«Ξεφεύγει» ο Ερντογάν με τις απειλές στην κυπριακή ΑΟΖ
Σε κλιμάκωση των προκλήσεων της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ προχωρά ο Ταγίπ Ερντογάν, με την Άγκυρα να αποστέλει στην περιοχή 10 πολεμικών σκάφη για την προστασία των ερευνητικών πλοίων ««Barbaros» και «Πορθητή».
Τα α πολεμικά πλοία της Τουρκίας έχουν αναπτυχθεί σε Κυρήνεια, Αμμόχωστο και Μερσίνα και είναι έτοιμα να επέμβουν οποιαδήποτε στιγμή χρειαστεί. «Έχει δημιουργηθεί μία ατμόσφαιρα πολέμου στην περιοχή», όπως σχολιάζει το «Σπούτνικ».
Εκτός των πολεμικών πλοίων, η Τουρκία έχει θέσει σε ετοιμότητα και υποβρύχια. Επισημαίνεται ότι το τουρκικό γεωτρύπανο βρίσκεται από την περασμένη Πέμπτη εντός της Κυπριακής ΑΟΖ.
Από την πλευρά του, ο Κύπριος υπουργός Άμυνας Σάββας Αγγελίδης μετά το πέρας των επαφών με τον Έλληνα ομόλογο του Ευάγγελο Αποστολάκη, δήλωσε πως η κυβέρνηση δεν θα παρασυρθεί σε ενέργειες που οδηγούν σε ένταση. Ο κ. Αγγελίδης αναφέρθηκε στην ανάγκη συλλογικής αντίδρασης από πλευράς ΕΕ μέσα στο πνεύμα της Συνθήκης της Λισσαβόνας.
Την ίδια ώρα συμπλήρωσε Κύπρος και η Ελλάδα, έχουν καταστεί στη συνείδηση της διεθνούς κοινότητας, ως οι πυλώνες σταθερότητας και αξιοπιστίας στην περιοχή. «Ως Κράτη-Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στοχεύουμε στην περαιτέρω ενίσχυση του ρόλου που συνειδητά έχουμε αναλάβει, για τη γεφύρωση και τη σύσφιξη των σχέσεων ανάμεσα στην Ευρώπη και τα κράτη της Μέσης Ανατολής.
Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για τη δημιουργία εταιρικών σχέσεων διαλόγου και συνεργασίας στην περιοχή, μέσω των Τριμερών Στρατηγικών Συνεργασιών που αναπτύξαμε στο πλαίσιο της νέας περιφερειακής πολιτικής που έχουν διαμορφώσει οι κυβερνήσεις μας με φίλες χώρες της περιοχής συμβάλλουμε στην προαγωγή της σταθερότητας, στην αντιμετώπιση των προκλήσεων στον τομέα της ασφάλειας και στην προώθηση της θαλάσσιας και ενεργειακής ασφάλειας, λαμβάνοντας υπόψη τις σημαντικές ενεργειακές προοπτικές της Ανατολικής Μεσογείου».
Ο κ. Αγγελίδης τόνισε πως η Κυπριακή Δημοκρατία συνεχίζει απρόσκοπτα το ενεργειακό της πρόγραμμα.
Σημειώνεται πως προχθές ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως η χώρα του αναμένει από το ΝΑΤΟ να υποστηρίξει τα δικαιώματά της στην ανατολική Μεσόγειο, αφού οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασαν ανησυχίες για τα σχέδια της Άγκυρας να πραγματοποιήσει εργασίες γεώτρησης στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου.