φτάνει τις 117.115.
Στην Ελλάδα ανακοινώθηκαν άλλες πέντε απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, ανεβάζοντας το σύνολο στις 388. Ο αριθμός των συνολικών κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί, έχει φτάσει τις 18.123.
Ευρύς τρόπος καταγραφής θανάτων
Οι αρχές του Βελγίου υιοθέτησαν από την αρχή της πανδημίας του κορωνοϊού, πριν από επτά μήνες, έναν πιο ευρύ τρόπο καταγραφής των θανάτων. Στους αριθμούς που ανακοινώνονται, περιλαμβάνονται και όσοι ασθενείς ενδέχεται να πέθαναν από τον ιό SARS- CoV-2, χωρίς όμως να έχει επιβεβαιωθεί ότι είχαν προσβληθεί από Covid-19.
Την περίοδο της κορύφωσης της πανδημίας τον Απρίλιο, επί περίπου 10 ημέρες, αναφέρονταν στο Βέλγιο περισσότεροι από 250 θάνατοι ημερησίως. Στις 8 Απριλίου, καταγράφηκε ρεκόρ 321 θανάτων, σύμφωνα με τα στοιχεία του Sciensano.
Το όριο των 5.000 νεκρών ξεπεράστηκε στις 17 Απριλίου
Από το καλοκαίρι οι ικανότητες διεξαγωγής διαγνωστικών τεστ αυξήθηκαν σημαντικά, προκαλώντας μεγάλη αύξηση στον ημερήσιο αριθμό των νέων κρουσμάτων, κυρίως τον Σεπτέμβριο, μετά το τέλος των καλοκαιρινών διακοπών και την έναρξη της σχολικής χρονιάς.
Από τις αρχές του μήνα, άνοδο παρουσιάζει και ο ημερήσιος αριθμός θανάτων, περνώντας από τους 3 που ήταν σε 7-8 κατά μέσο όρο τις τελευταίες ημέρες, καθώς ολοένα και περισσότεροι ηλικιωμένοι και άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες μολύνονται από την Covid-19.
Οι ηλικιωμένοι που ζουν σε περίπου 1.500 0ίκους ευγηρίας στο Βέλγιο έχουν πληγεί σημαντικά από την πανδημία. Σε αυτά τα ιδρύματα έχουν καταγραφεί σχεδόν οι μισοί θάνατοι από κορωνοϊό, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Ο αριθμός αυτός φτάνει τα δύο τρίτα (64%), αν στους νεκρούς σε οίκους ευγηρίας προστεθούν και όσοι ένοικοι πέθαναν σε νοσοκομεία.
Ισπανία
Η Ισπανία έγινε η πρώτη δυτικοευρωπαϊκή χώρα που ξεπέρασε τα 800.000 κρούσματα κορονοϊού, μετά και την καταγραφή 23.480 νέων λοιμώξεων το Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το ισπανικό υπουργείο Υγείας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 813.412, ενώ ο συνολικός αριθμός των θανάτων έφθασε τις 32.225 από 32.086 την Παρασκευή. Ο ημερήσιος αριθμός θανάτων είναι αυτές τις ημέρες στο υψηλότερο επίπεδό του από τις αρχές Μαΐου αλλά είναι αρκετά χαμηλότερος από το ρεκόρ των σχεδόν 900 θανάτων στα τέλη Μαρτίου.
Δικαστήριο της Μαδρίτης απέρριψε τα μέτρα μερικού lockdown που έχουν επιβληθεί στην ισπανική πρωτεύουσα, διότι «πλήττουν θεμελιώδη δικαιώματα».
Επειτα από εντολή του υπουργείου Υγείας, οι αρχές της περιφέρειας της Μαδρίτης απαγόρευσαν από την περασμένη Παρασκευή στους κατοίκους να μετακινούνται χωρίς ζωτικής σημασίας λόγους.
Η επιβολή των μέτρων έφερε σε σφοδρή αντιπαράθεση την κεντρική κυβέρνηση με τις τοπικές αρχές, οι οποίες και προσέφυγαν στη δικαιοσύνη κατά της απαγόρευσης.
Ιταλία
Παρουσιάζουν σημαντική αύξηση, τα κρούσματα κορωνοϊού στην Ιταλία. Το τελευταίο εικοσιτετράωρο διαγνώσθηκαν 4.458 νέα περιστατικά και 22 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους.
Τα κρούσματα ήταν 3.678, με 31 νεκρούς. Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, παράλληλα, αυξάνεται ο αριθμός των εισαχθέντων στα νοσοκομεία, με βαριά συμπτώματα.
Τα περισσότερα κρούσματα συνεχίζουν να καταγράφονται στην Καμπανία, με πρωτεύουσα τη Νάπολη (757), στη Λομβαρδία (683), στο Βένετο (491) και στην περιφέρεια Λάτιο, με πρωτεύουσα τη Ρώμη (359).
Τα κρούσματα ξεπερνούν τα εκατό, σε δέκα περιφέρειες της χώρας. Συνολικά, 3.925 άνθρωποι έχουν εισαχθεί σε νοσοκομεία της Ιταλίας, 358 σε μονάδες εντατικής θεραπείας και 61.669 βρίσκονται σε κατ΄οίκον περιορισμό.
«Οι αριθμοί αυτοί δεν αγγίζουν το επίπεδο άλλων ευρωπαϊκών χωρών, αλλά τα περιστατικά αυξάνονται, πλέον, εδώ και εννέα εβδομάδες και η αύξηση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα. «Τα μέτρα που έχουν υιοθετηθεί, με πλύσιμο χεριών, προστατευτική μάσκα και αποφυγή συνωστισμών, πρέπει να τηρηθούν με πολύ, πολύ, πολύ ευλαβικό τρόπο» πρόσθεσε -χαρακτηριστικά- ο Ιταλός αρμόδιος υπουργός.
Σε αυτοπεριορισμό βρίσκεται ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καθώς συνεργάτης του βρέθηκε θετικός στον κορωοοϊό.
«Πρόσφατα είχα επαφή με μέλος του προσωπικού μου που βρέθηκε θετικό στον κορωνοϊό. Είμαι καλά και δεν έχω συμπτώματα. Σύμφωνα με τους κανόνες, θα είμαι σε αυτοπεριορισμό για την απαιτούμενη περιόδο για να κάνω τα απαραίτητα τεστ» έγραψε στο λογαριαχμό του στο twitter ο Νταβίντ Σασόλι.
Ολλανδία
Ο αριθμός των νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ολλανδία κατέγραψε ρεκόρ, με πάνω από 5.800 νέα περιστατικά σε 24 ώρες, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσαν οι υγειονομικές αρχές της χώρας.
Την Τέταρτη τα ημερήσια κρούσματα είχαν ανέλθει στα 4.996. Η γρήγορη αυτή αύξηση ασκεί πιέσεις στις αρχές να επιβάλουν νέους περιορισμούς στη χώρα.
Γερμανία
Την έντονη ανησυχία του για την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού - με τα νέα κρούσματα να φθάνουν τις 4.000 το τελευταίο 24ωρο - εξέφρασε ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν και κάλεσε τους πολίτες «να μην θεωρούν ότι είναι άτρωτοι» και να συμβάλουν ενεργά στην προσπάθεια περιορισμού της πανδημίας. Για τον κίνδυνο τα κρούσματα να ξεπεράσουν τις 10.000 την ημέρα προειδοποίησε ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου «Ρόμπερτ Κοχ» Λόταρ Βίλερ.
«Το ζήτημα είναι να μην χάσουμε τον έλεγχο», τόνισε ο κ. Σπαν κατά την διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον καθηγητή Βίλερ και έκανε λόγο για την σωστή ισορροπία μεταξύ εμπιστοσύνης στην σωστή στρατηγική αντιμετώπισης της κατάστασης και επαγρύπνησης. Ζήτησε δε εκ νέου να τηρούνται οι κανόνες της απόστασης, της χρήσης προστατευτικής μάσκας και της εγγραφής στην εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα με στόχο την καταγραφή των κρουσμάτων και την αποτελεσματικότερη ιχνηλάτηση. «Το αν θα πετύχουμε, εξαρτάται από όλους μας. Αν συμμετέχουν 80 εκατομμύρια άνθρωποι, ο ιός δεν θα τα καταφέρει», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας και πρόσθεσε ότι υπάρχουν πλέον πολλά εργαλεία για την αντιμετώπιση της πανδημίας, την οποία περιέγραψε ως «δοκιμασία για τον χαρακτήρα της κοινωνίας μας».
«Δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί σε λίγες εβδομάδες η κατάσταση στη χώρα», δήλωσε από την πλευρά του ο Λόταρ Βίλερ, προσθέτοντας ότι «είναι πιθανό να δούμε και περισσότερα από 10.000 κρούσματα την ημέρα και ο ιός να μεταδίδεται και πάλι ανεξέλεγκτα». Επέστησε μάλιστα την προσοχή σε κλειστές δομές, όπως οι οίκοι ευγηρίας, και τόνισε ότι αποτελεί «πλάνη» η ιδέα ότι ο κορονοϊός δεν είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος. «Στόχος μας είναι ο όσο γίνεται μικρότερος αριθμός κρουσμάτων. Μόνο έτσι δεν θα επιβαρυνθεί υπερβολικά το σύστημα υγείας και θα μπορεί να αποτρέψει σοβαρές επιπλοκές και θανάτους», εξήγησε.
Σε κρίσιμο όριο το Βερολίνο
Ειδικά για την κατάσταση στο Βερολίνο, ο κ. Σπαν έκανε λόγο για συχνά «απερίσκεπτη, αδαή συμπεριφορά» των πολιτών και χαιρέτισε τα μέτρα που ανακοίνωσε η τοπική κυβέρνηση για απαγόρευση της λειτουργίας όλων των επιχειρήσεων όπου πωλείται αλκοόλ από τις 23:00 έως τις 06:00, περιορισμό σε 10 - από 25 - των συμμετεχόντων σε ιδιωτικές εκδηλώσεις και σε πέντε των ατόμων που μπορούν να κυκλοφορούν σε ανοιχτό χώρο από τις 23:00 έως τις 06:00.
Απαντώντας ωστόσο σε ερώτηση σχετικά με το εάν είναι πιθανό ένα νέο γενικευμένο «lockdown» στη χώρα, ο Γενς Σπαν εξήγησε ότι μέχρι τώρα η κατάσταση στην αγορά, ακόμη και σε καταστήματα όπως τα κομμωτήρια, είναι ομαλή, ενώ τα προβλήματα εντοπίζονται κυρίως σε συρροές που αφορούν εορταστικές εκδηλώσεις, κυρίως γάμους, και γι' αυτό, όπως είπε, θεωρούνται απαραίτητοι οι περιορισμοί που αφορούν το αλκοόλ.
Για «σημαντική αύξηση» των κρουσμάτων και την «αρχή του νέου κύματος» της πανδημίας έκανε λόγο πριν από λίγο και ο προσωπάρχης της Καγκελαρίας Χέλγκε Μπράουν, μιλώντας στο RTL. Στις μεγάλες πόλεις δεν είναι μόνο το γεγονός ότι τα κρούσματα ξεπερνούν το όριο των 50 ανά 100.000 κατοίκους σε μία εβδομάδα, αλλά ότι οι αριθμοί αυξάνονται πλέον με μεγάλη ταχύτητα, τόνισε ο κ. Μπράουν, ο οποίος είναι και ιατρός. «Αυτό σημαίνει ότι η ιχνηλάτηση των επαφών σε κάποιες περιοχές δεν λειτουργεί πλέον τόσο καλά κι αυτό είναι η κλασική εικόνα ενός δεύτερου κύματος. Αν οι αριθμοί συνεχίσουν να ανεβαίνουν εξίσου γρήγορα, τότε θα χάσουμε τον έλεγχο και θα μπορούμε να συγκρατήσουμε την κατάσταση μόνο με αποφασιστικά μέτρα», προειδοποίησε.
«Επικίνδυνη περιοχή» χαρακτηρίζεται πλέον ολόκληρο το Βερολίνο, καθώς ξεπεράστηκε το όριο των 50 νέων κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους κατά την διάρκεια μίας εβδομάδας, όπως ανακοινώθηκε πριν από λίγο από τις υγειονομικές υπηρεσίες.
Ο δείκτης έφθασε στο 52,8 για ολόκληρη την πόλη. Τις προηγούμενες ημέρες το όριο είχαν υπερβεί τέσσερα δημοτικά διαμερίσματα (Νοϊκέλν 114,3, Κέντρο 78,3, Τέμπελχοφ-Σένεμπεργκ 72,4 και Φρίντριχσχάιν-Κροϊτσμπεργκ 68,9), στα οποία ζουν περίπου 1,8 εκατομμύρια κάτοικοι. Ήδη τα κρατίδια του Σλέσβιγκ-Χολστάιν και της Ρηνανίας - Παλατινάτου είχαν ανακοινώσει περιορισμούς για τους προερχόμενους από αυτές τις περιοχές, προκαλώντας τις διαμαρτυρίες της κυβέρνησης του Βερολίνου, η οποία ζητούσε η πόλη να λαμβάνεται υπόψιν ως σύνολο.
Πάντως η Γερουσία του Βερολίνου αποφάσισε την απαγόρευση από το ερχόμενο Σάββατο της λειτουργίας όλων των επιχειρήσεων όπου πωλείται αλκοόλ από τις 23:00 έως τις 06:00, τον περιορισμό σε 10 - από 25 - των συμμετεχόντων σε ιδιωτικές εκδηλώσεις και σε πέντε των ατόμων που μπορούν να κυκλοφορούν σε ανοιχτό χώρο από τις 23:00 έως τις 06:00.
Με ανάρτησή της στο Twitter, η υπουργός Υγείας του Βερολίνου Ντιλέκ Καλαϊτσί ζήτησε πριν από λίγη ώρα από τους κατοίκους της γερμανικής πρωτεύουσας να τηρήσουν τους κανόνες και να περιορίσουν τις ιδιωτικές γιορτές και τις κοινωνικές επαφές τους. «Εάν δεν πειθαρχήσουμε, δεν θα έχουμε μόνο περισσότερους ασθενείς και νεκρούς, αλλά διακινδυνεύουμε ένα Shutdown», προειδοποίησε.
Βρετανία - Σιωπηλοί μεταδότες
Οι βρετανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι κατέγραψαν άλλα 17.540 κρούσματα του νέου κορωνοϊού το τελευταίο 24ωρο, αριθμός αυξημένος συγκριτικά με τις 14.162 μολύνσεις που είχαν ανακοινωθεί Τετάρτη.
To επίπεδο αυτό είναι το υψηλότερο που έχει καταγραφεί. Αναφέρθηκαν επίσης 77 θάνατοι ανθρώπων που είχαν βρεθεί θετικοί στην Covid-19 κατά τις τέσσερις τελευταίες εβδομάδες.
Οι λεγόμενοι «σιωπηλοί μεταδότες» του κορωνοϊού θα μπορούσαν να είναι πιο συνήθεις από ό,τι πιστεύαμε στο παρελθόν, σύμφωνα με μία μελέτη από το Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία διαπιστώνει ότι περισσότερα από τα δύο τρίτα των ανθρώπων που είναι θετικοί στον ιό ήταν ασυμπτωματικοί την ημέρα που έκαναν το τεστ.
Οπως μεταδίδει το CNBC, η μελέτη εξέτασε 36.061 άτομα που έκαναν τεστ το διάστημα μεταξύ 26 Απριλίου και 27 Ιουνίου 2020. Διαπίστωσε ότι το 86,1% εκείνων που είχαν θετικά αποτελέσματα κορωνοϊού δεν ανέφεραν βασικά συμπτώματα, όπως βήχα, πυρετό ή απώλεια γεύσης και όσφρησης την ημέρα που έκαναν το τεστ.
«Για να μειωθεί η μετάδοση του SARS-CoV-2, είναι σημαντικό να εντοπιστούν εκείνοι που είναι μολυσματικοί. Ωστόσο, λίγα είναι γνωστά για το ποσοστό των μολυσματικών ατόμων που είναι ασυμπτωματικοί και πιθανόν "σιωπηλοί μεταδότες"», σημείωσαν οι ερευνητές.
Φινλανδία
Η Φινλανδία είναι πιθανόν να είχε έως και πέντε φορές περισσότερα περιστατικά Covid-19 απ' ό,τι έδειχναν τα επίσημα στοιχεία της στη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας από τον Μάρτιο έως τον Μάιο, σύμφωνα με την αρχή δημόσιας υγείας της χώρας, THL, που επικαλείται αποτελέσματα από τεστ αντισωμάτων που διενήργησε.
Ο επίσημος αριθμός περιστατικών Covid-19 βασίζεται σε διαγνωστικά τεστ με υλικό που λαμβάνεται από τη μύτη ή τον φάρυγγα ενός ανθρώπου που παρουσιάζει συμπτώματα, ενώ τα τεστ αντισωμάτων πραγματοποιούνται σε δείγμα αίματος και δείχνουν αν ένας άνθρωπος έχει μολυνθεί από τον νέο κορωνοϊό που προκαλεί την ασθένεια.
«Υπήρχαν περίπου 1,5 έως 5 φορές περισσότερες μολύνσεις σε σχέση με τα επιβεβαιωμένα κλινικά περιστατικά», ανέφερε σε ανακοίνωση η THL. Η διαφορά στους αριθμούς εξηγείται ευρέως από την έλλειψη ικανότητας διενέργειας τεστ κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος μολύνσεων, δήλωσε ο επικεφαλής υγειονομικής ασφάλειας της THL, Μίκα Σαλμίνεν.
Η THL ξεκίνησε τον Απρίλιο να διενεργεί τυχαία δικά της τεστ αντισωμάτων στα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Φινλανδίας, στην προσπάθεια να εντοπίσει την πραγματική διάδοση της ασθένειας, περιλαμβανομένων ανθρώπων που είχαν κολλήσει την ασθένεια αλλά δεν παρουσίαζαν συμπτώματα.
Ο Σαλμίνεν είπε πως τα αποτελέσματα έδειξαν ακόμη πως ένα μικρότερο μέρος των νέων είχαν κολλήσει Covid-19 στη διάρκεια του πρώτου κύματος σε σχέση με τώρα.
Η THL εξέτασε επίσης συγκριτικά στοιχεία διαθέσιμα από τεστ αντισωμάτων που πραγματοποιήθηκαν σε άλλες χώρες, είπε ο Σαλμίνεν, σημειώνοντας πως οι αριθμοί στην Ισπανία είναι πολύ μεγαλύτεροι.
«Στη διάρκεια της επιδημιολογικής κλιμάκωσης την άνοιξη, ένα αξιοσημείωτα υψηλό τμήμα περιστατικών, έως 10 φορές πάνω, δεν είχε εντοπιστεί στην Ισπανία», είπε.
Πορτογαλία
Η Πορτογαλία κατέγραψε πάνω από 1.000 νέα κρούσματα κορωνοϊού σε μία μόνο ημέρα, για πρώτη φορά από τον Απρίλιο, με την κυβέρνηση να προειδοποιεί ότι η χώρα πρέπει να εντείνει τις προσπάθειες για τη μάχη που έχει μπροστά της.
«Πρέπει να προετοιμαστούμε γι' αυτό που έρχεται», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Αντόνιο Σάλες σε δημοσιογράφους, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του σε νοσοκομείο στην πόλη Μπράγκα, στο βόρειο τμήμα της χώρας.
Σύμφωνα με την υγειονομική αρχή DGS, καταγράφηκαν συνολικά 1.278 νέα κρούσματα και 10 θάνατοι. Η τελευταία φορά που η Πορτογαλία ανακοίνωσε πάνω από 1.000 ημερήσια κρούσματα ήταν στις 10 Απριλίου, κατά τη διάρκεια του lockdown.
Κροατία
Ο πρωθυπουργός της Κροατίας κάλεσε σήμερα τους συμπολίτες του να επιδείξουν πειθαρχία στη μάχη εναντίον της πανδημίας του νέου κορονοϊού τη στιγμή που η Κροατία κατέγραψε νέο ρεκόρ μολύνσεων.
Ορισμένοι υποβαθμίζουν τις επιπτώσεις της Covid-19, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα τη «μη τήρηση των μέτρων προστασίας, ανεύθυνες συμπεριφορές, που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία και την οικονομία», δήλωσε ο Αντρέι Μπλένκοβιτς, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.
«Η οικονομία πρέπει να συνεχίζει να γυρίζει (…) όμως για εμάς, η ατομική ευθύνη και η πειθαρχία του κάθε πολίτη είναι πρωτεύουσες».
Τους πρώτους μήνες της πανδημίας, η Κροατία μετρούσε λιγότερα από 100 κρούσματα νέου κορονοϊού την ημέρα και στα μέσα Μάϊου σχεδόν κανένα.
Όμως, η τάση αντιστράφηκε με το άνοιγμα των συνόρων αυτό το καλοκαίρι, σε μια χώρα όπου ο τουρισμός ισοδυναμεί με το 1/5 του εθνικού πλούτου της. Η Κροατία, με πληθυσμό 4,2 εκατομμύρια κατοίκους, ανακοίνωσε σήμερα αριθμό ρεκόρ μολύνσεων με 542 νέα κρούσματα.
Συνολικά, στην Κροατία έχουν καταγραφεί 19.000 μολύνσεις και 310 νεκροί.
Το ΑΕΠ αναμένεται να συρρικνωθεί σχεδόν 10% φέτος, η μεγαλύτερη μείωση από την ανεξαρτησία της χώρας.
Εκατοντάδες ιδιοκτήτες μπαρ και εστιατορίων στο Ζάγκρεμπ κατέβασαν ρολά για μία ώρα σήμερα για να ζητήσουν οικονομική βοήθεια από την κυβέρνηση, προειδοποιώντας για τεράστιες απώλειες θέσεων εργασίας.
Πολωνία
Η χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους σε όλη την Πολωνία θα είναι υποχρεωτική από το Σάββατο 10 Οκτωβρίου, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, λόγω της μεγάλης αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού.
«Το δεύτερο κύμα έχει φτάσει και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε με ισχυρό τρόπο», δήλωσε ο Ματέους Μοραβιέτσκι σε συνέντευξη Τύπου, εξηγώντας ότι το σύνολο της χώρας των 38 εκατ. κατοίκων θα θεωρείται πλέον «κίτρινη ζώνη».
Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η Πολωνία απέχει λίγο από το να καταγράψει έλλειψη νοσοκομειακών κλινών για ασθενείς της Covid-19. Είπε, ωστόσο, ότι στόχος συνεχίζει να είναι το να αποφευχθεί ένα καθολικό lockdown, σε μια προσπάθεια να προστατευθεί η οικονομία.
Η Πολωνία κατέγραψε 4.280 κρούσματα και 76 θανάτους, με τον συνολικό απολογισμό στη χώρα να φθάνει τις 111.599 περιστατικά κορωνοϊού και τις 2.867 νεκρούς.
Βουλγαρία
Νέο ρεκόρ με 437 νέα κρούσματα κορονοϊού σε μια ημέρα κατέγραψε το 24ωρο που πέρασε η Βουλγαρία, η οποία αντιμετωπίζει μια αύξηση του αριθμού των λοιμώξεων από τον ιό, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην εθνική πλατφόρμα ενημέρωσης.
Η βαλκανική χώρα μετρά πλέον 22.743 επιβεβαιωμένα κρούσματα SARS-CoV-2 και 873 θανάτους από COVID-19.
Ο αρχίατρος της χώρας δήλωσε ότι νέοι περιορισμοί, όπως το κλείσιμο των εστιατορίων, μπορεί να επιβληθούν αν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα νέου κορονοϊού συνεχίσουν να αυξάνονται, αλλά απέκλεισε το ενδεχόμενο να επιβληθεί ένα καθολικό lockdown στη χώρα.
Σερβία
Αύξηση των νέων κρουσμάτων κορονοϊού καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες στη Σερβία, γεγονός που αναγκάζει την κυβέρνηση να πάρει επιπρόσθετα μέτρα περιορισμού. Εδώ και πέντε μέρες ο αριθμός των προσβληθέντων από την Covid-19 σε ημερήσια βάση ξεπερνάει τους εκατό. Το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 151 νέα κρούσματα ενώ απεβίωσαν δύο ασθενείς.
Από απόψε επιβάλλεται περιορισμός στο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης τα οποία θα λειτουργούν μέχρι τις 11:00 η ώρα το βράδυ.
Η Επιτροπή Δημόσιας Υγείας έδωσε επίσης στην δημοσιότητα αριθμό κινητού τηλεφώνου στο οποίο οι πολίτες με ένα απλό μήνυμα, χωρίς χρέωση, θα μπορούν να καταγγέλλουν την παραβίαση των μέτρων περιορισμού. Η Επιτροπή προειδοποίησε ότι η χαλαρότητα που παρατηρείται τελευταία στην συμπεριφορά των πολιτών όπως και η επιδείνωση των καιρικών συνθηκών μπορεί να οδηγήσουν σε δραματική αύξηση των κρουσμάτων.
Στη Σερβία μέχρι νόσησαν από τον κορονοϊό συνολικά 34.44 άνθρωποι και κατέληξαν 760 ασθενείς. Στα νοσοκομεία νοσηλεύονται 291 ασθενείς εκ των οποίων οι 21 είναι διασωληνωμένοι. Από την εκδήλωση της πανδημίας έχουν πραγματοποιηθεί 1.179.721 εργαστηριακά τεστ για κορονοϊό.
Βόρεια Μακεδονία
Η Βόρεια Μακεδονία κατέγραψε 317 νέα κρούσματα κορονοϊού, την μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση κρουσμάτων στην χώρα από τότε που ξεκίνησε η επιδημία.
Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε από τις υγειονομικές αρχές της χώρας, κατά τις περασμένες 24 ώρες καταγράφηκαν 317 νέα κρούσματα του κορονοϊού, ενώ διενεργήθηκαν 1.990 τεστ. Τα περισσότερα από τα 317 νέα κρούσματα καταγράφονται στην πρωτεύουσα της χώρας, Σκόπια (182 κρούσματα).
Ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του νέου κορονοϊού στη βαλκανική αυτή χώρα των μόλις δύο εκατομμυρίων κατοίκων ανέρχεται πλέον στα 19.413. Επίσης, τέσσερις άνθρωποι που είχαν προσβληθεί από τη νόσο κατέληξαν το τελευταίο 24ωρο, ανεβάζοντας στους 772 τον αριθμό των θυμάτων στη χώρα από επιπλοκές του κορονοϊού.
Μόλις, η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας αποφάσισε να ανοίξει τα σύνορα της χώρας για τους πολίτες της Σερβίας, του Κοσόβου, του Μαυροβουνίου και της Βοσνίας -Ερζεγοβίνης χωρίς την υποχρέωση επίδειξης αρνητικού τεστ PCR στις συνοριακές διελεύσεις της χώρας. Η απόφαση θα τεθεί σε ισχύ τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου.
Σε ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ο πρωθυπουργός της χώρας, Ζόραν Ζάεφ ανέφερε: «Σε συντονισμό με τα υπουργεία Υγείας των χωρών της περιοχής η κυβέρνηση αποφάσισε να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη είσοδο ξένων υπηκόων από τη Δημοκρατία της Σερβίας, τη Δημοκρατία του Κοσόβου, τη Δημοκρατία του Μαυροβουνίου και τη Δημοκρατία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης χωρίς την υποχρέωση να παρουσιάζουν αρνητικά PCR τεστ».
Επίσης, οι πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας θα μπορούν να εισέρχονται σε αυτές τις χώρες χωρίς να χρειάζεται να επιδεικνύουν αρνητικό τεστ, βάσει της αρχής της αμοιβαιότητας.