Brexit: Η Γαλλία «μπλοκάρει» την παράταση
Η Γαλλία συνεχίζει να προκαλεί προβλήματα στη λήψη κοινών αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το ζήτημα που ανακύπτει την Παρασκευή είναι πολύ σοβαρότερο και «βαρύ» για τις Βρυξέλλες από το μπλόκο του Εμανουέλ Μακρόν στις ενταξιακές συζητήσεις της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας με την ΕΕ.
Ειδικότερα, λίγες ώρες μετά τη γνωστοποίηση της μη συμφωνία των εκπροσώπων της ΕΕ για την παράταση επί του Brexit, κορυφαία διπλωματική πηγή των Βρυξελλών ανέφερε πως ο λόγος που οι συζητήσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών θα συνεχιστούν και την επόμενη εβδομάδα είναι η στάση της Γαλλίας.
Και αυτό γιατί η κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν είναι κάθετα αντίθετη στο ενδεχόμενο πολύμηνης παράτασης του Brexit έως και τον Ιανουάριο του 2020, όπως προτείνουν οι περισσότερες χώρες της ΕΕ.
Αντίθετα, το Παρίσι αποδέχεται μια παράταση έως και τις 30 Νοεμβρίου, όπως σημείωσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος στο Reuters.
Ο Τζόνσον
Στο Λονδίνο, ο Βρετανός πρωθυπουργός ανέφερε νωρίτερα πως «είναι θέμα της ΕΕ να αποφασίσει μέχρι πότε θα εγκρίνει την καθυστέρηση του Brexit», με τον Μπόρις Τζόνσον να προσθέτει πως το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί ακόμα να αποχωρήσει από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου.
Την ερχόμενη εβδομάδα οι αποφάσεις της ΕΕ
Νωρίτερα, ο διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ χαρακτήρισε «εξαιρετικές» τις σημερινές συνομιλίες. «Η δουλειά θα συνεχισθεί μέσα στις επόμενες ημέρες», δήλωσε μια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, μια νέα συνεδρίαση των πρεσβευτών θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα ή την Τρίτη για να οριστικοποιηθεί η απόφαση σχετικά με την επιπλέον προθεσμία, ενώ τη Δευτέρα αναμένεται η διεξαγωγή ψηφοφορίας στο βρετανικό κοινοβούλιο για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, οι οποίες προτείνονται από τον Μπόρις Τζόνσον.
Ευρωπαίος πρεσβευτής δήλωσε πως η Τρίτη είναι «ανεπίσημη καταληκτική ημερομηνία», δύο ημέρες πριν από την 31η Οκτωβρίου που είναι η ημερομηνία που προβλέπεται για το διαζύγιο.
Στους κόλπους της ΕΕ, ορισμένες χώρες, όπως η Ιρλανδία, ζητούν αναβολή τριών μηνών, μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2020, προθεσμία που ο Βρετανός πρωθυπουργός υποχρεώθηκε να ζητήσει. Άλλοι όμως, όπως η Γαλλία, ζητούν περισσότερη σαφήνεια σχετικά με τις προθέσεις των Βρετανών, πριν αποφασίσουν.