Δύσκολα τα «κουκιά» στο Λονδίνο για τη συμφωνία του Τζόνσον επί του Brexit
Ασκήσεις επί χάρτου σημειώνονται τις τελευταίες ώρες στο Λονδίνο, στον απόηχο της συμφωνίας του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ευρωπαϊκή Ένωση, με το μεγαλύτερο εμπόδιο να παραμένει η έγκριση της Βουλής των Κοινοτήτων στο Λονδίνο, σε μια συμφωνία που έχει οριστεί να γίνει μεθαύριο, Σάββατο.
Με βάση το ιστορικό αποτυχιών της προκατόχου του στην πρωθυπουργία, Τερέζα Μέι, ο Τζόνσον έχει δύσκολο έργο μπροστά του καθώς όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης στη Βρετανία έχουν ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να ψηφίσουν τη νέα συμφωνία με την ΕΕ, ενώ και από το εσωτερικό του κόμματος του πρωθυπουργού (Τόρις) υπάρχουν δεκάδες βουλευτές που δηλώνουν την αντίθεση τους στο κείμενο της συμφωνίας.
Η αριθμητική των ψήφων
Ο Τζόνσον έχει κυβέρνηση μειοψηφίας στο Βουλη των Κοινοτήτων με 287 βουλευτές σε σύνοδο 650 εδρών και χρειάζεται 322 «ναι», καθώς αρκετοί βουλευτές δηλώνουν «παρών» στις ψηφοφορίες.
Εάν ο Τζόνσον καταφέρει να φτάσει τον αριθμό των 286 «ναι», που είχε διαμορφωθεί στην «κρίσιμη ψηφοφορία» της 29ης Μαρτίου από την κυβέρνηση της Μέι, τότε θα θέλει ακόμα 35 ψήφους για να υποστηρίξουν τη συμφωνία του.
Με βάση τον πολιτικό συσχετισμό που επικρατεί στο Λονδίνο αυτό κρίνεται από δύσκολο ως ακατόρθωτο και μένει να φανεί το εάν ο Τζόνσον θα μπορέσει να γείρει υπέρ του την κατάσταση μέχρι το ερχόμενο Σάββατο.
Όπως μεταδίδουν οι Financial Times αν ο Μπόρις Τζόνσον είχε την στήριξη του DUP θα μπορούσε να κερδίσει τη ψηφοφορία στη Βουλή με μια ψήφο. Θα απαιτούσε, εκτός από τους Ιρλανδούς να ψηφίσουν υπέρ όλοι οι συντηρητικοί βουλευτές, 15 ανεξάρτητοι συντηρητικοί αλλά και εννέα Εργατικοί υπέρμαχοι της αποχώρησης που θα αψηφούσαν την κομματική γραμμή.
Χωρίς το DUP ο πρωθυπουργός χρειάζεται τη στήριξη 19 βουλευτών από τους Εργατικούς, κάτι πολύ δύσκολο.
Και πάλι κατά της παράτασης
Εξάλλου, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον απερχόμενο πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο Τζόνσον επανέλαβε για μια ακόμα φορά πως δεν πρόκειται να ζητήσει παράταση του Brexit για μετά από τις 31 Οκτωβρίου.
Ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθηση ότι «αυτή η συμφωνία είναι μια πολύ καλή συμφωνία για την ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Είναι μια λογική, δίκαιη έκβαση».
«Μπορούμε να φέρουμε εις πέρας ένα πραγματικό Brexit που πετυχαίνει τους στόχους μας. Και σημαίνει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρεί ολόκληρο και πλήρες στις 31 Οκτωβρίου», δήλωσε ο ίδιος. «Πραγματικά ελπίζω τώρα…ότι οι συνάδελφοί μου, βουλευτές στο Ουεστμίνστερ θα ενωθούν για να περάσουν αυτή τη συμφωνία.
«Τώρα είναι η ώρα για εμάς για να εκπληρώσουμε το Brexit και να εργαστούμε μαζί για το κοινό μας μέλλον», πρόσθεσε ο Βρετανός πρωθυπουργός.
Από την πλευρά του, ο κ. Γιούνκερ δήλωσε: «Αυτή η συμφωνία σημαίνει ότι δεν υπάρχει ανάγκη για κανενός είδους παράταση», προσθέτοντας ότι είναι χαρούμενος για τη συμφωνία, αλλά λυπημένος για το Brexit.