Εντείνεται ο δημοσιονομικός «πόλεμος» Κομισιόν - Ιταλίας
Ως το νούμερο 1 «κακό παιδί» της Ευρωζώνης, σε ό,τι έχει να κάνει με την τήρηση των δημοσιονομικών στόχων της ΕΕ, συνεχίζει να χαρακτηρίζει την Ιταλία η Κομισιόν, όπως προκύπτει και από τη σημερινή έκθεση για την πορεία της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της Ένωσης.
Όπως σημειώνεται στην έκθεση, εάν τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης υποστηρίξουν αυτή την άποψη στις επόμενες δύο εβδομάδες, το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ θα μπορούσε στη συνέχεια να συστήσει την έναρξη της διαδικασίας, μία κίνηση που αναμένεται πριν τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, στις αρχές Ιουλίου.
Η Κομισιόν τονίζει ότι η Ιταλία έχει σημειώσει περιορισμένη πρόοδο όσον αφορά τη διαχείριση των οικονομικών συστάσεων και έχει κάνει πίσω όσον αφορά τις αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Αυτό «μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη δυνητική ανάπτυξη της Ιταλίας», δηλώνει η Κομισιόν.
Το δημόσιο χρέος της Ιταλίας αυξήθηκε από 131,4% του ΑΕΠ το 2017, στο 132,2% το 2018 ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι θα ανέλθει στο 133,7% φέτος και στο 135,2% το 2020, παραβιάζοντας τους κανόνες της ΕΕ, σύμφωνα με τους οποίους πρέπει να υποχωρεί.
Σχολιάζοντας την έκθεση, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, υπεύθυνος για τα δημοσιονομικά, Βάλντις Ντομπρόβσκις, τόνισε πως «τα τελευταία μέτρα που έχει πάρει η Ιταλία έχουν χειροτερεύσει τα δημόσια οικονομία της χώρας. Η ανάπτυξη του ιταλικού ΑΕΠ βρίσκεται σε στασιμότητα, και αυτό πρέπει να αλλάξει» συμπλήρωσε ο Λετονός αξιωματούχος.
Η πόρτα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παραμένει ανοιχτή για να αποφευχθεί η πειθαρχική διαδικασία κατά της Ιταλίας, δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί. «Εναπόκειται στην ιταλική κυβέρνηση να δείξει τρόπους για να αποφευχθεί η πειθαρχική διαδικασία», πρόσθεσε.