Μετ' εμποδίων και απειλών ξεκινούν οι εμπορικές συζητήσεις Βρετανίας - ΕΕ
Λίγες μέρες μετά και από την τυπική αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση την περασμένη Παρασκευή, από τη Δευτέρα ξεκινά το νέο μεγάλο πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ των Βρετανών και της ΕΕ, αυτό των εμπορικών σχέσεων Λονδίνου και Βρυξελλών.
Η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον έδωσε στη δημοσιότητα το σχέδιο με τίτλο «το μέλλον των σχέσεων του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ευρωπαϊκή Ένωση», που έχει ως το μεγαλύτερο «αγκάθι» τις εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών.
Στο κείμενο, το Λονδίνο τονίζει με «απόλυτη βεβαιότητα» πως το ζήτημα των εμπορικών σχέσεων θα έχει διευθετηθεί εντός του 2020.
«Δεν υπάρχει ανάγκη μία συμφωνία ελευθέρου εμπορίου να βασίζεται στην αποδοχή των κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης επί της πολιτικής για τον ανταγωνισμό, τις επιδοτήσεις, την κοινωνική προστασία, το περιβάλλον ή οτιδήποτε παρόμοιο, όπως ακριβώς η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι υποχρεωμένη να αποδεχθεί τους κανόνες του Ηνωμένου Βασιλείου», δήλωσε κατά την διάρκεια ομιλίας του στο Λονδίνο ο Μπόρις Τζόνσον, θέτοντας τους όρους του Λονδίνου στην διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Δεν υπάρχει καμία ανάγκη να δεσμευθούμε με μία συμφωνία με την ΕΕ. Θα αποκαταστήσουμε την πλήρη κυριαρχία μας στα σύνορά μας, στην μετανάστευση, τον ανταγωνισμό, τους κανόνες που αφορούν τις επιδοτήσεις, την τροφοδοσία, την προστασία των δεδομένων», επέμεινε
«Θα επιμείνουμε η Ευρωπαϊκή Ένωση να κάνει οτιδήποτε κάνουμε εμείς ως τίμημα για το ελεύθερο εμπόριο. Θα το κάνουμε; Φυσικά και όχι», είπε ο Τζόνσον.
«Θέλουμε μία συνολική συμφωνία ελευθέρου εμπορίου παρόμοια με του Καναδά, αλλά στην απίθανη υπόθεση που δεν θα το καταφέρουμε, τότε το εμπόριο μας θα πρέπει να βασισθεί στην υπάρχουσα συμφωνία αποχώρησης από την ΕΕ», προειδοποίησε ο Βρετανός πρωθυπουργός.
«Ας είμαστε ξεκάθαροι, η επιλογή δεν βρίσκεται ανάμεσα στην συμφωνία και την μη συμφωνία. Έχουμε συμφωνία», είπε.
Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα κάνει αθέμιτο ανταγωνισμό στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εμπορικό, οικονομικό ή περιβαλλοντικό», δήλωσε ο Μπόρις Τζόνσον δεσμευόμενος «να μην αναθεωρήσει προς τα κάτω τους ευρωπαϊκούς κανόνες».
Ο Βρετανός πρωθυπουργός έκανε επίσης την εκτίμηση ότι η συνεργασία με τους Ευρωπαίους στους τομείς της ασφάλειας και της εξωτερικής πολιτικής «δεν χρειάζονται αναγκαστικά συμφωνία».
Προειδοποιώντας το Λονδίνο κατά οποιασδήποτε απόπειρας αθέμιτου ανταγωνισμού η Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε έτοιμη να διαπραγματευθεί με το Ηνωμένο Βασίλειο μία «πολύ φιλόδοξη εμπορική συμφωνία».
«Είμαστε έτοιμοι να προτείνουμε μία πολύ φιλόδοξη εμπορική συμφωνία ως κεντρικό άξονα της σύμπραξής μας », δήλωσε ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ, που παρουσιάζει σήμερα στις Βρυξέλλες τις διαπραγματευτικές θέσεις της ΕΕ για την μελλοντική σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο.
Η συμφωνία αυτή θα έχει ως στόχο την εξάλειψη δασμών και ποσοστώσεων επί των ανταλλασσόμενων προϊόντων, μία πρόταση που δεν έχει γίνει ποτέ από την ΕΕ προς εταίρους της, είπε ο Μισέλ Μπαρνιέ.
Ως προς το επίμαχο θέμα της αλιείας, ο Μισέλ Μπαρνιέ υπενθύμισε ότι είναι ένα ζήτημα ως προς το οποίο υπάρχει ο κίνδυνος της σοβαρότερης ρήξης. Η μελλοντική συμφωνία ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου θα πρέπει να εγγυάται «αμοιβαία διαρκή πρόσβαση στις αγορές και τα ύδατα με σταθερές ποσοστώσεις».
Η διευθέτηση του φακέλου της αλιείας είναι «αδιαχώριστη» από την επίτευξης της εμπορικής συμφωνίας, επανέλαβε ο Μισέλ Μπαρνιέ.
Οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει να καταλήξουν σε συμφωνία για την αλιεία πριν από την 1η Ιουλίου.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προειδοποίησε από την πλευρά της ότι το επίπεδο πρόσβασης του Ηνωμένου Βασιλείου στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά εξαρτάται από το επίπεδο ευθυγράμμισης με τους κοινοτικούς κανόνες.