Τι ειπώθηκε στην επικοινωνία Μέρκελ - Ερντογάν για το Αιγαίο
Ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης η τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, με την Γερμανίδα καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ, στο φόντο των προκλήσεων της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο και την είσοδο του ερευνητικού σκάφους Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Σύμφωνα με την τουρκική προεδρία, ο Ερντογάν είπε στην κ. Μέρκελ ότι είναι υπέρ της επίλυσης των προβλημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο μέσα από τις αρχές του διαλόγου, της δικαιοσύνης και του διεθνούς δικαίου.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, αξιολογήθηκαν επίσης τα βήματα για την ανάπτυξη των σχέσεων Τουρκίας-Γερμανίας, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.
Επίσης, ο Ερντογάν είχε τηλεφωνική επικοινωνία και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, μία ημέρα πριν από την έκτακτη τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ όπου θα συζητηθεί το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας.
Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα μέσα στην Πέμπτη και απευθυνόμενος στα μέλη του κυβερνώντος κόμματός του, του AKP, ο Ερντογάν κάλεσε την Αθήνα να σεβαστεί τα δικαιώματα της Τουρκίας. «Ο δρόμος προς μια λύση στην ανατολική Μεσόγειο είναι μέσω του διαλόγου και της διαπραγμάτευσης. Δεν επιδιώκουμε οποιεσδήποτε αχρείαστες περιπέτειες ούτε εντάσεις», τόνισε.
«Μέχρι τώρα με την Ελλάδα, ψάχναμε λύσεις στα προβλήματά μας, πάντα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Δεν εποφθαλμιούμε κανέναν, αλλά δεν εκχωρούμε και σε καμία άλλη χώρα τα δικαιώματά μας», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος.
«Mε το Καστελόριζο που απέχει 2 χιλιόμετρα από τις ακτές μας και 580 χιλιόμετρα από την ηπειρωτική χώρα της Ελλάδας διεκδικούν θαλάσσιες περιοχές δικαιοδοσίας. Αυτό δεν μπορεί να εξηγηθεί με το μυαλό και την κοινή λογική.
Είναι αστείο και αβάσιμο βάσει του διεθνούς δικαίου ένα νησί 10 τερτ, χιλιομέτρων να διεκδικεί θαλάσσια περιοχή 40.000 τ. xλμ. Καλώ την Ελλάδα να σεβαστεί και τα δικαιώματα της Τουρκίας. Ο δρόμος της λύσης στην ανατολική Μεσόγειο είναι ο διάλογος και η διαπραγμάτευση. Αν συμπεριφερθούμε με κοινή λογική και ευσυνειδησία, θα μπορεί να βρεθεί μια φόρμουλα που θα προστατεύει τα δικαιώματα όλων στη βάση του καζάν-καζάν (win-win)», ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος.