«Πράξη πολέμου» το χτύπημα του Ιράν στην Aramco, τόνισε ο Πομπέο
Σε περαιτέρω κλιμάκωση των απειλών προς το Ιράν προχωρούν οι Αμερικανοί, μετά από τα χτυπήματα με πυραύλους σε εγκαταστάσεις της Aramco στη Σαουδική Αραβία, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για ανοιχτή πολεμική σύρραξη στη Μέση Ανατολή.
Φτάνοντας στην Τζέντα της Σ. Αραβίας την Τετάρτη, ο υπουργός Εξωτερικών του Ντόναλτ Τραμπ, Μάικ Πομπέο, δήλωσε πως τα χτυπήματα από το Ιράν στην Aramco αποτελούν «πράξη πολέμου» από την Τεχεράνη, τονίζοντας πως οι ΗΠΑ θα «υπερασπίσουν τα συμφέροντα των συμμάχων μας στην περιοχή».
Πρόσθεσε ότι η ενέργεια αυτή «φέρει τα δακτυλικά αποτυπώματα του αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ», του ανώτατου πνευματικού ηγέτη του Ιράν.
Λίγο νωρίτερα, παρουσιάζοντας τα συντρίμμια των πυραύλων και των drones που χρησιμοποιήθηκαν στις επιθέσεις, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Σ. Αραβίας είπε ότι η επίθεση προήλθε από τον βορρά και «αδιαμφισβήτητα υποστηρίχθηκε από το Ιράν». Ο Τούρκι αλ Μάλικι είπε ότι χρησιμοποιήθηκαν 18 μη επανδρωμένα αεροσκάφη και επτά πύραυλοι κρουζ, που δεν εκτοξεύτηκαν από την Υεμένη, στα νότια.
Ο Σαουδάραβας αξιωματούχος πάντως δεν κατηγόρησε ευθέως το Ιράν για τις εκτοξεύσεις αυτές, λέγοντας μόνο ότι έχει εμπιστοσύνη στις ικανότητες του βασιλείου, ότι από την έρευνα που είναι σε εξέλιξη θα βρεθεί το ακριβές σημείο της εκτόξευσης.
Την ίδια στιγμή, ο ΟΗΕ στέλνει εμπειρογνώμονες στη Σαουδική Αραβία για να ερευνήσουν τις επιθέσεις του περασμένου Σαββατοκύριακου, όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού, Αντόνιο Γκουτέρες.
Ο Γκουτέρες είπε ότι οι ειδικοί έχουν ήδη αναχωρήσει, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που είχαν διαρρεύσει νωρίτερα από διπλωματικές πηγές στον Οργανισμό.
«Πρέπει να σταματήσουμε αυτού του είδους την κλιμάκωση», υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ενόψει της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, την επόμενη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη.
Η απόφαση 2231 του ΟΗΕ, με την οποία επικυρώθηκε η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, το 2015, επιτρέπει τη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας από τον ΟΗΕ. Προβλέπει μεταξύ άλλων την αποστολή ειδικών εφόσον βρεθούν σε κάποια χώρα οπλικά συστήματα κατασκευασμένα στο Ιράν.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στους εμπειρογνώμονες περιλαμβάνονται και ειδικοί στους οποίους έχει ανατεθεί να ελέγχουν το εμπάργκο στην πώληση όπλων στην Υεμένη, το οποίο ισχύει επίσης από το 2015.
Οι απειλές των Χούτι στα ΗΑΕ
Εξάλλου, νωρίτερα μέσα στην Τετάρτη η οργάνωση Χούτι της Υεμένης, που διατείνεται ότι βρίσκεται πίσω από την επίθεση του Σαββατοκύριακο, προειδοποίησε σήμερα ότι έχει καταγράψει δεκάδες εγκαταστάσεις στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ως πιθανούς στόχους επιθέσεων.
Ο εκπρόσωπος τύπου της οργάνωσης σημείωσε πως οι Χούτι διαθέτουν νέα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα οποία τροφοδοτούνται από «απλούς κινητήρες και κινητήρες αεριώθησης» που μπορούν να φθάσουν σε στόχους βαθιά στη Σαουδική Αραβία.