«Χοντραίνει» η ένταση μεταξύ διαδηλωτών και Κίνας στο Χονγκ Κονγκ
Η βία θα οδηγήσει το Χονγκ Κονγκ σε «έναν δρόμο χωρίς επιστροφή», προειδοποίησε σήμερα η επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ Κάρι Λαμ, την ώρα που οι αρχές του διεθνούς αεροδρομίου ανακοίνωναν ότι καταβάλλουν προσπάθειες για την επανάληψη της ομαλής λειτουργίας του μετά το χθεσινό κλείσιμό του λόγω μεγάλης κινητοποίησης των διαδηλωτών.
Μολονότι ο τερματικός σταθμός του διεθνούς αερολιμένα, που είναι ο όγδοος σε αριθμό επισκεπτών στον κόσμο, ξανάνοιξε σήμερα και επιβάτες ξανάρχισαν να κάνουν τσεκ-ιν το πρωί, εκατοντάδες πτήσεις έχουν ακυρωθεί, ενώ νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας είχε προγραμματιστεί για σήμερα το απόγευμα τοπική ώρα, για την οποία ήδη έχουν συγκεντρωθεί στο αεροδρόμιο εκατοντάδες διαδηλωτές, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες που επικαλείται το AFP.
Οι διαδηλωτές, ντυμένοι στα μαύρα, φωνάζουν συνθήματα όπως "Ξύπνα Χονγκ Κονγκ, ξύπνα για την ελευθερία" την ώρα που επιβάτες σπεύδουν να επιβιβαστούν στις πτήσεις τους οι οποίες έχουν καθυστερήσει από χθες, μετά την σπάνια απόφαση που έλαβαν οι αρχές του αεροδρομίου να ματαιώσουν όλες τις πτήσεις, όταν χιλιάδες διαδηλωτές υπέρ της δημοκρατίας εισέβαλαν στην αίθουσα των αφίξεων.
Η πρώην βρετανική αποικία αντιμετωπίζει την χειρότερη πολιτική κρίση της από το 1997 που επέστρεψε στην κυριαρχία της Κίνας. Οι διαδηλωτές, οι οποίοι ξεκίνησαν να διαμαρτύρονται για σχέδιο νόμου της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ που προέβλεπε την έκδοση υπόπτων στην ηπειρωτική Κίνα, διεύρυναν τα αιτήματά τους καταγγέλλοντας μείωση των ελευθεριών και παρεμβάσεις της Κίνας στις εσωτερικές υποθέσεις του Χονγκ Κονγκ.
Οι κινητοποιήσεις, στις οποίες σημειώνονται ολοένα και περισσότερες συγκρούσεις ανάμεσα σε ριζοσπάστες και τις δυνάμεις της τάξης, αποτελούν μια άνευ προηγουμένου πρόκληση για την κεντρική κυβέρνηση, η οποία δήλωσε χθες ότι εντοπίζει σε αυτές "σημάδια τρομοκρατίας".
Η Κάρι Λαμ, η οποία έχει διοριστεί από το Πεκίνο, απέκλεισε σήμερα το ενδεχόμενο οποιασδήποτε υποχώρησης και προειδοποίησε εκ νέου για τις συνέπειες που θα έχει η κατάσταση αυτή για την ημιαυτόνομη αυτή περιοχή της Κίνας, η οποία αποτελεί ένα από τα παγκόσμια οικονομικά κέντρα.
"Οποιαδήποτε χρήση βίας με οποιαδήποτε αιτιολογία θα ωθήσει το Χονγκ Κονγκ σε έναν δρόμο χωρίς επιστροφή και θα βυθίσει την κοινωνία του σε μια πολύ ανησυχητική και επικίνδυνη κατάσταση", δήλωσε η Λαμ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.
"Η κατάσταση κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που τρέχει με κάνει να φοβάμαι ότι φτάσαμε σε αυτήν την επικίνδυνη κατάσταση", πρόσθεσε, με δάκρυα στα μάτια.
"Καλώ εκ νέου όλον τον κόσμο να παραμερίσει τις διαφορές του και να ηρεμήσει", συνέχισε. "Σκεφτείτε για πέντε λεπτά, σκεφτείτε την πόλη μας, θέλετε πραγματικά να οδηγηθεί στην άβυσσο;", είπε.
Η Λαμ υποστήριξε εξάλλου σήμερα εκ νέου την αστυνομία του Χονγκ Κονγκ, σημειώνοντας ότι οι αστυνομικές δυνάμεις της πόλης "αντιμετωπίζουν μεγάλη δυσκολία τους δύο τελευταίους μήνες για να επιβάλουν τον νόμο".
Την ίδια ώρα η ίδια αρνήθηκε οποιαδήποτε ευθύνη για την αστυνομική βία, η οποία έχει προκαλέσει αντιδράσεις από τις οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και έχει εξοργίσει πολλούς απλούς πολίτες του Χονγκ Κονγκ.
"Οι επιχειρήσεις της αστυνομίας δεν μπορούν να καθοριστούν από κάποιον όπως εγώ, που βρίσκεται εκτός αστυνομίας, ιδιαίτερα όταν η αστυνομία πρέπει να πάρει αποφάσεις ανάλογα με την κατάσταση που αντιμετωπίζει τη δεδομένη στιγμή", σημείωσε η Λαμ, υπογραμμίζοντας ότι η ίδια εξακολουθεί να είναι "σε θέση" να λύσει την τρέχουσα πολιτική κρίση που μαστίζει το Χονγκ Κονγκ για δέκατη εβδομάδα.
Η Λαμ δεν έχει μέχρι στιγμής αποσύρει οριστικά το επίμαχο σχέδιο νόμου που πυροδότησε τις κινητοποιήσεις, μολονότι έχει ανασταλεί η ψήφισή του, και έχει αρνηθεί τη σύσταση ανεξάρτητης επιτροπής για τη διερεύνηση της αστυνομικής βίας.
«Οφθαλμόν αντί οφθαλμού»
Χθες κατά την τέταρτη ημέρα των άνευ προηγουμένου κινητοποιήσεων στο αεροδρόμιο του Χονγκ Κονγκ, αυξήθηκε πάρα πολύ ο αριθμός των διαδηλωτών ο οποίος ξεπέρασε τους 5.000. Είχαν συγκεντρωθεί για να καταδικάσουν την αστυνομική βία.
Οι περισσότερες από τις αφίσες που είχαν κρεμάσει οι διαδηλωτές είχαν ήδη αποσυρθεί από τις αρχές σήμερα το πρωί, αλλά τα γκραφίτι παρέμεναν με ορισμένα από αυτά να αναφέρουν: "οφθαλμόν αντί οφθαλμού".
Το σύνθημα αυτό υιοθετήθηκε από τους διαδηλωτές μετά τον σοβαρό τραυματισμό μιας γυναίκας στο μάτι, στα επεισόδια που έγιναν στις διαδηλώσεις της Κυριακής.
Τα μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι η γυναίκα αυτή έχασε το μάτι της εξαιτίας του τραυματισμού της. Οι διαδηλωτές δηλώνουν ότι αυτή τραυματίστηκε από βλήμα που έριξε η αστυνομία, το οποίο δείχνει, σύμφωνα με τους ίδιους, μια δυσανάλογη χρήση βίας από τις αρχές.
Ο εκπρόσωπος του κινεζικού Γραφείου Υποθέσεων Χονγκ Κονγκ και Μακάο Γιανγκ Γκουάνγκ απάντησε ότι "οι ριζοσπάστες διαδηλωτές του Χονγκ Κονγκ χρησιμοποίησαν επανειλημμένως εξαιρετικά επικίνδυνα αντικείμενα για να επιτεθούν στους αστυνομικούς, κάτι το οποίο συνιστά σοβαρό έγκλημα και δίνει τις πρώτες ενδείξεις τρομοκρατίας".
Την ίδια ώρα κλιμακώνοντας τον πόλεμο νεύρων που έχουν εξαπολύσει τα μέσα ενημέρωσης του Πεκίνου, δύο δημόσια μέσα, η Λαϊκή Ημερησία και οι Global Times μετέδωσαν βίντεο που δείχνουν, σύμφωνα με τα ίδια, θωρακισμένα μεταφοράς προσωπικού να κατευθύνονται προς την Σεντζέν, την μητρόπολη που βρίσκεται στις πύλες του Χονγκ Κονγκ.
Τα περίπου είκοσι οχήματα της στρατονομίας "ετοιμάζονται για ασκήσεις μεγάλου εύρους", επισήμαναν οι Global Times.
Σήμερα ο τελευταίος Βρετανός κυβερνήτης του Χονγκ Κονγκ, ο Κρις Πάτεν, προειδοποίησε ότι μια επέμβαση της Κίνας στο Χονγκ Κονγκ θα ήταν καταστροφική και σημείωσε ότι ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ πρέπει να δει πως το πιο σοφό είναι να φέρει τους ανθρώπους κοντά.
Είναι αντιπαραγωγικό η Κίνα να προειδοποιεί για "άλλες μεθόδους", αν δεν σταματήσουν οι διαδηλώσεις.
"Θα ήταν καταστροφικό για την Κίνα και βεβαίως για το Χονγκ Κονγκ", δήλωσε ο Πάτεν στον ραδιοφωνικό σταθμό του BBC.
"Από τότε που ανέλαβε ο πρόεδρος Σι υπάρχει μια καταστολή στην διαφωνία και στους διαφωνούντες παντού, το κόμμα έχει τα πάντα υπό τον έλεγχό του", πρόσθεσε.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, κατέληξε ο Πάτεν, πρέπει να ζητήσει από τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Τζον Μπόλτον, ο οποίος βρίσκεται στο Λονδίνο αυτήν την εβδομάδα, να ωθήσει την Ουάσινγκτον να συμφωνήσει ότι θα ήταν "καταστροφικό", αν η Κίνα προχωρούσε σε μια επέμβαση στο Χονγκ Κονγκ.