Brexit: Στο «δόκανο» της Βουλής ο Μπόρις Τζόνσον
Ενώ στις Βρυξέλλες παραμένει το θετικό κλίμα από τη συμφωνία για το Brexit μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ανακοινώθηκε από τους Μπόρις Τζόνσο και Ζαν Κλοντ Γιούνκερ λίγο μετά τις 12:00 της Πέμπτης, η κατάσταση στο Λονδίνο είναι τελείως διαφορετική θέτοντας σοβαρά ερωτήματα για το εάν ο Βρετανός πρωθυπουργός θα μπορέσει να περάσει το κείμενο της νέας συμφωνίας από τη Βουλή των Κοινοτήτων μεθαύριο, Σάββατο, όταν και έχει οριστεί η κρίσιμη ψηφοφορία
Ήδη, το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας (DUP) , το Εργατικό Κόμμα και το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας (SNP) απορρίπτουν την νέα συμφωνία για το Brexit.
Η ανακοίνωση που εκδόθηκε νωρίς το πρωί από το DUP, που έκανε γνωστή την αντίθεση του κόμματος στον συμβιβασμό που αποτελούσε αντικείμενο διαπραγματεύσεων εξακολουθεί να εκφράζει την θέση μας, τόνισε πηγή του κόμματος.
Η συμφωνία η οποία ανακοινώθηκε στις Βρυξέλλες «δεν θα ενώσει την χώρα και πρέπει να απορριφθεί. Ο καλύτερος τρόπος για την επίλυση του Brexit είναι να δοθεί στον πληθυσμό ο τελευταίος λόγος μέσω της λαϊκής ψήφου», δήλωσε ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος (245 έδρες) Τζέρεμι Κόρμπιν σε ανακοίνωση που εξέδωσε.
Το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας (SNP) δεν θα ψηφίσει υπέρ της συμφωνίας του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον στο κοινοβούλιο, διότι προβλέπει μία πολύ σκληρότερη έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ενωση, δήλωσε η ηγέτις του κόμματος Νίκολα Στέρτζον.
«Το Brexit που οραματίζεται ο Μπόρις Τζόνσον είναι μία έξοδος που προβλέπει μία πολύ χαλαρότερη σχέση με την Ευρωπαϊκή Ενωση σε ό,τι αφορά τους κανόνες για τα προϊόντα διατροφής, την περιβαλλοντική προστασία και τα δικαιώματα των εργαζομένων», εξήγησε η Νίκολα Στέρτζον.
«Η Σκωτία δεν ψήφισε υπέρ του Brexit υπό οποιαδήποτε μορφή και οι βουλευτές του SNP δεν θα ψηφίσουν υπέρ του Brexit υπό οποιαδήποτε μορφή».
Στο ίδιο πλαίσιο, η ηγέτιδα φιλοευρωπαίων Φιλελεύθερων Δημοκρατών Τζο Σουίνσον, ανέφερε πως «το τέλος του αγώνα για να σταματήσει το Brexit απέχει πολύ. Αυτή η συμφωνία για το Brexit θα είναι αρνητική για τη οικονομία μας, για τις δημόσιες υπηρεσίες και για το περιβάλλον μας».
Αλλά και ο λαϊκιστής Νάιτζελ Φάρατζ, ηγέτης του Κόμματος του Brexit, τάχθηκε κατά της συμφωνίας του Μπόρις Τζόνσον δηλώνοντας ότι «ειλικρινά» πιστεύει ότι πρέπει να απορριφθεί.
«Θα δεχόμουν περισσότερο μία νέα ευρωπαϊκή συνθήκη, που είναι, ειλικρινά, πολύ κακή για εμάς, ή θα προτιμούσα μία αναβολή και εκλογές; Επιλέγω την δεύτερη εκδοχή».
Οι τοποθετήσεις αυτές αποτελούν σοβαρά πλήγματα για την κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον , η οποία δεν διαθέτει πλέον πλειοψηφία στο βρετανικό κοινοβούλιο, μετά την διαγραφή 21 βουλευτών των Τόρις.
Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε στο Twitter ότι «εξασφάλισε μία σπουδαία συμφωνία για την ανάληψη του ελέγχου», αναφερόμενος στην υπόσχεση που είχε δώσει το στρατόπεδο του "Leave" κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για το δημοψήφισμα του 2016 και την επαναφορά στο Ηνωμένο ο Βασίλειο του ελέγχου των νόμων του, της εμπορικής του πολιτικής, των συνόρων και των χρημάτων του.
Ο Μπόρις Τζόνσον κάλεσε τους βουλευτές να εγκρίνουν το κείμενο της συμφωνίας σε έκτακτη κοινοβουλευτική συνεδρίαση το Σάββατο, «ώστε να μπορέσουμε να ασχοληθούμε με άλλες προτεραιότητες, όπως το κόστος ζωής, η δημόσια διοίκηση, η εγκληματικότητα και το περιβάλλον», αφού το θέμα του Brexit μονοπώλησε τις κοινοβουλευτικές συζητήσεις τα τελευταία χρόνια.
Για να εξασφαλίσει την έγκριση της συμφωνίας του στο βρετανικό κοινοβούλιο, ο Μπόρις Τζόνσον πρέπει να στηριχθεί στην ψήφο ορισμένων βουλευτών του Εργατικού Κόμματος και ορισμένων ανεξάρτητων προερχόμενων από εκλογικές περιφέρειες που ψήφισαν κατά πλειοψηφία υπέρ της αποχώρησης από τη Ευρωπαϊκή Ενωση στο δημοψήφισμα του 2016.
Η συμφωνία την οποία είχε εξασφαλίσει η Τερέζα Μέι έπειτα από τις διαπραγματεύσεις της δικής της κυβέρνησης με τις Βρυξέλλες απερρίφθη τρεις φορές από το βρετανικό κοινοβούλιο, κυρίως λόγω των διευθετήσεων που προέβλεπε για την Βόρεια Ιρλανδία.
Οι ψήφοι του ευρωσκεπτικιστικού προτεσταντικού DUP, το οποίο διαθέτει 10 έδρες στην Βουλή των Κοινοτήτων, θεωρούνται κρίσιμες, από την μία πλευρά διότι ο Μπόρις Τζόνσον δεν διαθέτει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, και από την άλλη πλευρά διότι το πράσινο φως του κόμματος της Βόρειας Ιρλανδίας θα έπειθε υπέρ της συμφωνίας τους 50 περίπου υποστηρικτές του σκληρού Brexit των Συντηρητικών, που ανήκουν στο «European Research Group» (ERG).