Έχει το προβάδισμα η Λέγκα στις δημοσκοπήσεις
Η ακροδεξιά Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι εξακολουθεί να είναι το πρώτο κόμμα στην Ιταλία, αλλά τα ποσοστά του έχουν υποχωρήσει κατά 3% εν σχέσει προς το αποτέλεσμα των πρόσφατων ευρωεκλογών του Μαΐου, ενώ συνεχίζεται η άνοδος του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος (PD) και του αντισυστημικού Κινήματος των 5 Αστέρων, μετά τα γεγονότα που ακολούθησαν την κυβερνητική κρίση, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσίευσε χθες η εταιρεία Tecnè, την ώρα που κορυφώνονταν οι διαβουλεύσεις του προέδρου Σέρτζο Ματαρέλα με τα πολιτικά κόμματα για τον σχηματισμό κυβέρνησης.
Βάσει της έρευνας αυτής, το κόμμα του Σαλβίνι είναι το μόνο που συγκεντρώνει ποσοστό άνω του 30% , με 31,3%, που όμως είναι μικρότερο του 34,4%, που συγκέντρωσε στις Ευρωεκλογές. Το PD του Νικόλα Τζινγκαρέτι συνεχίζει την ανιούσα πορεία του, με 24,6% (22,7% στις ευρωεκλογές), ενώ και το Κίνημα 5 Αστέρων του Λουΐτζι Ντι Μάγιο, μετά την καταρράκωση της αναμέτρησης του Μαΐου (17,1%), ανακτά δυνάμεις και φθάνει στο 20,8%. Μισή ποσοστιαία μονάδα υποχωρεί το δεξιό κόμμα Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι (8,3% από 8,8% τον Μάιο), ενώ το ακροδεξιό «Αδέλφια της Ιταλίας» της Τζόρτζα Μελόνι καταγράφει απειροελάχιστη άνοδο, από 6,5 σε 6,7%.
Σε κάθοδο τα ποσοστά των άλλων δυνάμεων, το +Europa (Περισσότερη Ευρώπη) από 3,1% υποχωρεί στο 2,5%, η «Πράσινη Ευρώπη» από 2,3% στο 1,8% και «Η Αριστερά» αποψιλώνεται ακόμη περισσότερο (από 1,7% στο 1,4%).
Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει η Tecnè και μεταδίδει το ΑΠΕ, εάν η χώρα πήγαινε αμέσως σε εκλογές, το ύψος της αποχής θα ήταν ακόμη μεγαλύτερο, σχεδόν ένας στους δύο Ιταλούς δεν θα προσέρχονταν στις κάλπες (48,3%). Η δυνητική δεξαμενή ψηφοφόρων δε, παραμένει ανοικτή για όλα τα κόμματα, σύμφωνα με την έρευνα: το 50% των Ιταλών θεωρεί πως ήταν ορθό να προκληθεί η κρίση στην κυβέρνηση τώρα, ενώ το 22% θεωρεί πως έπρεπε πρώτα να πρυτανεύσει η αρχή της κυβερνητικής σταθερότητας.
Για το 16% η διαδικασία της κρίσης έπρεπε να έχει ξεκινήσει ήδη από τον Ιούνιο, αμέσως μετά τις ευρωεκλογές, ενώ για το 12% η κρίση έπρεπε να ανοίξει μετά την καταψήφιση της πρότασης του Κινήματος για την υπερταχεία TAV Λιόν-Τορίνο. Το 38% πιστεύει πως θα ήταν καλύτερο η συγκυβέρνηση Λέγκας/Κινήματος να είχε εξαντλήσει τη θητεία της και μόλις το 12% των ερωτηθέντων απάντησε πως δεν έχει καμία γνώμη.
Για το 65% των ερωτηθέντων η προσφυγή στις κάλπες θα ήταν η καλύτερη λύση για την έξοδο από την κρίση. Μεταξύ των ψηφοφόρων της Λέγκας, η απόφαση του Σαλβίνι να καταθέσει πρόταση μομφής συναντά σχεδόν καθολική υποδοχή: το 83% εξ αυτών πιστεύει πως ο ακροδεξιός ηγέτης έπραξε σωστά. Το 62% των ψηφοφόρων της Λέγκας θα προτιμούσε τις εκλογές εντός του διαστήματος Οκτωβρίου-Νοεμβρίου, ενώ μόνον το 24% τάσσεται υπέρ του να είχε ψηφισθεί πρώτα από τη συγκυβέρνηση ο προϋπολογισμός και να στηθούν οι κάλπες στο διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου 2020. Μόνον το 5% των οπαδών της Λέγκας τάσσεται υπέρ μίας νέας προσπάθειας για συγκυβέρνηση με το Κίνημα.
Ακόμη πιο ετερογενείς είναι οι γνώμες που διατυπώνουν οι ψηφοφόροι του Κινήματος του Ντι Μάιο: μόνον το 47% τάσσεται υπέρ των εκλογών, και μόλις ο 12% θα προτιμούσε άμεσες εκλογές. Το 35% τάσσεται υπέρ της ψήφισης πρώτα του προϋπολογισμού και μετά εκλογές, ενώ μόλις το 18% θεωρεί καλή λύση μία συγκυβέρνηση του Κινήματος με τα Ρd, το αριστερό «Ελεύθεροι και Ίσοι» (LeU) και το +Europa. Σχεδόν η πλειοψηφία των ψηφοφόρων του Κινήματος συμφωνεί πάντως στο «όχι» σε μία νέα συγκυβέρνηση με τη Λέγκα (μόλις το 8% τη βλέπει θετικά).
Για το 69% των ψηφοφόρων του PD, αντίθετα, μόνον ο δρόμος προς τις κάλπες αποτελεί την κατάλληλη λύση. Το 24% δηλώνει προτίμηση στις άμεσες εκλογές, ενώ το 45% θα προτιμούσε πρώτα την έγκριση του προϋπολογισμού. Η λύση της κυβέρνησης με το Κίνημα του Ντι Μάιο συναντά την κατάφαση του 22% των ψηφοφόρων του PD, ενώ μόλις το 5% θα συμφωνούσε σε μία μελλοντική κυβέρνηση συνεργασίας να συμμετέχει και το Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.