Βενεζουέλα: Καταγγελίες για σφαγή ζώων σε κήπο λόγω πείνας
Ο διευθυντής του ζωολογικού κήπου Zulia στην Μαρακάιμπο, όπου πολύ κοντά βρίσκονται παραγκούπολεις, καταγγέλλει ότι το δίμηνο Ιουνίου-Ιουλίου έχουν κλαπεί, πυροβοληθεί ή σφαγιαστεί 40 ζώα, ώστε οι σάρκες τους να αποτελέσουν τροφή για το λαό, που πεινάει. Ενδεικτική η εικόνα με πεταμένα εντόσθια, η οποία σημειώθηκε έξω από τον ζωολογικό κήπο.
Πρόκειται για «ένα παγκόσμιο έγκλημα», δήλωσε ο πρόεδρος του ζωολογικού κήπου Ρίος στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων
«Οι κλοπές αυτές οφείλονται στο ένστικτο της επιβίωσης μιας κοινωνικής ομάδας που βλέπει μια ευκαιρία σε ζωολογικούς κήπους για να βρει ζωικές πρωτεΐνες», ανέφερε η επικεφαλής της Ένωσης Ζωολογικών Κήπων και Ενυδρείων.
Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγες μέρες τον κύκλο των διεθνών ΜΜΕ είχαν κάνει εικόνες, που κατέγραφαν δύο άνδρες στο Καράκας να γδέρνουν και να κόβουν σε κομμάτια έναν σκύλο στο δρόμο, για να τον φάνε.
Η Βενεζουέλα μετά και τις «ματωμένες» εκλογές για τη σύσταση νέας Συνταγματικής Συνέλευσης έχει φτάσει στο σημείο μηδέν, έχει πιάσει πάτο. Θύμα του χάους, που έχουν προκαλέσει οι πολιτικές Μαδούρο, ο λαός, μικρά παιδιά που στις πιο φτωχές περιοχές της χώρας υποσιτίζονται.
Η χαοτική κατάρρευση του σοσιαλιστικού οικονομικού μοντέλου της χώρας δημιούργησε χρόνιες ελλείψεις τροφίμων, με αποτέλεσμα εκατομμύρια πολίτες να αναζητούν πλέον φαγητό οπουδήποτε, ακόμα και σε κάδους σκουπιδιών.
Σημειώνεται ότι τον περασμένο Απρίλιο, υπολογίζεται ότι το 11,4% των παιδιών στις πιο φτωχές περιοχές της Βενεζουέλας ήταν υποσιτισμένα σε κρίσιμο επίπεδο, σύμφωνα με την Washington Post.
Η έρευνα που ζητεί ο ΟΗΕ
«Χαστούκι» στον Νικολάς Μαδούρο από τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ, ο οποίος ζήτησε τη διεξαγωγή έρευνας για υπερβολική χρήση βίας από τις αρχές στη Βενεζουέλα, εκτιμώντας ότι μπορεί να πρόκειται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
"Η έρευνά μου δείχνει πως ενδέχεται να διαπράχθηκαν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας (...) Καλώ το Συμβούλιο (σ.σ.: του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα) να αρχίσει διεθνή έρευνα για τις παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων στη Βενεζουέλα", δήλωσε ο Ζέιντ Ραάντ αλ Χουσέιν κατά την έναρξη στη Γενεύη της 36ης συνόδου του θεσμού αυτού.
"Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος οι εντάσεις να αυξηθούν περισσότερο, με την κυβέρνηση να συντρίβει τους δημοκρατικούς θεσμούς και τις φωνές κριτικής", πρόσθεσε ο Ζέιντ καταγγέλλοντας τις ποινικές διαδικασίες που άρχισαν εναντίον ηγετών της αντιπολίτευσης, τις αυθαίρετες κρατήσεις, την υπερβολική χρήση βίας και την κακομεταχείριση κρατουμένων.
Ο Ζέιντ υπογράμμισε επίσης πως η Βενεζουέλα είναι αυτή τη στιγμή ένα από τα 47 κράτη μέλη του Συμβουλίου Ανθρώπινων Δικαιωμάτων και, με την ιδιότητά της αυτή, έχει καθήκον να υπερασπίζεται και να προωθεί τα δικαιώματα του Ανθρώπου.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ύπατος Αρμοστής καταφέρεται εναντίον της Βενεζουέλας. Στα τέλη Αυγούστου, είχε δηλώσει, με την ευκαιρία της δημοσιοποίησης στη Γενεύη μιας συντριπτικής έκθεσης για την κατάσταση των ανθρώπινων δικαιωμάτων, πως η δημοκρατία αντιμετωπίζει κίνδυνο θανάτου στη χώρα αυτή.