Στα «μαχαίρια» Ιραν και Βρετανία για την κατάσχεση τάνκερ στο Γιβραλτάρ
Τα πυρά της προς τη Βρετανία στρέφει η Τεχεράνη μετά την κατάσχεση ιρανικού δεξαμενόπλοιου στο Γιβραλτάρ, την οποία το Ιράν χαρακτηρίζει παράνομη.
Σε μία πρώτη αντίδραση, μετά την κατάσχεση του τάνκερ από μέλη του βρετανικού βασιλικού πολεμικού ναυτικού και τις αρχές του Γιβραλτάρ, κλήθηκε στο ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών ο Βρετανός πρεσβευτής.
Η διπλωματική αυτή κίνηση διέλυσε τις όποιες αμφιβολίες σχετικά με την προέλευση του δεξαμενόπλοιου, ενώ εκτιμάται ότι θα επιδεινώσει τις σχέσεις της Τεχεράνης με τη Δύση. Ήδη εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών έκανε λόγο για «ένα είδος πειρατείας», ενώ το Φόρεϊν Όφις εκτίμησε ότι αυτά είναι «ανοησίες».
Σύμφωνα με τον Ισπανό υπουργό Εξωτερικών, η κατάσχεση του «Grace 1», το οποίο φέρεται να μετέφερε πετρέλαιο με προορισμό τη Συρία, παραβιάζοντας τις κυρώσεις που έχει επιβάλει η Ε.Ε. εις βάρος της Δαμασκού, πραγματοποιήθηκε έπειτα από αίτημα των Ηνωμένων Πολιτειών.
Σύμφωνα στοιχεία στα οποία είχε πρόσβαση το Reuters, το δεξαμενόπλοιο μετέφερε ιρανικό πετρέλαιο από τις ακτές του Ιράν, αν και τα επίσημα αρχεία αναφέρουν ότι το πετρέλαιο προέρχεται από το γειτονικό Ιράκ.
Στις ευρωπαϊκές κυρώσεις εις βάρος της Συρίας, που ισχύουν από το τέλος του 2011 και τον Μάιο παρατάθηκαν έως την 1η Ιουνίου 2020, περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων η επιβολή πετρελαϊκού εμπάργκο στη χώρα. Παραταύτα, η Ε.Ε. δεν είχε ποτέ προχωρήσει σε ανάλογη κίνηση.