Ενώ οι ΗΠΑ εγκαταλείπουν τη Μανμπίτζ, ο Τραμπ απειλεί με νέες κυρώσεις την Τουρκία
Με «τυράκι» την αποκατάσταση των σχέσεων των ΗΠΑ με την Τουρκία προσπαθεί ο Ντόναλτ Τραμπ την Τρίτη να εξευμενίσει τον Ταγίπ Ερντογάν για να σταματήσει την εισβολή της Άγκυρας στη Συρία, με τον Τούρκο πρόεδρο να αντιστέκεται στις εκκλήσεις της Δύσης για τερματισμό της επιχείρησης «Πηγή Ειρήνης», που μπήκε σήμερα στη δεύτερη εβδομάδα εξέλιξης της.
Κορυφαίος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ διέρρευσε το απόγευμα της Τρίτης προς τον αμερικανικό Τύπο πως «ο πρώτος στόχος των ΗΠΑ είναι να υπάρξει μέσω της διπλωματίας κατάπαυση του πυρός στη Συρία», προσθέτοντας πως «η κατάπαυση του πυρός μπορεί να είναι ένα σημαντικό στοιχεία ώστε να αποκατασταθεί η σχέση των ΗΠΑ με την Τουρκία στα κανονικά της επίπεδα».
Ακόμα, ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε πως «οι ΗΠΑ σκοπεύουν να αυξήσουν τις κυρώσεις στην Τουρκία, εάν δεν υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης».
Την ίδια ώρα, το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε την πλήρη αποχώρηση των στρατευμάτων υπό το συνασπισμό που ηγούνται οι ΗΠΑ από την πόλη Μανμπίτζ.
Σημειώνεται πως εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Φαρετίν Αλτούν. ανέφερε ως απάντηση προς τις υποδείξεις των ΗΠΑ πως «η Τουρκία θα συνεχίσει τις μάχες κατά των τρομοκρατών ανεξάρτητα από το εάν ο υπόλοιπος κόσμος στηρίζει τις προσπάθειες μας».
Ο Τούρκος αξιωματούχος κατηγόρησε τους Κούρδους πολιτοφύλακες των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) ότι «εσκεμμένα στοχοθέτησαν τους άμαχους στα σύνορα, μεταξύ αυτών και δημοσιογράφους, προτού καταλήξουν σε μια βρώμικη συμφωνία με το καθεστώς του Άσαντ».
Ο Αλτούν σημείωσε ότι η Άγκυρα και η Ουάσινγκτον «έχουν συμφωνήσει στην αναγκαιότητα να πολεμηθεί και να αποτραπεί η αναβίωση του Ντάες», όμως κατηγόρησε την προηγούμενη αμερικανική διοίκηση υπό τον Μπαράκ Ομπάμα ότι «ανέθεσε» αυτή τη μάχη σε μια «τρομοκρατική οργάνωση», αναφερόμενος στις κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού.
Ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας κατηγόρησε, επίσης, «Αμερικανούς αξιωματούχους» ότι διαδίδουν ψευδείς πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση στη βόρεια Συρία και «συγκαλύπτουν τα εγκλήματα που διαπράττει το παρακλάδι του PKK στη Συρία».
«Δεν είναι μυστικό ότι η καριέρα Αμερικανών αξιωματούχων, στρατιωτικών ή πολιτικών, εξαρτάται από τη διαιώνιση του Ντάες στη Συρία», υπογράμμισε.
Νέο μήνυμα της Μέρκελ στον Ερντογάν
Η Άγκελα Μέρκελ ζήτησε να συζητηθεί η τουρκική επέμβαση στην βορειοανατολική Συρία στο πλαίσιο του ΝΑΤO
Η Γερμανίδα καγκελάριος χαιρέτισε την αυστηρή καταδίκη της χθες από τους υπουργούς Εξωτερικών των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Χαίρομαι που υπήρξε ομοφωνία», δήλωσε η Καγκελάριος κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου με την Νορβηγίδα πρωθυπουργό Έρνα Σόλμπεργκ και πρόσθεσε ότι το ζήτημα θα πρέπει να απασχολήσει και το ΝΑΤΟ, στο οποίο ανήκει η ίδια η Τουρκία. Απέφυγε πάντως να αναφερθεί σε ενδεχόμενες κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας στο πλαίσιο της Συμμαχίας.
Από την πλευρά της η κυρία Σόλμπεργκ δήλωσε ότι συμφωνεί με την Γερμανίδα Καγκελάριο και καταδίκασε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας στην Συρία. «Ανησυχούμε πολύ για την ραγδαία επιδεινούμενη ανθρωπιστική κατάσταση στην περιοχή. Και καλούμε την Τουρκία να τερματίσει το συντομότερο αυτή την επιχείρηση», δήλωσε η Νορβηγίδα πρωθυπουργός και, αναφερόμενη στην αναστολή πωλήσεων εξοπλιστικών συστημάτων προς την Τουρκία, πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό οι ευρωπαϊκές χώρες να παραμείνουν ενωμένες έναντι της Άγκυρας. Τόνισε ωστόσο ότι είναι προτιμότερο η Τουρκία να παραμείνει μέλος του ΝΑΤΟ, καθώς, όπως είπε, αυτό διευκολύνει τον διάλογο μαζί της. «Δεν μπορούμε ωστόσο να κάνουμε σαν να μην συνέβη τίποτα», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ακόμα, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Εντουάρ Φιλίπ, ανέφερε την Τρίτη πως η Τουρκία και οι ΗΠΑ φέρουν «πολύ βαριά ευθύνη» για την κατάσταση στη βορειοανατολική Συρία και ευρύτερα «στην περιοχή
Οι αποφάσεις αυτές «έχουν και θα έχουν πολύ σοβαρές συνέπειες», τόνισε ο επικεφαλής της γαλλικής κυβέρνησης σε ερωτήσεις βουλευτών που δέχθηκε στην Εθνοσυνέλευση, εκφράζοντας την «αγανάκτηση» του για την τουρκική επέμβαση κατά των κουρδικών δυνάμεων στη Συρία, μετά την ανακοίνωση της απόσυρσης των αμερικανικών δυνάμεων από την περιοχή.
«Η ευθύνη εκείνων που πήραν αυτές τις αποφάσεις θα είναι πολύ βαριά στην περιοχή, πολύ βαριά για την Τουρκία, και για τις ΗΠΑ που θα πρέπει να οικοδομήσουν και να αναπτύξουν σχέσεις με χώρες στην περιοχή και πιο πέρα», επέμεινε ο Φιλίπ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι αποφάσεις αυτές «θέτουν υπό αμφισβήτηση πέντε χρόνια προσπαθειών του συνασπισμού (σ.σ. του διεθνούς συνασπισμού δυνάμεων) στον οποίο οι Αμερικανοί ήταν ο κύριος εταίρος» κατά του Ισλαμικού Κράτους. «Βλέπουμε ότι το χάος που άρχισε να δημιουργείται θα προωθήσει την ανασύσταση» του ΙΚ, συνέχισε.
«Αυτές οι αποφάσεις είναι ολέθριες για τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), των οποίων η κύρια συνιστώσα είναι οι κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), ανέφερε ο Γάλλος πρωθυπουργός, τονίζοντας το «χρέος που τους οφείλουμε» στον πόλεμο ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος.
«Καταστροφικές για τον άμαχο πληθυσμό. Καταστροφικές για την αναζήτηση μιας πολιτικής λύσης στη Συρία, που απομακρύνεται με κάθε προέλαση της Τουρκίας», κατήγγειλε ο Εντουάρ Φιλίπ.
Οι σχέσεις με την Τουρκία «δεν είναι απλές και καμία απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης δεν θα τους διευκολύνει», παραδέχτηκε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, ζητώντας ωστόσο τη «διατήρηση διαλόγου».
Ερωτηθείς για την παρουσία και για την ασφάλεια των γαλλικών ειδικών δυνάμεων στην περιοχή, ο Φιλίπ απάντησε ότι υπάρχουν «μερικοί πολιτικοί και στρατιωτικοί σύμβουλοι της Γαλλίας στη βορειοανατολική Συρία».
«Ο πρώτος μας στόχος είναι να εγγυηθούμε ότι η ασφάλεια τους είναι διασφαλισμένη, και αυτό είναι για το οποίο προσπαθούμε», ανέφερε.
Τουρκία: Έβδομη μέρα εισβολής, 275.000 οι εκτοπισμένοι
Περισσότεροι από 275.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί εξαιτίας της τουρκικής επίθεσης, ανακοινώθηκε από την κουρδική αρχή που ελέγχει την συγκεκριμένη περιφέρεια. Στον αριθμό αυτόν περιλαμβάνονται περισσσότερα από 70.000 παιδιά, προστίθεται στη δήλωση.
Οι κουρδικές αρχές στη Συρία ανακοίνωσαν επίσης σήμερα τη διακοπή των δραστηριοτήτων «όλων» των διεθνών ΜΚΟ και την αποχώρηση υπαλλήλων τους από το βορειοανατολικό τμήμα της χώρας. Οι υπηρεσίες του ΟΗΕ μπορούν από την πλευρά τους να συνεχίσουν τις επιχειρήσεις τους παρότι υφίστανται ορισμένες δυσκολίες.
Το Γραφείο συντονισμού ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ (Ocha) ανακοίνωσε επίσης χθες «αποχωρήσεις προσωπικού» από ορισμένες ΜΚΟ με μια «αναστολή επιχειρήσεων», και μεταφορά στο γειτονικό Ιράκ του διεθνούς προσωπικού. «Τα Ηνωμένα Έθνη και οι εταίροι τους παραμένουν εξαιρετικά ανήσυχοι για την ασφάλεια ορισμένων Σύρων υπαλλήλων τους», σύμφωνα με το Ocha.
Στο μέτωπο των συγκρούσεων, σφοδρές είναι οι συγκρούσεις τόσο γύρω από την πόλη Μπανμπίτζ όσο και γύρω από το Ρας αλ-Αίν με τους Κούρδους να αντιστέκονται και σε ορισμένες περιπτώσεις -σύμφωνα με το Συριακο Παρατηρήτηριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων- να απωθούν τα τουρκικά στρατεύματα.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις -ο ντε φάκτο στρατός των Κούρδων στη βόρεια Συρία- «εξαπέλυσαν μια μεγάλη αντεπίθεση στο Ρας αλ-Αίν χρησιμοποιώντας τούνελ και μια συνεχή παροχή ενισχύσεων».
Ανταποκριτής του γαλλικού πρακτορείου ειδήσεων που βρίσκεται στην περιοχή μετέδωσε νωρίτερα ότι οι μάχες συνεχίζονταν και την Τρίτη παρά τους ισχυρισμούς της Άγκυρας ότι έχει καταλάβει την πόλη αυτή.
Οι Σύροι υποστηρίζουν ότι από την τουρκική εισβολή έχουν χάσει τη ζωή τους 70 άμαχοι και 135 μαχητές του Συριακού Δημοκρατικού Στρατού με την τουρκική πλευρά να ανακοινώνει την «εξουδετέρωση 595 τρομοκρατών».
Εξίσου σφοδρές είναι οι μάχες και γύρω από την πόλη Μανμπίτζ με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να ανακοινώνει ότι οι Κούρδοι αντιστέκονται σθεναρά στις τουρκικές δυνάμεις.