Άμεσο Brexit και ενίσχυση του βρετανικού ΕΣΥ στις προγραμματικές του Τζόνσον
Οι άμεσες κινήσεις της κυβέρνησης του και η στήριξη του βρετανικού Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS) ξεχωρίζουν στις προτεραιότητες που έθεσε για τη νέα του θητεία στην κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ο Μπόρις Τζόνσον την Πέμπτη, όπως αυτές ανακοινώθηκαν στην «Ομιλία της Βασίλισσας» Ελισάβετ στη Βουλή των Λόρδων.
Ο Τζόνσον επέδειξε την πρόθεσή του να προσπαθήσει να ικανοποιήσει τα αιτήματα αυτών των ψηφοφόρων στη βόρεια και την κεντρική Αγγλία που, αν και υποστήριζαν το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα, έσπασαν την παράδοση και τον ψήφισαν.
Μεταξύ των δεσμεύσεων να ενισχύσει τη χρηματοδότηση για το εθνικό σύστημα υγείας, να αυξήσει τις ποινές για τα βίαια εγκλήματα και να βελτιώσει τα δικαιώματα των εργαζομένων, ο Τζόνσον κατέστησε ως την υπ' αριθμόν ένα προτεραιότητά του το σλόγκαν της προεκλογικής του καμπάνιας να φέρει εις πέρας το Brexit, επιβεβαιώνοντας ότι θα οδηγήσει τη Βρετανία εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 31 Ιανουαρίου.
Δήλωσε επίσης ότι δεν θα επιτρέψει άλλους «δισταγμούς και καθυστερήσεις» αποκλείοντας την όποια παράταση πέραν του 2020 της μεταβατικής περιόδου για τη διαπραγμάτευση μιας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου με την ΕΕ και αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα έχει εμπορικές συνομιλίες παράλληλα και με άλλες χώρες. «Το πρώτο μας μέλημα είναι να φέρουμε εις πέρας το Brexit και θα αποχωρήσουμε από την ΕΕ στα τέλη Ιανουαρίου», ανέφερε ο Τζόνσον προλογίζοντας την Ομιλία της Βασίλισσας, κατά την οποία η Ελισάβετ παρουσιάζει το πρόγραμμα της κυβέρνησης σε μια εκδήλωση που σηματοδοτεί την πρώτη συνεδρίαση του νέου κοινοβουλίου.
«Θα απελευθερώσουμε τη χώρα από τα δεσμά της αναποφασιστικότητας, αποκαθιστώντας την εμπιστοσύνη των ανθρώπων και των επιχειρήσεων. Θα αποφύγουμε την παγίδα περαιτέρω δισταγμών και καθυστερήσεων –αποκλείοντας την όποια παράταση της περιόδου εφαρμογής πέραν του 2020».
Αύριο, σχεδιάζει να ξεκινήσει τη διαδικασία στο Κοινοβούλιο για την ψήφιση της νομοθεσίας που απαιτείται για να επικυρωθεί η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ στις 31 Ιανουαρίου, ενώ μετά την ημερομηνία αυτή θα κλείσει το υπουργείο που είχε συσταθεί ειδικά για να επιβλέπει το Brexit.
Η ατζέντα
Χαρακτηρίζοντας το κυβερνητικό του πρόγραμμα «την πλέον ριζοσπαστική Ομιλία της Βασίλισσας εδώ και μία γενιά», ο Τζόνσον παρουσίασε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα που ανατρέπει χρόνια οικονομικής λιτότητας, τα οποία επέβλεψε τα τελευταία εννέα χρόνια το κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα του.
Δεσμεύτηκε να δαπανήσει περισσότερα για το -πολυαγαπημένο για τους Βρετανούς πλην όμως προβληματικό πλέον- εθνικό σύστημα υγείας NHS ψηφίζοντας μια νομοθεσία που θα εγγυάται αύξηση της χρηματοδότησης, η οποία θα ανέλθει σε επιπλέον 33,9 δισεκ. λίρες ετησίως έως το 2023-24.
Υποσχέθηκε επίσης καλύτερη εκπαίδευση, καλύτερες υποδομές και καλύτερη τεχνολογία και δεσμεύθηκε να αναθεωρήσει την πολιτική ασφάλειας, άμυνας και την εξωτερική πολιτική της Βρετανίας «στην πιο ριζική επαναξιολόγηση της θέσης μας στον κόσμο από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου».
Ο Τζον ΜακΝτόνελ, αρμόδιος για την οικονομική πολιτική στους Εργατικούς, δήλωσε ότι η κυβερνητική ατζέντα δεν προσφέρει «τίποτα καινούργιο για το NHS και τις δημόσιες υπηρεσίες ή τους πολίτες που υποφέρουν αυτά τα Χριστούγεννα» και υποστήριξε ότι η κυβέρνηση είναι «εκτός πραγματικότητας».
Με πλειοψηφία 80 εδρών στο Κοινοβούλιο, ο Τζόνσον είναι σχεδόν βέβαιος ότι το πρόγραμμά του θα περάσει από τη Βουλή των Κοινοτήτων, γεγονός που δίνει στον ίδιο και την ομάδα του σχεδόν απεριόριστη ελευθερία να καθορίσουν την ατζέντα.
Ο Τζόνσον έφθασε ακόμα στο σημείο να υπαινιχθεί ότι μπορεί να κερδίσει μια ακόμα κυβερνητική θητεία στις εκλογές του 2024: «Στεφτείτε απλά πού μπορεί να είναι αυτή η χώρα σε 10 χρόνια».
Την Τρίτη, ο Τζόνσον δήλωσε στη βασική ομάδα των υπουργών του ότι «δεν έχετε δει ακόμα τίποτα, παιδιά», προειδοποιώντας τους ότι υπάρχουν ακόμα πολλά για να γίνουν ως ανταπόδοση στην εμπιστοσύνη που δόθηκε στην κυβέρνηση στις εκλογές της 12ης Δεκεμβρίου.
Ύστερα από τρία και πλέον χρόνια διαμάχης για το Brexit, ο Τζόνσον θέλει να κινηθεί γρήγορα προκειμένου να προσπαθήσει να ενώσει τη χώρα που έχει διαρραγεί από τις διαφωνίες για το πώς, πότε ακόμα και το εάν η Βρετανία θα πρέπει να αποχωρήσει από την ΕΕ. Πόλεις, χωριά ακόμα και οικογένειες διχάστηκαν.
Οι σύμβουλοί του υποστηρίζουν ότι είναι αποφασισμένος να προσπαθήσει να κρατήσει τη στήριξη αυτών των ψηφοφόρων στη βόρεια και κεντρική Αγγλία, πολλοί εκ των οποίων ψήφισαν τους Συντηρητικούς πρώτη φορά, προσπαθώντας να βελτιώσει τη ζωή τους. «Νιώθω ταπεινότητα μπροστά στην εμπιστοσύνη που εκατομμύρια ψηφοφόροι έδειξαν σε αυτή την κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα. Εδώ ξεκινά η προσπάθεια να ανταποδώσουμε αυτή την εμπιστοσύνη», δήλωσε ο Τζόνσον στην εισαγωγή του.
«Η φιλοδοξία μας δεν είναι τίποτα λιγότερο από μια ολοκληρωτική μεταμόρφωση της χώρας μας προς το καλύτερο».