Ερευνητικό σκάφος στα ανοικτά των νοτιοδυτικών ακτών της Κύπρου έστειλε η Τουρκία την Τρίτη, σε μια κίνηση που πιθανότατα θα ρίξει νέο "λάδι στη φωτιά" στην αντιπαράθεσής της με την Αθήνα και τη Λευκωσία, μέλη της ΕΕ, τονίζει σε ρεπορτάζ του το πρακτορείο Bloomberg.
Όπως σημειώνεται στο ρεπορτάζ, η Άγκυρα συνέχισε τις έρευνές της για ενεργειακούς πόρους στην Ανατολική Μεσόγειο, μετά την κατάρρευση της απόπειρας της Γερμανίας να μεσολαβήσει μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Η Τουρκία αποχώρησε από τις επαφές μετά την υπογραφή της συμφωνίας μερικού καθορισμού των ορίων των θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, η οποία αποτέλεσε απάντηση στο τουρκολιβυκό "μνημόνιο" Ερντογάν - Σάρατζ.
Ο αρθρογράφος του Bloomberg σημειώνει ότι οι ενεργειακοί πόροι της Ανατολικής Μεσογείου έχουν γίνει "μήλον της Έριδος", με την Κύπρο, Ισραήλ και Αίγυπτο να έχουν αναπτύξει τη συνεργασία τους γύρω από το ζήτημα τα τελευταία χρόνια και την Τουρκία να προσπαθεί να εξασφαλίσει μέρος των συγκεκριμένων πόρων.
Η Γαλλία, σημειώνεται, ενισχύει τη στρατιωτική της παρουσία στην περιοχή προσπαθώντας να αναχαιτίσει τις τουρκικές κινήσεις, ενώ τη Δευτέρα η Άγκυρα κατηγόρησε τη Γαλλία, την Αρμενία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για δημιουργία "άξονα" εναντίον της.
Μετά την αποστολή του ερευνητικού Oruc Reis νοτίως του ελληνικού νησιού του Καστελόριζου, την περασμένη εβδομάδα, η Τουρκία πρόσθεσε και το μήκους 230 μέτρων Yavuz την Τρίτη στον ερευνητικό της στόλο στην ευρύτερη περιοχή, τονίζει το Bloomberg.
Το τελευταίο ακολουθείται από τρία πλωτά σκάφη για ανεφοδιασμό, υπό την προστασία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού. Σύμφωνα με τον ιστότοπο του τελευταίου, από το Σάββατο έχει εκδώσει οδηγία για μη είσοδο τρίτων πλοίων στην ευρύτερη περιοχή έως τις 15 Σεπτεμβρίου.
Το άρθρο κλείνει με την υπενθύμιση της αμφισβήτησης - από πλευράς Τουρκίας - της ελληνικής θέσης για την υφαλοκρηπίδα και την επιρροή του Καστελόριζου σε αυτήν.