«Άδειασμα» της φον ντερ Λάιεν στον Μακρόν για το NATO
«Συστημένα» μηνύματα προς τη Γαλλία και τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν θέλησε να στείλει η νέα πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν την Τετάρτη, λίγες ώρες μετά από την υπερψήφιση των Επιτρόπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπό την ηγεσία της από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Στο επίκεντρο της κριτικής της Γερμανίδας αξιωματούχου προς τον Μακρόν βρέθηκε το NATO και η σχέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Βορειοατλαντική Συμμαχία, την οποία ο Γάλλος πρόεδρος είχε χαρακτηρίσει προ ημερών ως «κλινικά νεκρή».
Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, η φον ντερ Λάιεν ανέφερε για την την ευρωπαϊκή άμυνα πως «η ΕΕ και το ΝΑΤΟ αλληλοσυμπληρώνονται, δεν είναι αντίπαλοι.
Το ΝΑΤΟ είναι σίγουρα η πιο ισχυρή στρατιωτική συμμαχία στον κόσμο και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα είναι ποτέ μια στρατιωτική συμμαχία, είναι εντελώς διαφορετική», συμπλήρωσε η φον ντερ Λάιεν.
Υπενθυμίζεται πως τις δηλώσεις του Μακρόν αμφισβήτησε την Τετάρτη και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ.
«Η Ευρώπη δεν μπορεί προς το παρόν να αμυνθεί μόνη της, εξαρτιόμαστε από τη διατλαντική Συμμαχία. Είναι σημαντικό να εργαζόμαστε γι' αυτή τη Συμμαχία και να αναλαμβάνουμε περισσότερες ευθύνες», υποστήριξε η Μέρκελ, ενώ η Γαλλία τάσσεται υπέρ της ανάπτυξης της ευρωπαϊκής άμυνας.
Η φον ντερ Λάιεν θεωρεί από την πλευρά της πως, για να αναπτύξει μια ευρωπαϊκή άμυνα, η ΕΕ έχει «μια τεράστια εργαλειοθήκη» στη διάθεσή της, μέσω διαφόρων επενδύσεων.
Μήνυμα σε Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία
Εξάλλου, η Γερμανίδα νέα επικεφαλής της Κομισιόν έκανε φανερή τη διαφωνία της και με το «μπλόκο» της Γαλλίας στις ενταξιακές συζητήσεις της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας στην ΕΕ.
Οι δύο χώρες «θα άξιζαν» να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις, είπε η φον ντερ Λάιεν, προσθέτοντας πως «θα άξιζε να μην αλλάζαμε τους κανόνες στη μέση της πορείας».
Η ίδια πάντως εξέφρασε την ικανοποίηση της επειδή «μπήκε στο τραπέζι» η αναθεώρηση της ενταξιακής διαδικασίας.
«Είναι προς το στρατηγικό συμφέρον μας η σύνδεσή μας με τα Δυτικά Βαλκάνια», πρόσθεσε η νέα πρόεδρος της Επιτροπής που θα αναλάβει τα καθήκοντά της την 1η Δεκεμβρίου.
Η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων μπλόκαρε στην προηγούμενη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ, ιδίως εξαιτίας της Γαλλίας που ζητά να μεταρρυθμιστεί η διαδικασία ένταξης πριν να συνεχιστεί η διεύρυνση. Για να αποφασιστεί κάτι τέτοιο απαιτείται ομοφωνία μεταξύ των χωρών μελών.
Πέραν της Γαλλίας, άλλες έξι χώρες (Αυστρία, Σλοβενία, Σλοβακία, Τσεχία, Πολωνία και Ιταλία) δηλώνουν «έτοιμες να δεσμευτούν κατά εποικοδομητικό τρόπο για να βελτιωθεί η διαδικασία» διεύρυνσης της ΕΕ.