Διάσωση εκατοντάδων μεταναστών στη Μεσόγειο
Το λιμενικό της Ιταλίας διέσωσε σήμερα 100 μετανάστες στη Μεσόγειο ενώ άλλοι 178 άνθρωποι έφτασαν, εξαντλημένοι, στη Μάλτα και στο ιταλικό νησάκι Λαμπεντούζα.
Kαταγγελίες έγιναν κατά της ιταλικής ακτοφυλακής ότι καθυστέρησε να διασώσει τους ανθρώπους που κινδύνευαν στη Μεσόγειο.
Παράλληλα, 149 μετανάστες από χώρες της ανατολικής Αφρικής, μεταξύ των οποίων και 65 παιδιά, απομακρύνθηκαν από την Τρίπολη της Λιβύης με αεροσκάφος που ναύλωσε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και έφτασαν το απόγευμα στη Ρώμη. Οι άνθρωποι αυτοί, που είχαν παγιδευτεί στη Λιβύη λόγω των μαχών, έχουν ανάγκη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης ενώ κάποιοι είναι υποσιτισμένοι.
Το πρωί σήμερα, το ιταλικό περιπολικό σκάφος Cigala Fulgosi, που μετέχει σε μια επιχείρηση προστασίας των αλιευτικών και των εξέδρων άντλησης πετρελαίου στα ανοιχτά της Λιβύης διέσωσε 100 μετανάστες που διέτρεχαν κίνδυνο. Μεταξύ αυτών ήταν 17 γυναίκες και 23 ανήλικοι. Όλοι τους επέβαιναν σε ένα φουσκωτό που έμπαζε νερά.
Η επιχείρηση αυτή έγινε σε απόσταση 90 ναυτικών μιλίων βορείως της Λιβύης, σε μια ζώνη που επισήμως είναι υπό τη δικαιοδοσία της λιβυκής ακτοφυλακής.
Σε μια ένδειξη δυσαρέσκειας για τις εξελίξεις αυτές, ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι ανακοίνωσε αργά σήμερα το απόγευμα ότι η ιταλική ακτοφυλακή μπορεί να αποβιβάσει τους μετανάστες αυτούς στο λιμάνι της Γένοβας, στη βόρεια Ιταλία.
Στις αρχές Μαΐου, άλλοι μετανάστες που είχαν διασωθεί από το ίδιο ιταλικό σκάφος αποβιβάστηκαν πολύ γρήγορα στη Σικελία. Όμως εδώ και έναν χρόνο, μετά τον σχηματισμό κυβέρνησης από τη Λέγκα και το αντισυστημικό Κίνημα 5 Αστέρων, ο Σαλβίνι έχει μπλοκάρει κατ' επανάληψη την αποβίβαση διασωθέντων μεταναστών στα ιταλικά λιμάνια.
Κάποιοι άλλοι πάντως δεν περίμεναν την άδεια των αρχών για να αποβιβαστούν: τη νύχτα της Τετάρτης προς την Πέμπτη, συνολικά 103 άνθρωποι έφτασαν στη Λαμπεντούζα, επιβαίνοντας σε δύο σκάφη. Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες, είχαν αναχωρήσει πριν από τουλάχιστον τρεις ημέρες από τη Λιβύη και εντοπίστηκαν από ψαράδες, «τσακισμένοι και παγωμένοι».
Το βράδυ της Τετάρτης, το λιμενικό της Μάλτας διέσωσε επίσης άλλους 75 ανθρώπους που βρέθηκαν να κρέμονται από έναν κλωβό ιχθυοκαλλιέργειας τόνου, στη μέση της θάλασσας. Δεν έχει διευκρινιστεί μέχρι τώρα πώς βρέθηκαν εκεί. «Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες ήταν κατάκοποι, πεινασμένοι και αφάνταστα ανακουφισμένοι που πάτησαν σε στέρεα γη μετά από τρεις ημέρες στη θάλασσα», ανέφερε η Ύπατη Αρμοστεία, εκπρόσωποι της οποίας μίλησαν με τους διασωθέντες σήμερα το πρωί στη Βαλέτα.
Σοκαριστικές εικόνες
Από τις αρχές του έτους έχουν αφιχθεί στη Μάλτα 673 μετανάστες ενώ στην Ιταλία το υπουργείο Εσωτερικών έχει καταγράψει 1.561 αφίξεις, από 13.430 κατά την ίδια περίοδο πέρσι.
Τα περισσότερα πολεμικά πλοία που περιπολούσαν στα ανοιχτά της Λιβύης τα τελευταία χρόνια αποσύρθηκαν και τα πλοία ανθρωπιστικών οργανώσεων αντιμετωπίζουν πολλά διοικητικά και νομικά προβλήματα για να συνεχίσουν το έργο τους. Παρ' όλ' αυτά, πολλές εκατοντάδες μετανάστες φεύγουν από τη Λιβύη κάθε εβδομάδα για να επιχειρήσουν τον επικίνδυνο διάπλου, αν και οι περισσότεροι από αυτούς εντοπίζονται από τη λιβυκή ακτοφυλακή και αναγκάζονται να επιστρέψουν.
Σήμερα, πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις και πολιτικοί κατήγγειλαν την καθυστέρηση με την οποία επενέβη το ιταλικό περιπολικό σκάφος καθώς το φουσκωτό με τους 100 μετανάστες είχε εντοπιστεί από το πρωί της Τετάρτης από το Moonbird –πρόκειται για το αναγνωριστικό αεροσκάφος της γερμανικής ΜΚΟ Sea-Watch– και από την οργάνωση Watch the Med που λειτουργεί έναν τηλεφωνικό αριθμό για να καλούν όσοι χρειάζονται βοήθεια.
Η Sea-Watch έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο που γυρίστηκε στις 23 Μαΐου από το Moonbird. Σ' αυτό διακρίνονται δεκάδες μετανάστες πάνω σε ένα φουσκωτό που, όσο περνούν οι ώρες, ξεφουσκώνει, μέχρι που πολλοί άνθρωποι βρίσκονται μέσα στο νερό. Στις εικόνες αυτές φαίνεται τουλάχιστον ένας άνθρωπος να εξαφανίζεται στα κύματα.
Σύμφωνα με τη Sea-Watch, ένα ιταλικό πολεμικό σκάφος βρισκόταν σε απόσταση 30 ναυτικών μιλίων όμως έστειλε μόνο ένα ελικόπτερο για να παρακολουθεί την κατάσταση μέχρι να φτάσει στο σημείο ένα λιβυκό σκάφος και να παραλάβει τους επιζώντες.