Γαλλία: Μειώσεις και αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης από τον Μακρόν
Οριστικό τέλος στις ειδικές κατηγορίες συνταξιούχων, καθιέρωση ενός μειωμένου ελάχιστου εισοδήματος και την εισαγωγή της αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης «από την πίσω πόρτα» περιέχει το σχέδιο της γαλλικής κυβέρνησης για το συνταξιοδοτικό, που έχει προκαλέσει μεγάλες κινητοποιήσεις στη Γαλλία την τελευταία εβδομάδα και με τους διαδηλωτές να επιμένουν στην ανάκληση του σχεδίου από τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.
Παρουσιάζοντας το πακέτο μέτρων, ο Γάλλος πρωθυπουργός, Εντουάρ Φιλίπ, ανέφερε πως «η μετάβαση θα γίνει σταδιακά» προς το καθολικό σύστημα συνταξιοδότησης, το οποίο έχει στόχο να συγχωνεύσει τα 42 διαφορετικά συνταξιοδοτικά συστήματα που υφίστανται αυτή τη στιγμή στη Γαλλία, υποσχέθηκε ο Φιλίπ διαβεβαιώνοντας πως η μεταρρύθμιση δεν θα ισχύσει για τους Γάλλους που έχουν γεννηθεί πριν από το 1975.
Η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος από τη γαλλική κυβέρνηση έχει στόχο να παράσχει δικαιοσύνη, καθώς θα κάνει το συνταξιοδοτικό σύστημα ίδιο για όλους, δήλωσε ακόμη ο Φιλίπ παρουσιάζοντας τις λεπτομέρειες της μεταρρύθμισης αυτής.
«Ήρθε ο καιρός για να οικοδομήσουμε ένα καθολικό συνταξιοδοτικό σύστημα. Προτείνουμε ένα νέο σύμφωνο των γενεών... Το (βασισμένο σε πόντους) σύστημα θα είναι το ίδιο για όλους», δήλωσε ο Φιλίπ σε συνέντευξη Τύπου.
Ο Γάλλος πρωθυπουργός διευκρίνισε πως το νέο καθολικό συνταξιοδοτικό σύστημα ακυρώνει τα ειδικά συνταξιοδοτικά καθεστώτα.
Το νέο σύστημα θα εγγυάται ελάχιστη σύνταξη 1.000 ευρώ τον μήνα γι' αυτούς που εργάσθηκαν όλα τα προβλεπόμενα χρόνια, δήλωσε ο Φιλίπ.
«Η εφαρμογή του νέου καθολικού συστήματος θα σημάνει το τέλος των ειδικών καθεστώτων», δήλωσε προσθέτοντας πως οι γυναίκες θα είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι του νέου συστήματος.
Ο Γάλλος πρωθυπουργός διευκρίνισε ακόμη πως η μεταρρύθμιση θα ισχύσει πλήρως για τους νέους που θα εισέρχονται στο εργατικό δυναμικό από το 2022 και μετά.
Το νέο σύστημα θα διατηρήσει την ηλικία συνταξιοδότησης στα 62 χρόνια, όμως η κυβέρνηση θα ενθαρρύνει τους ανθρώπους να εργάζονται περισσότερα χρόνια χρησιμοποιώντας ένα σύστημα εκπτώσεων και ένα σύστημα πριμοδότησης, δήλωσε ο Φιλίπ.
Οι εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα απεργούν εδώ και επτά ημέρες κατά των μεταρρυθμίσεων που υποστηρίζονται από τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και συνδικάτα έχουν απευθύνει έκκληση για περισσότερες κινητοποιήσεις στις 12 και στις 17 Δεκεμβρίου έπειτα από δύο μαζικές κινητοποιήσεις χθες, Τρίτη, και την περασμένη Πέμπτη.
Ο γάλλος πρωθυπουργός υποστήριξε σήμερα πως οι κυβερνητικές προτάσεις που παρουσίασε «δικαιολογούν» τη λήξη της απεργίας και των διαδηλώσεων.
«Μού φαίνεται πως οι εγγυήσεις που δόθηκαν στις επαγγελματικές ομάδες που ανησυχούν περισσότερο δικαιολογούν την επανάληψη του διαλόγου και τη λήξη της απεργίας που τιμωρεί εκατομμύρια Γάλλους», δήλωσε ο Φιλίπ.
Ο γάλλος πρωθυπουργός διευκρίνισε επίσης πως οι στρατιωτικοί, οι πυροσβέστες, οι δεσμοφύλακες και οι αστυνομικοί θα μπορούν να συνταξιοδοτούνται νωρίτερα από τους άλλους εργαζομένους.
«Θέλω να επιβεβαιώσω στις δυνάμεις μας εσωτερικής ασφαλείας ότι αυτοί που είναι εκτεθειμένοι σε επικίνδυνες δουλειές ... θα εξακολουθούν να μπορούν να συνταξιοδοτούνται πρόωρα», δήλωσε ο Φιλίπ.
Ο ίδιος πρόσθεσε πως η συζήτηση στο κοινοβούλιο για το νομοσχέδιο θα αρχίσει στα τέλη Φεβρουαρίου.
«Είμαι πλήρως αποφασισμένος να φέρω σε πέρας αυτή τη μεταρρύθμιση επειδή πιστεύω ότι είναι δίκαιη», τόνισε ο Εντουάρ Φιλίπ.