«Γερμανοποιείται» η Ευρωζώνη: Οι 3 ανατροπές στο σχέδιο της Κομισιόν
Σάρκα και οστά αρχίζει να παίρνει το σχέδιο του Βερολίνου για την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων και του ρόλου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) σε ένα ευρωπαϊκό ΔΝΤ.
Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κατά τη διάρκεια της ετήσιας ομιλίας του για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, «η ΕΕ χρειάζεται ένα ταμείο τύπου ΔΝΤ και αυτό θα είναι ο ESM. Οι προτάσεις για την ενίσχυση του ESM θα παρουσιαστούν από την Κομισιόν το Δεκέμβριο».
Δήλωσε ακόμα πως «η Ευρωζώνη χρειάζεται ένα κοινό υπουργείο Οικονομικών και ένα υπερυπουργό Οικονομικών».
Ο Λουξεμβούργιος αξιωματούχος είπε ακόμα πως η «Ευρωζώνη χρειάζεται να αποκτήσει ένα κοινό προϋπολογισμό για όλες τις χώρες μέλη της».
Σε μια σημαντική πρόταση, σημείωσε ότι όλες οι χώρες - μέλη της ΕΕ πρέπει σταδιακά να εισέλθουν στην Ευρωζώνη, κάνοντας το ευρώ νόμισμα τους.
Σημειώνεται πως είναι η πρώτη φορά που ο κ. Γιούνκερ αναφέρεται δημοσίως σε τόσο μεγάλες αλλαγές στη δομή της Ευρωζώνης και το γεγονός πως επέλεξε να κάνει αυτή την κίνηση στη σημερινή (βαρύνουσας συμβολισμού) ομιλία για το μέλλον της ΕΕ δείχνει τη θέληση της Κομισιόν να προχωρήσει σε μεγάλες αλλαγές.
Μήνυμα για τις επενδύσεις από χώρες εκτός ΕΕ
Στο θέμα του εμπορίου με άλλες χώρες, ο επικεφαλής της Κομισιόν ανέφερε πως «η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να ξεκινήσει εμπορικές συνομιλίες με την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία».
Η ΕΕ σχεδιάζει να θεσπιστεί λεπτομερής έλεγχος για τις ξένες επενδύσεις σε στρατηγικής σημασίας τομείς και επιχειρήσεις της ΕΕ, υπογράμμισε.
Απούσα η Ελλάδα στις ευχαριστίες για το προσφυγικό
Για το προσφυγικό, ο κ. Γιούνκερ σημείωσε πως «κατά τον τελευταίο χρόνο η ΕΕ υποδέχθηκε 720.000 πρόσφυγες» και εξήρε το ρόλο της Ιταλίας για την αντιμετώπιση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης στη Μεσόγειο.
«Αυτοί που έχουν μπει παράνομα στην ΕΕ πρέπει να επιστρέψουν στις χώρες καταγωγής τους» τόνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν για να προσθέσει πως «υπάρχουν πολλοί λόγοι για να βρούμε νέα μόνιμα μονοπάτια εισόδου προσφύγων στην ΕΕ».
Για την περαιτέρω ενοποίηση
Σχετικά με τη διεύρυνση της Ένωσης, ο Λουξεμβούργιος αξιωματούχος είπε ότι «έχει έρθει η ώρα να φέρουμε τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία στη ζώνη του Σένγκεν, αλλά και την Κροατία, μόλις εκπληρώσει τις προϋποθέσεις ένταξης στη συγκεκριμένη συνθήκη». Για τις χώρες των Βαλκανιών, ανέφερε πως «χρειάζεται να προσφέρουμε ευκαιρίες ένταξης στις χώρες των Βαλκανιών. Το μέλλον της ΕΕ θα έχει παραπάνω από 27 μέλη».
Για την Τουρκία
Στέλνοντας μήνυμα στην Τουρκία για την πορεία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Άγκυρας με την ΕΕ, ο κ. Γιούνκερ είπε ότι «η θέση της Τουρκίας δεν είναι εντός της ΕΕ, τουλάχιστον για το άμεσα προβλέψιμο μέλλον».
«Απευθύνω σήμερα έκκληση προς τους Tούρκους αξιωματούχους, απελευθερώστε τους δημοσιογράφους μας και όχι μόνο τους δικούς μας, σταματήστε να καθυβρίζετε τα κράτη μέλη μας, τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων χαρακτηρίζοντάς τους φασίστες και ναζί».
Η Τουρκία απομακρύνεται από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Η ΕΕ θα τείνει πάντα το χέρι προς τους τουρκικό λαό, αλλά η Τουρκία φαίνεται ότι δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την αποτυχία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, πρόσθεσε.
Για τη δομή της ΕΕ
Ο κ. Γιούνκερ δήλωσε πως θα προτείνει τη συγχώνευση της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προκειμένου να συγχωνευτούν οι εκτελεστικές και διακρατικές εξουσίες.
Για τη Μ. Βρετανία
Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις με τη Μεγάλη Βρετανία για την αποχώρηση της από την ΕΕ, σχολίασε με δηκτικό τόνο ότι «αμφιβάλω πως οι Βρετανοί θα μετανιώσουν το Brexit. Οι Βρετανοί δε μετανιώνουν ποτέ για τα λάθη τους».
«Η ΕΕ θα προχωρήσει, το Brexit δεν είναι το μέλλον της ΕΕ».
Προανήγγειλε ειδική Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις 30 Μαρτίου του 2019 στη Ρουμανία. «ακριβώς μετά από την ολοκλήρωση του Brexit».
Δήλωσε ακόμα πως «οι ευρωπαϊκές εκλογές του 2019 θα γίνουν αμέσως μετά από την ολοκλήρωση του Brexit και πρέπει να εξασφαλίσουμε πως η συμμετοχή των πολιτών θα είναι μεγάλη».