Τι προβλέπει η συμφωνία Ισραήλ - ΗΑΕ
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ισραήλ συμφώνησαν χθες, Πέμπτη, να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους, στο πλαίσιο μιας ιστορικής συμφωνίας που διαπραγματεύθηκαν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και η οποία, όταν υπογραφεί, θα καταστήσει το Άμπου Ντάμπι μόλις την τρίτη αραβική χώρα που ακολουθεί αυτόν τον δρόμο από την ίδρυση του εβραϊκού κράτους, μετά την Αίγυπτο (1979) και την Ιορδανία (1994).
Η συγκεκριμένη συμφωνία θα δει το Ισραήλ να θέτει τέρμα στα πρόσφατα σχέδιά του να προσαρτήσει την κατεχόμενη Δυτική Όχθη, σύμφωνα με τα ΗΑΕ. Ωστόσο, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν το επιβεβαίωσε, διευκρινίζοντας ότι «η προσάρτηση τμημάτων των κατεχόμενων παλαιστινιακών εδαφών έχει αναβληθεί αλλά το Ισραήλ δεν έχει αποποιηθεί αυτή την πιθανότητα».
Η συμφωνία έγινε δεκτή με ανάμεικτα συναισθήματα στη Μέση Ανατολή
Με ανάμεικτα συναισθήματα έγινε δεκτή στη Μέση Ανατολή η συμφωνία ΗΠΑ- Ισραήλ- Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για τις αποκατάσταση των διμερών σχέσεων μεταξύ Ισραήλ- ΗΑΕ. Άμεσα προκάλεσε την οργή των Παλαιστινίων και ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου της Σαμάρειας -μίας εκ δων δύο επίμαχων περιοχών, η δεύτερη είναι η Ιουδαία- έκανε λόγο για «απάτη του αιώνα». Την αντίθεσή της εξέφρασε, επίσης και η Χαμάς, με τον εκπρόσωπο της οργάνωσης να υποστηρίζει ότι η συμφωνία: «εξυπηρετεί το αφήγημα των Σιωνιστών».
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα από την άλλη πλευρά, απαντούν ότι η συμφωνία είναι προς το συμφέρον των Παλαιστινίων.
Αναλυτικά τι προβλέπει η Συμφωνία:
- Εγκατάσταση πρεσβειών εκατέρωθεν
- Στενή συνεργασία σε επενδύσεις, ενέργεια, περιβαλλοντική προστασία και την ανάπτυξη εμβολίου κατά του κορονωϊου
- Στη δέσμευση του Ισραήλ ότι δε θα προχωρήσει σε προσάρτηση εβραϊκών οικισμών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη