Καμία χώρα δεν είναι στο «απυρόβλητο» για τον κοροναϊό, τονίζει ο ΠΟΥ

Καμία χώρα δεν είναι στο «απυρόβλητο» για τον κοροναϊό, τονίζει ο ΠΟΥ

ΔΙΕΘΝΗ Δημιουργία 27/02/20, 19:37

Την άποψη πως καμία χώρα δεν πρέπει να αποκλείει το ενδεχόμενο έκθεσης στον κοροναϊό Covid-19 υπογράμμισαν την Πέμπτη οι κορυφαίου αξιωματούχοι του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας, όπως δήλωσε από τη Γενέυη στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του προγράμματος επειγουσών αναγκών του ΠΟΥ Μάικ Ράιαν, το Ιράν, όπου έχουν καταγραφεί οι περισσότεροι θάνατοι εκτός της Κίνας, ενδέχεται να βρίσκεται αντιμέτωπο με μια επιδημία που είναι χειρότερη απ’ ότι είχε γίνει κατανοητό. Επιπλέον, σημείωσε ότι συζητήσεις διεξάγονται με τους διοργανωτές σχετικά με την τύχη των Ολυμπιακών Αγώνων που έχουν προγραμματιστεί για τον Ιούλιο στην Ιαπωνία.

«Καμία χώρα δεν πρέπει να εικάζει ότι δεν θα έχει κρούσματα, αυτό θα ήταν ολέθριο λάθος, στην κυριολεξία» υπογράμμισε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

«Και να προσθέσω, πάρτε την περίπτωση της Ιταλίας, ενός κράτους μέλους της G7, ήταν πραγματικά μια έκπληξη. Επομένως, ακόμα και σε πολλές άλλες ανεπτυγμένες χώρες, θα δείτε επίσης κάποιες εκπλήξεις, θα πρέπει να αναμένετε κάποιες εκπλήξεις».

Επιπλέον, ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας διατύπωσε την εκτίμηση ότι η επιδημία του κοροναϊού βρίσκεται σε «κρίσιμο σημείο», απευθύνοντας έκκληση προς τις χώρες να ενεργήσουν «ταχέως» για να περιορίσουν αυτόν τον «πολύ επικίνδυνο ιό».

«Βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σημείο. Εάν ενεργήσετε τώρα με επιθετικό τρόπο, θα μπορέσετε να περιορίσετε αυτόν τον κοροναϊό. Η συμβουλή μου είναι να ενεργήσετε ταχέως» δήλωσε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, σημειώνοντας πως τις δύο τελευταίες ημέρες, ο αριθμός καθημερινά των νέων κρουσμάτων του νέου κοροναϊού στον κόσμο είναι υψηλότερος σε σύγκριση με εκείνον που καταγράφεται στην Κίνα.

«Ο ιός έχει τη δυναμική πανδημίας» υπογράμμισε ο επικεφαλής του ΠΟΥ. «Δεν είναι ώρα για φόβο. Είναι ώρα για ανάληψη δράσης προκειμένου να αποφευχθεί η μόλυνση και να σωθούν ζωές», τόνισε καλώντας τις χώρες να προετοιμαστούν για το ενδεχόμενο μιας επιδημίας, ακόμα κι αν δεν έχουν καταγράψει κρούσματα.

«Οι επιδημίες στο Ιράν, την Ιταλία και τη Νότια Κορέα δείχνουν για το τι είναι ικανός ο ιός» είπε.

Η επιδημία, που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο από την Ουχάν της Κίνας, έχει μολύνει περισσότερους από 78.600 ανθρώπους σε αυτήν τη χώρα, στοιχίζοντας τη ζωή σε 2.700.

Όμως, όπως υπογράμμισε ο Τέντρος Αντχάνομ Γκεμπρεγέσους, «αυτό που συμβαίνει στον υπόλοιπο κόσμο συνιστά τώρα τη μεγαλύτερη ανησυχία μας» με περισσότερα από 3.470 κρούσματα σε 44 χώρες.

Το ΔΝΤ

Εξάλλου, το ΔΝΤ προσανατολίζεται να υποβαθμίσει εξαιτίας της εξάπλωση του Covid-19 τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπός του Τζέρι Ράις.

«Σαφέστατα ο ιός πρόκειται να έχει επιπτώσεις στην ανάπτυξη», δήλωσε ο Ράις, κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, αλλά δεν θέλησε να υπεισέλθει σε περαιτέρω λεπτομέρειες.

Όπως τόνισε πάντως, μία απόφαση αναμένεται σύντομα για τις συνέπειες της επιδημίας του κοροναϊού και στις συνεδριάσεις του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας τον Απρίλιο, επισημαίνοντας πως μία σειρά από εναλλακτικές βρίσκονται υπό εξέταση. Χθες, το πρακτορείο Reuters μετέδωσε πως αξιωματούχοι τους εξετάζουν το ενδεχόμενο είτε να μεταθέσουν τις ημερομηνίες διεξαγωγής των συνεδριάσεων γι αργότερα, είτε αυτές να πραγματοποιηθούν μέσω τηλεδιάσκεψης.

Αν σου άρεσε κάνε