Ενώ αυξάνονται οι νεκροί από τον κοροναϊό, ο ΠΟΥ δεν «χτυπάει» παγκόσμιο συναγερμό
Την απόφαση να μην σημάνει παγκόσμιο συναγερμό για την επιδημία του νέου κοροναϊού στην Κίνα παρά τα 18 θύματα, έλαβαν την Πέμπτη οι αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, μετά από μαραθώνια σύσκεψη για την επιδημία.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «είναι ακόμα πολύ νωρίς για να πούμε ότι συντρέχει κίνδυνος για τον παγκόσμιο πληθυσμό. Θα επανεξετάσουμε την απόφαση εάν αυτό κριθεί αναγκαίο» προστίθεται στην ανακοίνωση.
«Μην έχετε την παραμικρή αμφιβολία, είναι μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Κίνα. Αλλά δεν είναι ακόμη μια κατάσταση υγειονομικής έκτακτης ανάγκης σε παγκόσμια κλίμακα. Ίσως και να εξελιχθεί έτσι», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη ο διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους.
Ο διευθυντής του ΠΟΥ δήλωσε επίσης ότι δεν υπάρχει επί του παρόντος «καμιά απόδειξη» μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο εκτός της Κίνας.
«Ξέρουμε ότι υπάρχει μια μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο στην Κίνα, αλλά επί του παρόντος αυτή η μετάδοση δείχνει να περιορίζεται σε ομάδες οικογενειών και σε εργαζόμενους στον τομέα της υγείας που φροντίζουν ασθενείς προσβεβλημένους από τον ιό. Επί του παρόντος δεν υπάρχει καμιά απόδειξη μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο εκτός της Κίνας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα μπορεί να εξελιχθεί έτσι», τόνισε.
Την ίδια ώρα στην Κίνα, η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση αυξημένου συναγερμού ενώ αυξήθηκαν σε εφτά, οι πόλεις που έχουν μπει σε καραντίνα λόγω του κοροναϊού, από τον οποίο έχουν προκύψει 17 θάνατοι στη επαρχία της επαρχίας Χουμπέι στην πόλη Ουχάν και ακόμα ένας στην επαρχία Χεμπέ.
Η Υγειονομική Επιτροπή της επαρχίας ανέφερε, σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα, ότι ο ασθενής, ηλικίας 80 ετών, απεβίωσε χθες Τετάρτη, όμως δεν είχε επιβεβαιωθεί ότι είχε νοσήσει από τον ιό έως σήμερα.
Οι αρχές έχουν επιβεβαιώσει 633 κρούσματα, ενώ 95 ασθενείς παραμένουν σε κρίσιμη κατάσταση.
Την ίδια ώρα, οι εορτασμοί για την Κινεζική Πρωτοχρονιά προβληματίζουν τις αρχές, καθώς εκατομμύρια Κινέζοι αναμένεται ότι θα ταξιδέψουν σε όλη τη χώρα. Το Πεκίνο ανακοίνωσε ότι κλείνει η Απαγορευμένη Πόλη, το διασημότερο ιστορικό μνημείο της Κίνας.
Κρούσματα έχουν εντοπιστεί στις ΗΠΑ, την Ταϊβάν, τη Νότια Κορέα, την Ταϊλάνδη, την Ιαπωνία, το Μακάου και το Χονγκ Κονγκ. Το Βιετνάμ και η Σιγκαπούρη έχουν επιβεβαιώσει τα πρώτα τους κρούσματα. Παράλληλα, η Βρετανία έχει θέσει σε καραντίνα τέσσερις Κινέζους που πέταξαν από την Κίνα στη Σκωτία και εμφάνισαν συμπτώματα γρίπης.
Τέλος στις συγκοινωνιακές συνδέσεις
Οι αρχές απαγόρευσαν κάθε συγκοινωνιακή σύνδεση από την Ουχάν, την πρωτεύουσα της επαρχίας Χουμπέι, όπου ξεκίνησε ο κοροναϊός, ακυρώνοντας τα δρομολόγια λεωφορείων, πλοίων, μετρό, τρένων και αεροσκαφών. Παρόμοια μέτρα ανακοίνωσαν και κοντινές πόλεις, ενώ ταξιδιωτικοί περιορισμοί ισχύουν και σε μικρότερες πόλεις. Πέραν της Ουχάν και των Χουνγκκανγκ και Εζού, οι αρχές απέκλεισαν και δύο μικρότερες πόλεις, τις Τσιμπί και Τζιζιάνγκ.
Το υπουργείο Οικονομικών της Κίνας ανακοίνωσε σήμερα ότι θα διαθέσει το ποσό του 1 δισεκατομμυρίου γουάν στην κυβέρνηση της επαρχίας Χουμπέι, για να βοηθήσει στον περιορισμό της επιδημίας από το σημείο που ξεκίνησε.