Στους 170 οι νεκροί από τον κοροναϊό στην Κίνα
Οι περισσότερες ανθρώπινες απώλειες από τη στιγμή του ξεσπάσματος του φονικού κοροναϊού σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια του τελευταίου 24ωρου, με τον επίσημο αριθμό των νεκρών να ανέρχεται σε 170 άτομα μέχρι στιγμής, σύμφωνα με την κινεζική κυβέρνηση.
Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της επιδημίας ξεπερνούν τα 7.000 ενώ πέρα από την Κίνα έχουν καταγραφεί άτομα που έχουν νοσήσει από τον κοροναϊό σε ακόμα 19 χώρες.
Νωρίτερα μέσα στην Πέμπτη ανακοινώθηκε πως η Ρωσία κλείνει τα σύνορά της με την Κίνα για να αποτρέψει την εξάπλωση του κοροναϊού και θα σταματήσει να εκδίδει ηλεκτρονικές βίζες σε Κινέζους πολίτες.
Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να προστατέψουμε τον λαό μας», δηλώνει ο Ρώσος πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν.
«Υπογράφτηκε σήμερα μια διαταγή και τίθεται σε ισχύ. Θα ενημερώσουμε σήμερα όλο τον κόσμο για τα μέτρα που ελήφθησαν για το κλείσιμο των συνόρων στην Άπω Ανατολή», ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι από την Πέμπτη θα σταματήσει να εκδίδει σε Κινέζους πολίτες ηλεκτρονικές θεωρήσεις, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να διασχίσουν τμήματα της Άπω Ανατολής και της δυτικής Ρωσίας.
Το υπουργείο Εξωτερικών συμβούλευσε επίσης τους Ρώσους να αποφεύγουν να ταξιδεύουν στην Κίνα και όσους βρίσκονται ήδη εκεί να απευθυνθούν στη ρωσική πρεσβεία.
Στη Ρωσία δεν έχουν καταγραφεί επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κοροναϊού, αλλά η ρωσική κυβέρνηση έχει δημιουργήσει μια ομάδα εργασίας για να αποφευχθεί η πιθανή διασπορά του ιού.
Καθώς μακραίνει συνεχώς η λίστα κρουσμάτων, αλλά και θυμάτων από τον νέο κοροναϊό,η επιστημονική κοινότητα ανησυχεί ιδιαίτερα για την «αθόρυβη» εξάπλωσή του, μετά και την περίπτωση ανθρώπων που διεγνώστηκαν με τον ιό, ενώ δεν παρουσίαζαν συμπτώματα.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) θα συνεδριάσει ξανά σήμερα για να εξετάσει εκ νέου αν ο ιός εάν θα κηρύξει παγκόσμιο συναγερμό για το ξέσπασμα του κοροναϊού στην Κίνα.
Η περίοδος επώασης του νέου κοροναϊού είναι της τάξης των 5,2 ημερών κατά μέσον όρο, ωστόσο ποικίλει ανάλογα με τον ασθενή, σύμφωνα με Κινέζους ερευνητές που εκπόνησαν από τις πιο εκτεταμένες μελέτες για την επιδημία ιογενούς πνευμονίας που έχει δημοσιευθεί μέχρι σήμερα. Ωστόσο η εκτίμηση, που βασίστηκε στην παρατήρηση 10 ασθενών, είναι προκαταρκτική για αυτό και επισημαίνεται ότι οι ασθενείς θα πρέπει να απομονώνονται για διάστημα 14 ημερών.
Οι αεροπορικές
Η British Airways ανακοίνωσε σήμερα ότι αναστέλλει όλες τις πτήσεις της στην ηπειρωτική Κίνα για έναν μήνα εξαιτίας του ξεσπάσματος του νέου κοροναϊού.
Εκπρόσωπος της βρετανικής αεροπορικής εταιρείας δήλωσε ότι όλες οι πτήσεις προς το Πεκίνο και τη Σαγκάη αναστέλλονται έως το τέλος του Φεβρουαρίου, σημειώνοντας ότι το μέτρο αυτό δεν αφορά τις πτήσεις προς το Χονγκ Κονγκ.
Την ίδια ώρα συνδικάτα του προσωπικού καμπίνας της Air France ζήτησαν από τη γαλλική αεροπορική εταιρεία να σταματήσει τις πτήσεις στην Κίνα, σύμφωνα με δηλώσεις που έκαναν εκπρόσωποι του προσωπικού στο Reuters, λόγω των ανησυχιών που υπάρχουν ότι οι εργαζόμενοι μπορεί να εκτεθούν κατά τις πτήσεις στον νέο κοροναϊό και να συμβάλουν στην εξάπλωση του ιού.
Τα κύρια συνδικάτα προσωπικού καμπίνας της Air France ζήτησαν από τους διευθυντές σε συνάντηση που είχαν χθες Τετάρτη να σταματήσουν οι πτήσεις, σύμφωνα με αξιωματούχους των UNAC και SNPNC, των δύο από τα τέσσερα μεγαλύτερα συνδικάτα.
Ερωτηθείς να κάνει κάποιο σχόλιο, εκπρόσωπος της Air France-KLM, απάντησε: "Η Air France παρακολουθεί τη γρήγορη εξέλιξη της κατάστασης σε πραγματικό χρόνο. Η υγεία και η ασφάλεια των πληρωμάτων της παραμένει απόλυτη προτεραιότητα".
Την ώρα που άλλες ευρωπαϊκές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Lufthansa και της British Airways έχουν ήδη αναστείλει τις πτήσεις τους στην Κίνα, η Air France και η KLM συνεχίζουν τις υπηρεσίες τους σε ένα περιορισμένο μέγεθος λόγω της πτώσης της ζήτησης.
Το αίτημα των συνδικάτων προσωπικού καμπίνας για να σταματήσουν οι πτήσεις της Air France προς το Πεκίνο και τη Σαγκάη αναμένεται να συζητηθεί σήμερα σε συμβούλιο που θα γίνει και αυτό έχει την υποστήριξη και τουλάχιστον ενός συνδικάτου κυβερνητών, του SPAF, το οποίο ζήτησε και αυτό μεμονωμένα τη διακοπή των πτήσεων.
Η Air France έχει ήδη εφαρμόσει ένα σύστημα που επιτρέπει σε πιλότους και πλήρωμα να απαλλάσσονται από τη συμμετοχή τους σε πτήσεις στην Κίνα.