Καινούργιο μήνυμα Πάιατ για τα ελληνοτουρκικά
Συνέχεια στις αναφορές του για το ενδεχόμενο κλιμάκωσης της έντασης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας έδωσε τη Δευτέρα ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, συνομιλώντας με δημοσιογράφους για την πρόσφατη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον.
Όπως ανέφερε ο Αμερικανός διπλωμάτης, «εμείς είπαμε ξεκάθαρα ότι η Ανατολική Μεσόγειος πρέπει να είναι και ζώνη ειρήνης, ασφαλείας και σταθερότητας, υπογράμμισε, σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις με την Τουρκία. Για μας, τόνισε, τα νησιά έχουν τα ίδια δικαιώματα στη θάλασσα με την ξηρά και δεν στηρίζουμε τις μονομερείς ενέργειες.
Κάνοντας σχόλιο για τις τελευταίες εξελίξεις στα στα ελληνοτουρκικά, τόνισε ότι «είναι ανόητο το debate που έχει ξεσπάει, φυσικά και θα εμπλακούμε. Φυσικά και δεν θέλουμε να ξεσπάσει κάποια κρίση. Δεν θέλουμε Ελλάδα και Τουρκία να φτάσουν σε κρίσιμο σημείο κι έχουμε επέμβει ξανά στο παρελθόν. Η Ουάσιγκτον θα συνεχίσει να είναι ενεργή και θα βοηθάει Ελλάδα και Τουρκία να επιλύσουν τις διάφορες τους. Δεν θα έλεγα ότι μια συνηθισμένη κατάσταση, οι συνθήκες στην περιοχή αλλάζουν από την πλευρά των ΗΠΑ. Δεν θα κάνω προβλέψεις για θερμό επεισόδιο. Η Τουρκία δεν θέλει να μείνει μόνη της με τη Ρωσία και το Ιράν και είναι ένα θέμα στο οποίο Ελλάδα και ΗΠΑ εργάζονται μαζί και η Ελλάδα είναι ένας παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή», υπογράμμισε.
Σε ερώτηση αν οι ΗΠΑ χαρακτηρίζουν παράνομη τη συμφωνία Τουρκίας Λιβύης, τόνισε ότι «δεν έχουμε αποδώσει ακόμα αυτό το χαρακτηρισμό, μένουμε στο ότι είναι αντιπαραγωγική και προκλητική. Ο κατάλληλος τρόπος για χάραξη ΑΟΖ είναι αυτός που ακολουθούν Ελλάδα και Ιταλία, ο οποίος βασίζεται στο Διεθνές Δίκαιο και δεν δυναμιτίζει την κατάσταση στην περιοχή. Ο Μητσοτάκης έστειλε μήνυμα ότι πι διάφορες δεν θα λυθούν με στρατιωτικά μέσα αλλά με βάση το Διεθνές Δίκαιο και το διάλογο».
Για την επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ
Σχολιάζοντας το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Ουάσινγκτον την περασμένη εβδομάδα, ο Τζέφρι Πάιατ χαρακτήρισε εξαιρετικά αποτελεσματικό τον Έλληνα πρωθυπουργό σε ό,τι αφορά την παρουσίαση των ευκαιριών στην Ελλάδα.
Ειδική αναφορά έκανε στην παρουσία του πρωθυπουργού στο Atlantic Council, λέγοντας πως αποτελεί εξαιρετικό παράδειγμα πώς ένας ηγέτης κράτους μπορεί να παρουσιάσει τις θέσεις του στα ισχυρά, με επιρροή think tanks της Ουάσιγκτον σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων κατά τρόπο που εκπέμπει αυτοπεποίθηση, αξιοπιστία. Σήμερα η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζεται ως πηγή προβλημάτων αλλά λύσεων, επισήμανε περαιτέρω.
Κάνοντας ειδική μνεία στη σημασία των προσωπικών σχέσεων στη διπλωματία, ανέφερε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκπέμπει ικανότητα και το μήνυμα που έστειλε στην Ουάσιγκτον, είτε στον Λευκό Οίκο, είτε στο Κογκρέσο, είτε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, «είναι κάποιος τον οποίο μπορούμε να εμπιστευτούμε, που θέλει λύσεις, που μοιράζεται το αμερικανικό όραμα για το μέλλον των ατλαντικών σχέσεων, που είναι αφοσιωμένος σε μεταρρυθμίσεις προσανατολισμένες στην αγορά».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις επαφές που είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός με Αμερικανούς επενδυτές, αναφέροντας πως άκουσε από αμερικανικές εταιρείες πως ενθαρρύνθηκαν από τα μηνύματα του Κυριάκου Μητσοτάκη. «Θα χτίσουμε σε αυτά και τις επόμενες εβδομάδες θα δείτε μια σειρά από επιχειρηματικές και επενδυτικές αποστολές που στηρίζονται από την αμερικανική κυβέρνηση να έρχονται στην Ελλάδα» σημείωσε.
Επίσης, ο Αμερικανός πρέσβης στάθηκε και στη δεξίωση που παρέθεσαν στον Κυριάκο Μητσοτάκη ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς και ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Είπε πως η συμμετοχή ήταν φανταστική με εκατομμυριούχους και με σημαντικές προσωπικότητες από την πολιτική ηγεσία των ΗΠΑ και σημείωσε πως είναι σχετικά ασυνήθιστο να γίνεται αυτό για κάθε ξένο ηγέτη και να είναι παρόντες οι αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και ο υπουργός Εξωτερικών. Αυτό αντανακλά, επισήμανε, την ιδιαίτερη στιγμή που έχουμε φτάσει στις διμερείς μας σχέσεις.
Αναφερόμενος στις ιδιωτικές συζητήσεις που έγιναν κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον, ο Τζέφρι Πάιατ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις συνομιλίες με τον υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ, Γουίλμπουρ Ρος, για την προώθηση των εμπορικών και επενδυτικών σχέσεων. Επίσης, αναφέρθηκε και στις συναντήσεις που είχαν ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης και ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία και την εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης, λέγοντας πως ήταν πολύ σημαντικές και θετικές και σημείωσε ότι αυτός είναι ένας τομέας που οι ΗΠΑ θα συνεχίζουν να ενδυναμώνουν, ώστε να ενθαρρύνουν αμερικανικές εταιρείες να εντοπίσουν και να χτίσουν σε ευκαιρίες και σε τομείς όπως η ενέργεια, η ναυτιλία, ακίνητα, τουρισμό, τεχνολογία και στην οικονομία της γνώσης.