Νέα αύξηση παραγωγής εμπλουτισμένου ουρανίου, ανακοίνωσε η Τεχεράνη
Το Ιράν θα ξεπεράσει το όριο του 3,67% του αποθέματος εμπλουτισμένου ουρανίου μετά την 7η Ιουλίου, προανήγγειλε σήμερα ο πρόεδρος της χώρας Χασάν Ροχανί, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων IRIB.
Αν οι εναπομείνασες χώρες που έχουν συνυπογράψει τη συμφωνία αυτή δεν εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους, τότε ο πυρηνικός αντιδραστήρας του Αράκ θα επιστρέψει στις προηγούμενες δραστηριότητές του μετά την 7η Ιουλίου, σημείωσε ο πρόεδρος Ροχανί.
«Στις 7 Ιουλίου, ο βαθμός εμπλουτισμού δεν θα ανέρχεται πλέον στο 3,67%», που είναι το όριο που καθορίστηκε από την συμφωνία αυτή που συνήφθη στην Βιένη τον Ιούλιο του 2015, δήλωσε σε σύνοδο του υπουργικού συμβουλίου.
«Θα βάλουμε στην άκρη την δέσμευση αυτή. Για όσο θέλουμε, στο βαθμό που κρίνεται απαραίτητο, όσο το επιβάλλουν οι ανάγκες μας, θα το ανεβάσουμε πάνω από το 3,67%», διευκρίνισε ο Ροχανί, σύμφωνα με βίντεο που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση.
Ο Ιρανός πρόεδρος προέβλεψε επίσης ότι από την 7η Ιουλίου, το Ιράν θα μπορεί να επαναλάβει το αρχικό του σχέδιο στον αντιδραστήρα βαρέος ύδατος του Αράκ, στο κεντρικό τμήμα της χώρας, το οποίο είχε τεθεί σε αδράνεια βάσει της συμφωνίας.
Η συμφωνία της Βιένης απειλείται από τότε που οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν μονομερώς από αυτήν τον Μάιο του 2018, επιβάλλοντας εκ νέου οικονομικές και χρηματοπιστωτικές κυρώσεις στην Ισλαμική Δημοκρατία, στερώντας το Ιράν από τα πλεονεκτήματα που ανέμενε από αυτήν την συμφωνία.
Στη Βιένη, το Ιράν είχε δεσμευτεί να μην αποκτήσει ποτέ πυρηνικό όπλο και να περιορίσει το πυρηνικό του πρόγραμμα με αντάλλαγμα την άρση ενός μέρους των διεθνών κυρώσεων που προκαλούσαν τότε ασφυξία στην οικονομία του.
Απευθυνόμενος στα άλλα κράτη που εξακολουθούν να αποτελούν μέρος της συμφωνίας (Γερμανία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία, Ρωσία), ο Ροχανί σημείωσε: «Αν θέλετε να εκφράσετε τη λύπη σας, είναι πολύ αργά, και αν θέλετε να δημοσιεύσετε μια ανακοίνωση, κάντε το τώρα».
«Θα παραμείνουμε δεσμευμένοι (στη συμφωνία της Βιένης) εφόσον και οι άλλες πλευρές παραμένουν δεσμευμένες σε αυτήν. Θα εφαρμόσουμε 100% (την συμφωνία) την ημέρα που και οι άλλες πλευρές θα ενεργήσουν 100%», σύμφωνα με τους όρους της, πρόσθεσε.
Στις 8 Μαΐου, έναν χρόνο ακριβώς μετά την αμερικανική αποχώρηση, η Τεχεράνη εξέδωσε τελεσίγραφο προς τα άλλα κράτη που συνυπογράφουν την συμφωνία, δίδοντάς τους διορία 60 ημερών για να το βοηθήσουν να παρακάμψει τις αμερικανικές κυρώσεις, οι οποίες βύθισαν τη χώρα σε ύφεση.
Στην αντίθετη περίπτωση η Τεχεράνη προειδοποίησε ότι η Ισλαμική Δημοκρατία θα επαναλάβει τις δραστηριότητές της εμπλουτισμού ουρανίου σε μεγαλύτερο βαθμό από τον μέγιστο που όριζε η συμφωνία (3,67%) όπως και το σχέδιό της για τον αντιδραστήρα του Αράκ.