Κοροναϊός: Αυξάνονται θύματα και κρούσματα και εκτός Κίνας
Ολοένα και μεγαλώνει η λίστα με τα κρούσματα και τα θύματα του νέου κοροναϊου στην Κίνα.
Σύμφωνα με τις Αρχές της χώρας, οι νεκροί ανέρχονται στους 25, ενώ η Εθνική Επιτροπή Υγείας ανέφερε πως τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν ανέβει στα 830.
Την ίδια στιγμή δε πάνω από 1.000 είναι τα πιθανά κρούσματα που ακόμη είναι υπό εξέταση, ενώ πέντε πόλεις της Κίνας με εκατομμύρια κατοίκους έχουν τεθεί σε καραντίνα.
Οι αρχές της Κίνας επιβεβαίωσαν σήμερα τον θάνατο ασθενούς που είχε προσβληθεί από το νέο κοροναϊό, σε μεγάλη απόσταση από το επίκεντρο της επιδημίας.
Ο άνθρωπος αυτός πέθανε στη Χέιλοτζιανγκ, επαρχία που γειτονεύει με τη Ρωσία, 1.800 χιλιόμετρα και πλέον από την Βουχάν, την πόλη όπου καταμετρώνται τα περισσότερα θύματα και τα περισσότερα κρούσματα του νέου κοροναϊού.
Στο μεταξύ, ο κοροναϊός έχει εντοπιστεί και σε άλλες χώρες του κόσμου, γεγονός που εντείνει την αγωνία και τους φόβους του πληθυσμού.
Στις ΗΠΑ, ένας φοιτητής από πανεπιστήμιο στο Τέξας, φέρεται να είναι το δεύτερο κρούσμα, ενώ ύποπτο δείγμα βρέθηκε στην Βραζιλία και την Ταϊλάνδη. Τα ξημερώματα (Ελλάδας), Ιαπωνία και Νότια Κορέα ανέφεραν πως εντοπίστηκαν κρούσματα του κοροναϊού και στις χώρες τους.
Το υπουργείο Υγείας της Ιαπωνίας ανακοίνωσε ότι εντοπίστηκε στο αρχιπέλαγος δεύτερο κρούσμα του νέου κοροναϊού που προκαλεί επιδημία πνευμονίας στην Κίνα. Ο δεύτερος ασθενής είναι ένας 40αρης, κάτοικος της Βουχάν, που αποτελεί την εστία της επιδημίας.
«Εμφάνισε πυρετό τη 14η Ιανουαρίου, επισκέφθηκε γιατρό στην Κίνα τη 15η και τη 17η και ως εκείνο το στάδιο δεν εμφάνιζε καμιά ένδειξη πνευμονίας», διευκρίνισε το υπουργείο. Ο άνδρας αφίχθη στην Ιαπωνία τη 19η Ιανουαρίου, είδε γιατρό την επομένη, χωρίς και πάλι να διαγνωστεί πνευμονία. Αυτό συνέβη «την 22η. Νοσηλεύεται στο Τόκιο», κατά την ίδια πηγή. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων που επιβεβαίωσαν πως πράγματι προσβλήθηκε, βγήκαν τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή. Ο ασθενής διαβεβαίωσε ότι δεν πήγε στην αγορά της Ουχάν, αρχική εστία της μόλυνσης, ούτε είναι «σίγουρο» πως ήρθε σε επαφή με οποιονδήποτε φορέα. Φορούσε συνεχώς μάσκα, συμπλήρωσε.
Στη Σεούλ, το Κορεατικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (KCDC) ανακοίνωσε επίσης σήμερα ότι εντοπίστηκε δεύτερο κρούσμα του νέου κοροναϊού στη Νότια Κορέα.
Παράλληλα, ύποπτο κρούσμα βρέθηκε και στο Μπάρι της Ιταλίας. Την ίδια ώρα, στα αεροδρόμια της Ασίας γίνονται αυστηροί έλεγχοι, ενώ χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες στις ουρές της έκδοσης εισιτηρίων, όπου όλοι οι επιβάτες φορούν μάσκες.
Όμοια είναι η εικόνα και στους δρόμους του Χονγκ Κονγκ και της Κίνας, αλλά και στα Μέσα Μεταφοράς, τα οποία στην πόλη Βουχάν έχουν ακινητοποιηθεί μετά τα μέτρα που αποφάσισε να πάρει το Πεκίνο.
Εν τω μεταξύ, διαστάσεις απόψεων φαίνεται πως υπάρχει μεταξύ επιστημόνων για την προέλευση του νέου κοροναϊού. Κινέζοι επιστήμονες ανέφεραν πως πιθανότατα προήλθε από φίδια, κάτι που έχει προκαλέσει συζητήσεις στο εσωτερικό της χώρας. Αρκετοί είναι αυτοί που δε πιστεύουν στην συγκεκριμένη θεωρία, για τον λόγο ότι όλοι οι φορείς παρόμοιων ιών, προέρχονταν από θηλαστικά. Την ίδια άποψη εξέφρασε και ο καθηγητής βιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, Ντέιβιντ Ρόμπερτσον.
«Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να συνδέει φίδια με τον συγκεκριμένο ιό. Αυτό που μας λείπει είναι ο συνδετικός κρίκος για να βγάλουμε συμπεράσματα: Ο δέκτης από όπου όλοι αυτοί οι άνθρωποι μολύνθηκαν», δήλωσε στο Nature.com.
Από νυχτερίδα ή φίδι η μεταφορά του ιού
Την ίδια ώρα, έρευνα που δημοσίευσε το ΜΙΤ Technology στην ιστοσελίδα του, αναφέρει πως πιθανότερο είναι ο κοροναϊός να έχει μεταφερθεί από νυχτερίδα, παρά από φίδι. Όπως αναφέρει, αναλύσεις που έχουν στα χέρια τους από δείγματα ασθενών που βρέθηκαν με τον κοροναϊό, δείχνουν πως υπάρχει ομοιότητα κατά 96% με τον κοροναϊό που είχε βρεθεί σε νυχτερίδες. «Θα ήμουν έκπληκτος αν προερχόταν πραγματικά από φίδι», είπε ο Τίμοθι Σίχαν, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας. Τα φίδια κυνηγούν συχνά νυχτερίδες και οι πληροφορίες ότι τα δύο αυτά είδη φιδιών πωλούνταν στην υπαίθρια ιχθυαγορά του Βουχάν.
ΗΠΑ: Θέλουν ενημέρωση στην Γερουσία
Με αφορμή το δεύτερο δείγμα στις ΗΠΑ με ασθενή στο Τέξας, Γερουσιαστές προσκλήθηκαν σε ενημέρωση κεκλεισμένων των θυρών, ώστε να ενημερωθούν για τον νέο κοροναϊό. Την ενημέρωση για τον ιό, θα κάνουν ηγετικά στελέχη του υπουργείου Υγείας, του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, διευκρίνισε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, συνεργάτης μέλους της Γερουσίας.
ΠΟΥ: Νωρίς για να κηρύξουμε κατάσταση έκτακτης ανάγκης παγκοσμίως
Από την πλευρά του, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας παρά το γεγονός ότι τα δείγματα και ο αριθμός των νεκρών αυξάνονται έκρινε στην διήμερη συνεδρίασή του πως ακόμη είναι νωρίς ώστε να κηρύξουν κατάσταση έκτακτης ανάγκης παγκοσμίως.
«Μην έχετε την παραμικρή αμφιβολία, είναι μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Κίνα. Αλλά δεν είναι ακόμη μια κατάσταση υγειονομικής έκτακτης ανάγκης σε παγκόσμια κλίμακα. Ίσως και να εξελιχθεί έτσι», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη ο διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους.