Το Ευρωκοινοβούλιο ζητά την παραίτηση του πρωθυπουργού της Μάλτας
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε την παραίτηση χωρίς καθυστέρηση του πρωθυπουργού της Μάλτας Τζόζεφ Μουσκάτ εκτιμώντας πως η παραμονή του στην εξουσία θέτει σε κίνδυνο την έρευνα για τη δολοφονία της δημοσιογράφου Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία, με απόφαση που εγκρίθηκε σήμερα.
Το Κοινοβούλιο «υπογραμμίζει πως πρέπει να γίνουν τα πάντα προκειμένου να αποφευχθεί κάθε κίνδυνος, πραγματικός ή υποτιθέμενος, για την έρευνα∙ υπογραμμίζει εξάλλου πως αυτός ο κίνδυνος επιμένει όσο ο πρωθυπουργός εξακολουθεί να ασκεί τα καθήκοντά του», αναφέρεται στο ψήφισμα, που δεν έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα.
Η δημοσιογράφος Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία, που ερευνούσε τη διαφθορά στη χώρα της, δολοφονήθηκε από έκρηξη βόμβας που είχε τοποθετηθεί στο αυτοκίνητό της τον Οκτώβριο του 2017.
Η υπόθεση αυτή, στην οποία έχουν αναφερθεί τα ονόματα υψηλόβαθμων Μαλτέζων αξιωματούχων (ενός υπουργού και του διευθυντή του γραφείου του Μουσκάτ), ώθησε τον πρωθυπουργό των Εργατικών να ανακοινώσει ότι θα παραιτηθεί στις 12 Ιανουαρίου.
Το ψήφισμα, που εγκρίθηκε με 581 ψήφους υπέρ (έναντι 26 κατά, και 83 αποχές), λαμβάνεται έπειτα από μια αποστολή στη Μάλτα στις αρχές Δεκεμβρίου επτά ευρωβουλευτών που είχαν ήδη εκφράσει την ανησυχία τους για την ανεξαρτησία της έρευνας.
Το Ευρωκοινοβούλιο εξέφρασε επίσης έντονη λύπη που «η εξέλιξη της κατάστασης στη Μάλτα τα τελευταία χρόνια προκάλεσε σοβαρές και επίμονες απειλές για το κράτος δικαίου, τη δημοκρατία και τα θεμελιώδη δικαιώματα, μεταξύ των οποίων η ελευθερία των ΜΜΕ, η ανεξαρτησία της αστυνομίας και της δικαιοσύνης και η ελευθερία της ειρηνικής συνάθροισης».
Ζήτησε επίσης από την κυβέρνηση της Μάλτας να θέσει τέλος στα προγράμματα «πώλησης υπηκοότητας» σε μη Ευρωπαίους -- τα λεγόμενα χρυσά διαβατήρια με αντάλλαγμα επενδύσεις.
Το Ευρωκοινοβούλιο «καλωσόρισε» τη μελλοντική θέσπιση ενός ετήσιου ευρωπαϊκού βραβείου Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία για την ερευνητική δημοσιογραφία, οι όροι του οποίου μένουν ακόμη να διευκρινιστούν.
Μιλώντας σήμερα το πρωί ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ είπε πως «η ελευθερία του Τύπου είναι ένα από τα θεμέλια του ευρωπαϊκού σχεδίου», υπογραμμίζοντας πως «οι τρέχουσες έρευνες» για τη δολοφονία αυτή «πρέπει να στηρίζονται στις αρχές του κράτους δικαίου».
Χθες ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου, η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βέρα Τζούροβα κάλεσε την κυβέρνηση της Μάλτας να «ενεργήσει επειγόντως» προκειμένου να «ενισχύσει την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, τη μάχη κατά της διαφθοράς και κατά του ξεπλύματος χρήματος».
Είπε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «δεν θα διστάσει να λάβει τα απαραίτητα μέτρα» προκειμένου το κράτος δικαίου στη Μάλτα να τύχει σεβασμού.