Με Navtex μεταξύ Ρόδου και Καστελορίζου απαντά η Τουρκία στην ΕΕ
Άμεση ήταν η απάντηση της Τουρκίας στις απειλές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις κινήσεις της κυβέρνησης του Ταγίπ Ερντογάν κατά της Ελλάδας και της Κύπρου σε Αιγαίο και κυπριακή ΑΟΖ.
Το τουρκικό πολεμικό ναυτικό εξέδωσε Navtex την Τρίτη γνωστοποιώντας ότι την προσεχή Πέμπτη θα λάβει χώρα δίωρη άσκηση με πυρά στην θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στη Ρόδο και στο Καστελόριζο.
Σημειώνεται πως η επιλογή της μέρας μόνο τυχαία δεν είναι, καθώς μεθαύριο οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνέρχονται σε Σύνοδο Κορυφής προκειμένου να λάβουν αποφάσεις για τις τουρκικές απειλές σε Αθήνα και Λευκωσία.
Η Navtex εκδόθηκε λίγη ώρα μετά από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, όπου οι υπουργοί της ΕΕ τάχθηκαν υπέρ της παράτασης της αναστολής ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Άγκυρα και πρόκριναν εξέταση πιθανών ποινών για τις «παράνομες» ενέργειες στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου.
Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα μέσα στην Τρίτη ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ, δήλωσε πως το γεωτρύπανο «Πορθητής» έχει αρχίσει υποθαλάσσια γεώτρηση ανοιχτά της Πάφου. Προανήγγειλε μάλιστα πως το δεύτερο τουρκικό γεωτρύπανο, το «Γιαβούζ» θα πλεύσει την Πέμπτη προς την ανατολική Μεσόγειο ώστε να πραγματοποιήσει γεώτρηση σε περιοχή όπου έχει εξουσιοδότηση του ψευδοκράτος.
Υπάρχουν ανεπιβεβαίωτες ανησυχίες ότι, εάν η Άγκυρα αποφασίσει να κλιμακώσει τις προκλήσεις της, μπορεί τελικά να στείλει το «Γιαβούζ» μεταξύ Καστελόριζου και Κύπρου, αμφισβητώντας ανοιχτά και το κατά πόσον το ελληνικό νησί δικαιούται πλήρη επήρεια στην οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας.
Η ΕΕ
Σημειώνεται πως στο κείμενο των συμπερασμάτων που υιοθέτησαν οι 28 της ΕΕ: «το Συμβούλιο σημειώνει ότι η Τουρκία εξακολουθεί να απομακρύνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση».
«Υπενθυμίζοντας τα συμπεράσματά του της 26ης Ιουνίου 2018, το Συμβούλιο σημειώνει ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας έχουν ουσιαστικά σταματήσει και ότι δεν μπορούν να εξεταστούν άλλα κεφάλαια για το άνοιγμα ή το κλείσιμό τους και ότι δεν χρειάζεται περαιτέρω εργασία για τον εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας».
Επιπλέον «το Συμβούλιο εξακολουθεί να αναμένει από την Τουρκία να δεσμευτεί κατηγορηματικά για σχέσεις καλής γειτονίας, διεθνείς συμφωνίες και για την ειρηνική διευθέτηση των διαφορών, προσφεύγοντας, ενδεχομένως, στο Διεθνές Δικαστήριο».
Το Συμβούλιο υπενθυμίζει και επιβεβαιώνει τα προηγούμενα συμπεράσματα του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένων των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 22ας Μαρτίου 2018, που καταδικάζουν έντονα τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο Πέλαγος].
«Το Συμβούλιο εκφράζει σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τις τρέχουσες παράνομες δραστηριότητες γεωτρήσεων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και εκφράζει τη λύπη του για το γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει ακόμη απαντήσει στις επανειλημμένες εκκλήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης να σταματήσει τέτοιες δραστηριότητες», τονίζουν οι 28.
Το Συμβούλιο υπογραμμίζει τις σοβαρές άμεσες αρνητικές επιπτώσεις που έχουν αυτές οι παράνομες ενέργειες στο σύνολο των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας.
Το Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και να απόσχει από τέτοιες ενέργειες.
Η ΕΕ «θα παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις και είναι έτοιμη να ανταποκριθεί κατάλληλα και με πλήρη αλληλεγγύη προς την Κύπρο».
«Το Συμβούλιο καλεί την Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης να υποβάλουν χωρίς καθυστέρηση επιλογές για κατάλληλα μέτρα».
Επιπλέον, το Συμβούλιο, όπως δηλώνεται στα συμπεράσματά του της 11ης Δεκεμβρίου 2006 και της 26ης Ιουνίου 2018, το οποίο ακολούθησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, καθώς και στη δήλωση της 21ης Σεπτεμβρίου 2005, καλεί την Τουρκία «να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο του διαπραγματευτικού πλαισίου, συμπεριλαμβανομένης της πλήρους και άνευ διακρίσεων εφαρμογής του πρόσθετου πρωτοκόλλου της συμφωνίας σύνδεσης προς όλα τα κράτη μέλη. Το Συμβούλιο επαναλαμβάνει ότι η αναγνώριση όλων των κρατών μελών είναι απαραίτητη.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα η Τουρκία «πρέπει να αποφύγει απειλές και ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας, εξομαλύνουν τις σχέσεις της με την Κυπριακή Δημοκρατία και σέβονται την κυριαρχία όλων των κρατών μελών της ΕΕ στα χωρικά τους ύδατα και τον εναέριο χώρο, καθώς και όλα τα κυριαρχικά τους δικαιώματα, μεταξύ άλλων, και να εκμεταλλεύονται τους φυσικούς πόρους, σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ και το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της UNCLOS».
Σημειώνεται ότι «η ΕΕ παραμένει πλήρως προσηλωμένη σε μια συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος». Εν προκειμένω, το Συμβούλιο υπενθυμίζει ότι «εξακολουθεί να είναι ζωτικής σημασίας η Τουρκία να δεσμεύεται και να συμβάλλει σε μια τέτοια διευθέτηση, συμπεριλαμβανομένων των εξωτερικών πτυχών της, στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και σύμφωνα με τις αρχές στις οποίες βασίζεται η ΕΕ και του κεκτημένου».