Νέο κύμα κρουσμάτων Εμπόλα στο Κονγκό
Αύξηση των μολύνσεων και των νεκρών από τον ιό Εμπόλα αναμένουν οι υγειονομικές αρχές της ΛΔ Κονγκό.
Οι προσπάθειες αντιμετώπισης της ασθένειας «επιβραδύνθηκαν στο ρελαντί στην πόλη Μπουτέμπο και στις γειτονικές υγειονομικές ζώνες την Κυριακή 5η και τη Δευτέρα 6η Μαΐου 2019 (...) Οι τοπικές επιτροπές εξασφάλισαν [μόνο] ένα ελάχιστο επίπεδο υπηρεσιών», αναφέρει το δελτίο επιδημιολογικής κατάστασης του υπουργείου Υγείας της χώρας με χθεσινή ημερομηνία.
«Αναμένεται αύξηση των κρουσμάτων και των θανάτων τις προσεχείς ημέρες έπειτα από αυτή την επιβράδυνση των δραστηριοτήτων αντιμετώπισης που επιτρέπουν τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού στην κοινότητα», προστίθεται.
Από το ξέσπασμα της δέκατης επιδημίας του Έμπολα στη ΛΔ Κονγκό, το άθροισμα των κρουσμάτων «είναι 1.572, εκ των οποίων 1.506 είναι επιβεβαιωμένα και 66 πιθανά. Συνολικά, καταγράφηκαν 1.045 θάνατοι (979 επιβεβαιωμένα κρούσματα, 66 πιθανά) και 439 άνθρωποι ιάθηκαν», προστίθεται στο κείμενο, ενώ «111.920 άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί».
Το φράγμα των χιλίων θανάτων από την επιδημία του Έμπολα ανακοινώθηκε πως ξεπεράστηκε το Σάββατο.
«Κάθε φορά που θα διαταράσσονται οι προσπάθειες αντιμετώπισης [της επιδημίας] θα έχουμε αύξηση των κρουσμάτων και των θανάτων», προειδοποίησε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Δρ. Ολί Ιλουνγκά, υπουργός Υγείας της χώρας.
Την Κυριακή και τη Δευτέρα οδηγοί μοτοταξί έστησαν οδοφράγματα σε οδικές αρτηρίες στην Μπουτεμπό στο πλαίσιο κινητοποιήσεων σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την έλλειψη ασφάλειας.
Στην Μπουτέμπο, εμπορικό σταυροδρόμι, πόλη με ένα εκατομμύριο κατοίκους (Βόρειο Κίβου, ανατολικά), οι ομάδες γιατρών και νοσηλευτών που πασχίζουν να περιορίσουν την εξάπλωση του Έμπολα γίνονται συχνά στόχος επιθέσεων. Ένας καμερουνέζος επιδημιολόγος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σκοτώθηκε την 20ή Απριλίου, ενώ έπαιρνε μέρος σε σύσκεψη σε κέντρο θεραπείας του Έμπολα.
Η δέκατη επιδημία του Έμπολα χαρακτηρίζεται η χειρότερη που έχει καταγραφεί ποτέ στην επικράτεια της ΛΔ Κονγκό από το 1976 και η δεύτερη χειρότερη παγκοσμίως έπειτα από εκείνη που είχε πλήξει κατά κύριο λόγο τρία Κράτη της δυτικής Αφρικής (Γουινέα, Σιέρα Λεόνε, Λιβερία) την περίοδο 2013-2016, όταν είχαν χάσει τη ζωή τους πάνω από 11.000 άνθρωποι.