Περνάει τη «θηλιά» στην Ιταλία η Κομισιόν
«Σπαζοκεφαλιά» είναι για την ΕΕ η Ιταλία. Η σύγκρουση των δύο πλευρών έχει φτάσει στα άκρα, με την Κομισιόν να θέτει πλέον επίσημα ζήτημα δημοσιονομικού ελέγχου της Ρώμης.
Αυτό το σενάριο θα βρεθεί σήμερα, Τετάρτη στο τραπέζι του Κολεγίου των Επιτρόπων, καθώς η χώρα δεν εκπλήρωσε το κριτήριο του υπερβολικού χρέους το 2018, ενώ δεν προβλέπεται να το επιτύχει ούτε το 2019, αλλά ούτε και το 2020.
Σήμερα, οι 28 Επίτροποι αναμένεται να ανάψουν το πράσινο φως για την έκθεση «που θα αποτελεί το πρώτο βήμα για την ενεργοποίηση της διαδικασίας για υπερβολικό έλλειμμα», αν και στην περίπτωση αυτή—θα εφαρμοσθεί για το δημόσιο χρέος.
Η Ιταλία ήδη είχε τεθεί υπό έλεγχο για το υπερβολικό έλλειμμά της το 2013, όμως της είχε δοθεί μία περίοδος χάριτος έως το 2015. Θεωρήθηκε πως από εκείνο το σημείο κι έπειτα, η χώρα θα άρχιζε να μειώνει το δημόσιο χρέος της, που η έκθεση των Επιτρόπων χαρακτηρίζει ως το δεύτερο μεγαλύτερο στην ΕΕ «και ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο».
Ωστόσο, η πορεία του ιταλικού χρέους έχει πάρει την ανιούσα, και το 2018 αντιπροσώπευε το 132,2% του ΑΕΠ της. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τονίζει πως αυτό αντιστοιχεί σε 38.400 ευρώ ανά κάτοικο, στα οποία θα πρέπει να προστεθούν και τα 1.000 που καταβάλλει το ιταλικό κράτος ανά κάτοικο για την πληρωμή των τόκων των τοκοχρεωλυσίων. Αυτό συνεπάγεται μία διαφορά 7,6% στο ΑΕΠ εν σχέσει με τον στόχο που θα έπρεπε να έχει επιτευχθεί εάν η Ρώμη ακολουθούσε τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
Οι προβλέψεις της ιταλικής κυβέρνησης προβλέπουν πως η οικονομία θα συνεχίσει ανοδική πορεία φέτος και θα πέσει το 2020.
Όμως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ότι θα ξεπεράσει το 135% εξαιτίας του φαινομένου της «χιονοστιβάδας», τη μείωση του πρωτογενούς ελλείμματος και την αποτυχία των προγραμματισμένων ιδιωτικοποιήσεων. Στην έκθεση τονίζει πως «βάσει των σχεδίων της κυβέρνησης», όσο και των προβλέψεων της Κομισιόν, δεν αναμένεται ότι η Ιταλία θα πληροί τα κριτήρια για το χρέος ούτε το 2019, αλλά ούτε και το 2020. Αυτή τη φορά, η έκθεση έλαβε υπ’ όψη παράγοντες, όπως η οικονομική επιβράδυνση, που δύσκολα συμβάλλουν στην μείωση του όγκου του χρέους. Πάντως, σε γενικές γραμμές η έκθεση καταλήγει πως ο κύριος λόγος είναι η μη συμμόρφωση προς τα κριτήρια για το έλλειμμα.