FAZ: Προεκλογικοί τακτικισμοί Τσίπρα με τις πολεμικές αποζημιώσεις
Στο θέμα των επανορθώσεων αναφέρονται γερμανικά δημοσιεύματα, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle. Η FAZ διακρίνει προεκλογικούς τακτικισμούς στο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για επανορθώσεις εν όψει των βουλευτικών εκλογών τον Ιούλιο.
Το Spiegel στην ηλεκτρονική του σελίδα σημειώνει: «Η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε επίσημα από τη Γερμανία διαπραγματεύσεις για επανορθώσεις σχετικά με τους δύο παγκόσμιους πολέμους, οι οποίες όμως δεν πρόκειται να επιφέρουν άμεσα κάποια αλλαγή στην αρνητική στάση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Εμπιστευτική ρηματική διακοίνωση επιδόθηκε από τον Έλληνα πρέσβη στο Βερολίνο, διαβεβαίωσε εκπρόσωπος του γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών».
Το δημοσίευμα αναφέρεται στις οικονομικές απαιτήσεις, τις οποίες πέρυσι είχε αποτιμήσει η ελληνική πλευρά σε τουλάχιστον 270 δισεκατομμύρια ευρώ και υπογραμμίζει: «Η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Μαρτίνα Φιετς δήλωσε ότι η Γερμανία έχει συνείδηση της ιστορικής της ευθύνης. Η γερμανική κυβέρνηση καταβάλλει κάθε προσπάθεια ώστε η Γερμανία και η Ελλάδα να έχουν καλές σχέσεις και να αλληλοστηρίζονται για το καλό και των δυο πλευρών».
Τέλος, το Spiegel υπενθυμίζει ότι «ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε θέσει ήδη το θέμα των αποζημιώσεων στον προεκλογικό του αγώνα το 2015. Αργότερα, όταν ο Τσίπρας είχε εντατικές διαπραγματεύσεις με την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ για τα οικονομικά και την προσφυγική κρίση, το θέμα των επανορθώσεων πέρασε σε δεύτερη μοίρα».
Τα προεκλογικά παιχνίδια της κυβέρνησης
«Το Βερολίνο απορρίπτει τις απαιτήσεις της Αθήνας για επανορθώσεις» είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος στην πρώτη σελίδα της Frankfurter Allgemeine Zeitung, το οποίο αναφέρεται στην ειδησεογραφική πτυχή του θέματος, ενώ φιλοξενεί ακόμη σχόλιο και σχετική ανάλυση. Το σχόλιο αναφέρει: «Τα γερμανικά στρατεύματα κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου προκάλεσαν τόσο πόνο και καταστροφή στις χώρες που κατείχαν που έστω και μια κατά προσέγγιση υλική αποζημίωση είναι αδύνατη. Αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο για τον ανθρώπινο πόνο. Η αναγνώριση της ευθύνης για τα εγκλήματα που τελέστηκαν στο όνομα της Γερμανίας και η προσπάθεια για συμφιλίωση αποτελεί αναμφισβήτητα καθήκον του γερμανικού κράτους».
Σε άλλο σημείο του άρθρου ο σχολιαστής ωστόσο σημειώνει: «Παρόλα αυτά η Γερμανία δεν μπορεί να κάνει διαφορετικά από το να απορρίψει το αίτημα της Ελλάδας για επανορθώσεις. Διότι δεν είναι και δεν θα ήταν ποτέ σε θέση να ικανοποιήσει όλες τις δικαιολογημένες αξιώσεις. Αλλά και για την Αθήνα δεν είναι αυτό το διακύβευμα. Η απαίτηση μοιάζει περισσότερο σαν ελιγμός στο εσωτερικό της χώρας κατά τον προεκλογικό αγώνα. Αυτό όμως είναι ένα παιχνίδι με το οποίο δεν θα έπρεπε να παίζει κανείς, διότι η ιστορία του Β´ Παγκοσμίου Πολέμου είναι πολύ πιο σοβαρή για να τη χρησιμοποιεί κανείς ως πολιτικό εργαλείο».
Τέλος, ένα ακόμα δημοσίευμα της Frankfurter Allgemeine Zeitung αναφέρεται στους λόγους που η Αθήνα επέλεξε αυτήν τη χρονική περίοδο για να διατυπώσει επίσημα τις απαιτήσεις της για επανορθώσεις. Η εφημερίδα σημειώνει: «Ο Τσίπρας σίγουρα θα χάσει τις εκλογές τον Ιούλιο και προσπαθεί τώρα τουλάχιστον να μειώσει τη διαφορά από τον πιθανό νικητή Κυριάκο Μητσοτάκη και το κόμμα του της Νέας Δημοκρατίας. Στην τακτική του ανήκει να του φέρει προσκόμματα. Για το λόγο αυτό η κυβέρνηση Τσίπρα θέλει να πάρει πίσω με γρήγορες διαδικασίες τη μείωση του αφορολόγητου που συμφώνησε με τους δανειστές. Ακόμη, και άλλα ακριβά προεκλογικά δώρα έχουν στόχο να αναγκάσουν τον Μητσοτάκη, είτε να αποσύρει τα μέτρα μετά την εκλογή του ώστε να μην είναι πλέον δημοφιλής, είτε να ρισκάρει από την αρχή προστριβές με τους δανειστές».