Νέες απειλές Μακρόν προς το NATO, για τα χρήματα της Γαλλίας
Περισσότερο «λάδι στη φωτιά» των τεταμένων σχέσεων της Γαλλίας με το NATO και τις ΗΠΑ έριξε την Πέμπτη ο Εμανουέλ Μακρόν, μετά από τη συνάντηση που είχε στο Παρίσι με το γγ της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ, και εν όψει της Συνόδου Κορυφής των ηγετών του ΝΑΤΟ που είναι προγραμματισμένη για την επόμενη εβδομάδα (3 και 4 Δεκεμβρίου) στο Λονδίνο.
Ο Μακρόν ανέφερε πως οι πρόσφατες δηλώσεις του περί «εγκεφαλικού θανάτου» του ΝΑΤΟ χρησίμευσαν ως μήνυμα αφύπνισης των συμμάχων.
«Τα ερωτήματα που έθεσα είναι ανοικτά και δεν έχουν επιλυθεί. Η ειρήνη στη Ευρώπη, η κατάσταση μετά την INF, η σχέση με την Ρωσία, το ζήτημα της Τουρκίας, ποιος είναι ο εχθρός; Αρα λέω: όσο αυτά τα θέματα παραμένουν ανεπίλυτα, ας μην διαπραγματευθούμε κατανομή κόστους και κατανομή βαρών, ή εκείνο ή το άλλο».
«Άρα, χρειαζόμασταν ένα μήνυμα αφύπνισης. Είμαι ευτυχής που δόθηκε και είμαι ευτυχής που όλοι τώρα πιστεύουν ότι πρέπει μάλλον να σκεφθούμε τους στρατηγικούς μας στόχους», πρόσθεσε.
Οι ΗΠΑ καταβάλλουν σήμερα το 22,1% του προϋπολογισμού του ΝΑΤΟ - που ανήλθε σε 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια (2,37 δισεκατομμύρια ευρώ) το 2019 και η Γερμανία το 14,7%, σύμφωνα με μία φόρμουλα με βάση το ΑΕΠ κάθε χώρας. Η Γαλλία συμβάλλει με το 10,5% του προϋπολογισμού.
Η συμφωνία επιτρέπει στις Ηνωμένες Πολιτείες να μειώσουν την συμβολή τους στο 16,35% επί του συνόλου. Η Γερμανία θα προσαρμόσει στο ίδιο επίπεδο την δική της συμβολή και οι υπόλοιποι σύμμαχοι, εκτός της Γαλλίας, δέχονται να πληρώσουν περισσότερα. Η άρνηση της Γαλλίας να συμμετάσχει στην συμφωνία αυτή αναγκάζει τους υπόλοιπους να προσαρμόσουν τον καταμερισμό της συμβολής, εξηγούν αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ.
Το Παρίσι αρνήθηκε να συμμετάσχει στην επιχείρηση κρίνοντας ότι αυτό «κινδυνεύει να εξελιχθεί σε προηγούμενο που θα επιτρέψει στις ΗΠΑ να μειώσουν την συμβολή τους και στους προϋπολογισμούς άλλων διεθνών οργανισμών», εξήγησε ένας διπλωμάτης. «Είναι προφανές ότι θα αποτελέσει προηγούμενο».
«Ηταν επείγον να υπάρξει αυτή η συμφωνία γιατί κανείς δεν θα τολμούσε να πει στον Ντόναλντ Τραμπ ότι το θέμα δεν έχει διευθετηθεί, συνέχισε ο διπλωμάτης.