Στη δημοσιότητα η επικοινωνία Τραμπ με τον Ουκρανό πρόεδρο
Ο Λευκός Οίκος έδωσε την Τετάρτη στη δημοσιότητα το έγγραφο με την επικοινωνία που είχε ο Ντόναλτ Τραμπ με τον Ουκρανό ομόλογο του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ενώ στις ΗΠΑ συνεχίζεται ο σάλος για την ανάμειξη του Ρεπομπλικανού προέδρου κατά του φαβορία για το χρίσμα των Δημοκρατικών εν όψει των εκλογών του 2020, Τζο Μπάιντεν.
«Γίνεται πολύ κουβέντα για τον γιο του Μπάιντεν, ότι ο Μπάιντεν σταμάτησε την έρευνα και πολλοί άνθρωποι θέλουν να μάθουν για αυτό, οπότε ότι κατορθώσεις να κάνεις με τον γενικό εισαγγελέα θα ήταν πολύ καλό» ανέφερε ο Τραμπ στο τηλεφώνημα σύμφωνα με την περίληψη που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Δικαιοσύνης.
«Ο Μπάιντεν κοκορευόταν ότι σταμάτησε την έρευνα οπότε αν μπορείς να το κοιτάξεις... Μου φαίνεται φριχτό» σημείωσε.
«Υπάρχει μεγάλη συζήτηση για τον γιο του Μπάιντεν, ότι ο Έιντεν σταμάτησε τη δίωξη και πολλοί θέλουν να μάθουν, οπότε ό,τι μπορείς να κάνεις με τον Γενικό Εισαγγελέα θα ήταν σπουδαίο. Ο Μπάιντον καυάται ότι σταμάτησε την έρευνα, οπότε εάν μπορείς να το κοιτάξεις... Είναι φρικτό για μένα», είπε ο Τραμπ, με βάση το απομαγνητοφωνημένο.
Το τηλεφώνημα έγινε αφού ο Τραμπ έδωσε εντολή στην κυβέρνηση των ΗΠΑ να 'παγώσει' σχεδόν 400 εκατομμύρια δολάρια αμερικανικής βοήθειας στην Ουκρανία.
Η έρευνα της Βουλής των Αντιπροσώπων μπορεί να οδηγήσει σε άρθρα για την παραπομπή στο Σώμα κάτι που θα μπορούσε να καταλήξει σε δίκη στη Γερουσία για το αν θα απομακρυνθεί από τον θώκο ο Τραμπ.
Ο Τραμπ είπε στον Ζελένσκι πως ο υπουργός Δικαιοσύνης Γουίλιαμ Μπαρ, ο ανώτατος αξιωματούχος επιβολής του νόμου στις ΗΠΑ, θα προσπαθήσει να επικοινωνήσει μαζί του ώστε να ανοίξει και πάλι την έρευνα για την ουκρανική εταιρία αερίου.
Όμως ο Τραμπ δεν ζήτησε από τον Μπαρ να έρθει σε επαφή με την Ουκρανία, δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης Κέρι Κούπεκ και ο Μπαρ δεν έχει επικοινωνήσει με την Ουκρανία για μια ενδεχόμενη έρευνα ή για οποιοδήποτε άλλο θέμα. Ο Μπαρ, ο οποίος διορίστηκε από τον Τραμπ, έμαθε για πρώτη φορά για τη συνδιάλεξη πολλές εβδομάδες μετά την πραγματοποίησή της, είπε η Κούπεκ.
Ο Τραμπ εμφανίζεται να περηφανεύεται για την δημοσίευση του αντίγραφου σε tweet ρωτώντας αν οι Δημοκρατικοί θα πρέπει να του «ζητήσουν συγνώμη» «αφού δουν τι είπε στη συνομιλία με τον Ουκρανό πρόεδρο».
«Πρέπει» πρόσθεσε ο Τραμπ, προσθέτοντας ότι ήταν «τέλειο τηλεφώνημα» και παραπονούμενος ότι «δεν υπήρξε στο παρελθόν πρόεδρος στην ιστορία της χώρας που έχει αντιμετωπίσει τόσο κακή συμπεριφορά».
Η έρευνα των κοινοβουλευτικών αρχών συνίσταται στην καταγγελία ανώνυμου πληροφοριοδότη περί τηλεφωνικής επικοινωνίας Τραμπ – Ζελένσκι, κατά τη διάρκεια της οποίας ο πρόεδρος των ΗΠΑ ζήτησε από τον Ουκρανό ομόλογό του να διερευνήσει τον γιο του πρώην Αμερικανού αντιπροέδρου, Τζο Μπάιντεν, για την κατηγορία της διαφθοράς.
Η διαδικασία
Σύμφωνα με το Σύνταγμα των ΗΠΑ, ένας κυβερνητικός αξιωματούχος, συμπεριλαμβανομένου και του προέδρου, μπορεί να αποπεμφθεί από το αξίωμά του, με την αιτιολογία της «προδοσίας», της «δωροδοκίας» ή της τέλεσης «άλλων, σημαντικών εγκλημάτων», ανάμεσα στα οποία συγκαταλέγεται και η κατάχρηση εξουσίας.
Η διαδικασία της αποπομπής ξεκινάει στη Βουλή των Αντιπροσώπων - το ένα από τα δύο βασικά όργανα του Κογκρέσο. Συνήθως, η σχετική έρευνα πραγματοποιείται από την Επιτροπή Δικαιοσύνης.
Η συγκεκριμένη Επιτροπή καλείται να αποφασίσει αν πράγματι προκύπτει παραβίαση του Συντάγματος και ως εκ τούτου δικαιολογείται η αποπομπή.
Η σχετική απόφαση τίθεται σε ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων και προκειμένου να συνεχιστεί η διαδικασία, απαιτείται η έγκριση του πορίσματος, με απλή πλειοψηφία.
Εάν η αποπομπή εγκριθεί, τότε ο ερευνώμενος – εν προκειμένω ο Ντόναλντ Τραμπ – θεωρείται «αποπεμπόμενος», χωρίς ωστόσο αυτό να συνεπάγεται την άμεση απομάκρυνση από το αξίωμά του.
Στη συνέχεια, η διαδικασία περιέρχεται στη δικαιοδοσία της Γερουσίας. Για την οριστική καταδίκη του εμπλεκόμενου και την απομάκρυνση από το αξίωμά του, απαιτείται ενισχυμένη πλειοψηφία 2/3.