Ευρωεκλογές 2019: Γλυκόπικρη νίκη για το PSOΕ του Σάντσεθ στην Ισπανία
Τη μεγάλη νίκη του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος της Ισπανίας (PSOE) έρχεται να καρπωθεί ο πρωθυπουργός της χώρας, Πέδρο Σάντσεθ, καθώς πέρα από τις ευρωεκλογές αναδεικνύεται και νικητής στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές.
Οι Σοσιαλδημοκράτες αναδείχθηκαν νικητές σε δέκα από τις δώδεκα Αυτόνομες Περιφέρειες, που αναδείκνυαν τοπικά Κοινοβούλια—εξόν από την Καντάβρια και τη Ναβάρα. Βέβαια, εκτός από την απόλυτη πλειοψηφία που εξασφάλισαν στην Εξτρεμαδούρα και Καστίλια –Λα Μάντσα, στις υπόλοιπες Περιφέρειες και σε πολλές δημαρχίες θα χρειασθεί να βρει συμμαχίες για να διοικήσει. Ωστόσο, η νίκη τούτη είχε γλυκόπικρη γεύση για τους Σοσιαλιστές, καθώς η Αριστερά έχασε τη μάχη της Μαδρίτης, κυρίως λόγω της εσωτερικής διάσπασης στους Podemos και η τριπλή συμμαχία του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος (ΡΡ), των κεντροδεξιών Ciudadanos (Πολιτών) και του ακροδεξιού Vox, μπορούν κάλλιστα να καταλάβουν τη δημαρχία, όπως μεταφέρει το ΑΜΠΕ.
Ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα των εκλογών μπορεί να αισθάνεται και ο ηγέτης του ΡΡ Πάβλο Κασάδο, ο οποίος αφ’ ενός κατόρθωσε να κερδίσει την περιφέρεια και τη δημαρχία της Μαδρίτης (που έως σήμερα ελεγχόταν από τις αριστερές δυνάμεις υπό τη Μανουέλα Κάρμενα), αλλά κατόρθωσε αφ’ ετέρου να αποτρέψει ένα ενδεχόμενο «ξεπέρασμα» (sorpaso) του κόμματός του στις ευρωεκλογές από τους Ciudadanos, που έμειναν οκτώ μονάδες πίσω από τους συντηρητικούς. Πλέον, ο μόνος στόχος του ηγέτη των Πολιτών Άλβερτ Ριβέρα μένει μόνον η Μαδρίτη ως δεύτερος τη τάξει, υποτελής, εταίρος του Κασάδο, εξόν κάποιας άλλης εντυπωσιακής εξέλιξης μέσα στις επόμενες ημέρες, ενώ παράλληλα θα πρέπει να εξετάσει σοβαρά τις πολιτικές του θέσεις και να σταθμίσει εάν θα συνεχίσει τη δεξιά στροφή του, ή θα μετατοπισθεί προς το κέντρο.
Εκεί όπου η απόφαση αυτή λαμβάνει κρίσιμες διαστάσεις είναι η Καστίλια-ι-Λεόν (παραδοσιακό λίκνο του ισπανικού συντηρητισμού και απ’ όπου είχε ξεκινήσει την επέλασή του προς το Μονκλόα –έδρα της κυβέρνησης—ο Χοσέ Μαρία Αθνάρ), όπου επικράτησε το PSOE, αλλά για να κυβερνήσει χρειάζεται η συνδρομή των Πολιτών. Η τελική επιλογή ίσως να αποτελέσει την πυξίδα για την φυσιογνωμία που θα θελήσει να δώσει στο κόμμα του ο Ριβέρα.
Η Πύρρειος νίκη της Μανουέλα Κάρμενα στη Μαδρίτη (που μολονότι πρώτο κόμμα με 30,94% δεν κατορθώνει να συγκεντρώσει ικανά ποσοστά ώστε να διοικήσει την πρωτεύουσα συμμαχώντας με τους Σοσιαλιστές-13,72%), δίνει την δυνατότητα στο ΡΡ (24,23%) να ανακτήσει τη δημαρχία, επαναλαμβάνοντας το πείραμα της Ανδαλουσίας, με συνεργασία του με τους Ciudadanos (19,13%) και το Vox 7,6%). Το αποτέλεσμα της Μαδρίτης αποτελεί συνέπεια της εσωτερικής διαμάχης και της διάσπασης της Αριστεράς και ιδιαίτερα των Podemos, μειώνοντας πλέον την διαπραγματευτική ισχύ του ηγέτη τους Πάβλο Ιγκλέσιας ενόψει των διεργασιών για τον σχηματισμό κυβέρνησης που θα ξεκινήσει τον Ιούλιο.
Αλλά και από τους λεγόμενους «δημάρχους της αλλαγής», που πριν τέσσερα χρόνια έκαναν την έκπληξη και κέρδισαν τις δημαρχίες στις πέντε μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, εξόν από τη Σεβίλλη, μόλις δύο κατόρθωσαν να επαναλάβουν τον θρίαμβό τους: ο Χοσέ Μαρία Γκονθάλεθ «Κίτσι» στο Κάδιθ και ο Ζουάν Ριμπό στη Βαλένθια. Βέβαια αμφότεροι θα πρέπει να στηριχθούν στη βοήθεια του PSOE για να μπορέσουν να διοικήσουν.
Στην άλλη μεγάλη εμβληματική δημαρχία της Αριστεράς, τη Βαρκελώνη, η απερχόμενη δήμαρχος Άντα Κολάου (με 20,71%) έχασε για λίγες ψήφους την πρωτιά από τον υποψήφιο της Εθνικιστικής Αριστεράς (ERC) Έρνεστ Μαραγάλ (21,35%)—ο οποίος και θα είναι ο νέος δήμαρχος της καταλανικής πρωτεύουσας εξόν και εάν προκύψει μία ανοίκεια συμμαχία ανάμεσα στην Κολάου, τους Σοσιαλιστές (PSC-18,4%) και τους Ciudadanos (13,2%) για να το αποτρέψουν.
Συνεπώς ο καταλανικός εθνικισμός βγαίνει από τις κάλπες ευνοημένος, καθώς εκτός από την τοπική κυβέρνηση εξασφάλισε και τον έλεγχο της πρωτεύουσας. Και για να συμπληρωθεί ο θρίαμβός του εξελέγησαν στην Ευρωβουλή ο φυγόδικος Κάρλες Πουτζδεμόν και ο υπόδικος Οριόλ Ζουνκέρας.
Το ακροδεξιό Vox, όπως και οι Ciudadanos, είχαν ισχνά αποτελέσματα σε τοπικό επίπεδο και φαίνεται πως απώλεσαν δυνάμεις, εντούτοις εξακολουθούν να διατηρούν ρυθμιστικό ρόλο, εξόν από την Ανδαλουσία και τη Μαδρίτη και σε πολλές άλλες δημαρχίες της χώρας. «Είχαμε υποσχεθεί πως θα αποσπούσαμε τη Μαδρίτη από την σεχταριστική Αριστερά», δήλωσε έμπλεος χαράς ο υπ’ αριθμ. δύο του ακροδεξιού κόμματος Χαβιέρ Ορτέγα Σμιθ.