Προς συμφωνία στον ΟΠΕΚ για την παραγωγή πετρελαίου
Την πληροφορία ότι υπάρχει σύγκλιση μεταξύ των χωρών-μελών του ΟΠΕΚ για την παραγωγή αργού πετρελαίου με ορίζοντα την σταθερότητα και το β' εξάμηνο του 2019, αποκάλυψε ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας μιλώντας στην εφημερίδα Arab News.
Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε ότι επιτυγχάνεται συναίνεση μεταξύ των πετρελαιοπαραγωγών της ομάδας ΟΠΕΚ+ προκειμένου να συνεχίζουν να εργάζονται στην κατεύθυνση της σταθερότητας στην αγορά πετρελαίου το δεύτερο εξάμηνο του έτους, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της σαουδαραβικής εφημερίδας Arab News.
Οι τιμές πετρελαίου υπέστησαν τον Μάιο τη χειρότερη μηνιαία πτώση τους εδώ και έξι μήνες εν μέσω ανησυχιών ότι οι εμπορικές διαμάχες θα πλήξουν τη ζήτηση για αργό.
Η Σαουδική Αραβία παρήγαγε 9,65 εκατ. βαρέλια πετρελαίου την ημέρα τον Μάιο, όπως δήλωσε πηγή από την πετρελαϊκή βιομηχανία της χώρας, μια μείωση μεγαλύτερη από τον στόχο που έθεσε ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) και σύμμαχοί του, όπως η Ρωσία -- μια ομάδα γνωστή ως ΟΠΕΚ+.
Ο στόχος παραγωγής για τον μεγαλύτερο εξαγωγέα πετρελαίου, τη Σαουδική Αραβία, στο πλαίσιο της συμφωνίας του ΟΠΕΚ+ είναι 10,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Τον Απρίλιο, η χώρα παρήγαγε 9,742 εκατ. βαρέλια την ημέρα, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΠΕΚ. Η συμφωνία αυτή ισχύει έως τα τέλη Ιουνίου.
«Θα κάνουμε αυτό που χρειάζεται να διατηρήσουμε τη σταθερότητα στην αγορά μετά τον Ιούνιο. Για εμένα, αυτό σημαίνει μείωση των αποθεμάτων από τα σημερινά αυξημένα επίπεδά τους», δήλωσε ο Φαλίχ σύμφωνα με την Arab News.
Τα αμερικανικά αποθέματα αργού μειώθηκαν λιγότερο από το αναμενόμενο την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της αμερικανικής Υπηρεσίας Ενεργειακής Πληροφόρησης που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη. Τα αποθέματα είναι κοντά στα υψηλότερα επίπεδά τους από τον Ιούλιο του 2017 και περίπου κατά 5% υψηλότερα από τον μέσο όρο της πενταετίας.
Η τιμή του πετρελαίου ανέκαμψε μετά τις διαβεβαίωσεις από τη Σαουδική Αραβία. Στις 14:50 ώρα Ελλάδας, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το πετρέλαιο μπρεντ κατέγραψαν άνοδο 0,66% στα 62,40 δολάρια ενώ για το αμερικανικό αργό ενισχύθηκαν κατά 1,25% στα 54,17 δολάρια το βαρέλι.
Δημιουργώντας αρνητικό κλίμα στην αγορά, οι ΗΠΑ και η Κίνα, οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, βρίσκονται σε εμπορική διαμάχη που έχει προκαλέσει φόβους για παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση, η οποία με τη σειρά της μπορεί να επηρεάσει τη ζήτηση για πετρέλαιο.
«Η αύξηση των εντάσεων στο εμπόριο και τα πιθανά εμπόδια θα έχουν σίγουρα αρνητικό αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία και την αύξηση της ζήτησης για το πετρέλαιο. Αλλά η κατεύθυνση των διαπραγματεύσεων (μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας) είναι δύσκολο να προβλεφθεί», δήλωσε ο Φαλίχ.