Σε συμβιβασμό η Rheinmetall για τις μίζες σε Έλληνeς μεσάζοντες και αξιωματούχους
Έκλεισε με συμβιβασμό η δική της εταιρείας Rheinmetall για την υπόθεση χρηματισμού Ελλήνων αξιωματούχων σε υπουργικά και στρατιωτικά γραφεία στην Αθήνα, για αγορές εκατομμυρίων από την εταιρεία.
Η υπόθεση αφορά μίζες που δόθηκαν σε μεσάζοντες αλλά και σε πρόσωπα στην κυβέρνηση και στον Ελληνικό στρατό, για να εξασφαλίσουν κρατικές παραγγελίες από την Rheinmetall.
«Πρωταγωνιστές» της υπόθεσης διαφθοράς είναι ένας Έλληνας μεσάζοντας και ένας Έλληνας πρώην αξιωματικός του Ναυτικού, ο οποίος κατέθεσε στο δικαστήριο ότι από το 1998 έως το 2011 έκανε τακτικές πληρωμές σε υπουργικά και στρατιωτικά γραφεία στην Αθήνα για να εξασφαλίσει τις εν λόγω παραγγελίες.
Ο μεσάζοντας, από την πλευρά του, ισχυρίστηκε ότι τα μισά χρήματα που πήρε ως μίζα (20 εκ. ευρώ) κατέληξαν στα χέρια εκείνων που «εξασφάλισαν» τις συμφωνίες.
Μια από τις παραγγελίες που συζητήθηκε στο δικαστήριο αφορά την πώληση του εναέριου αμυντικού συστήματος Anrad στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έναντι 150 εκ. ευρώ.
Κατά την διάρκεια της δίκης, ήρθαν στο φως και άλλες παραγγελίες εναέριων αμυντικών συστημάτων και τανκς Λέοπαρντ.
«Η εταιρεία Rheinmetall θέλει να βάλει ένα τέλος στο θέμα της μεγαλύτερης υπόθεσης διαφθοράς του ομίλου. Για περισσότερα από δέκα χρόνια δίνονταν μίζες ύψους 42 εκατομμυρίων ευρώ σε έναν μεσάζοντα στην Ελλάδα για να γίνονται παραγγελίες τανκς Λέοπαρντ και εναέριων αμυντικών συστημάτων. Οι μίζες, μεταξύ 2001 και 2011, κατέληξαν σε επιβολή ποινών. Η Εισαγγελία της Βρέμης επέβαλε τελικά στην εταιρεία πρόστιμο 37 εκατ. ευρώ το 2014. Όμως δεν θα το επωμισθεί ολόκληρο μόνο όμιλος. Έπειτα από διαπραγματεύσεις δύο ετών, η Rheinmetall κατέληξε σε συμβιβασμό με τις ασφαλιστικές εταιρείες των κορυφαίων (εμπλεκόμενων) στελεχών Axa και HDI, οι οποίες και θα καταβάλουν 6,75 εκατ. ευρώ» γράφει η Welt.
«Η Rheinmetall παραδέχεται ότι η ζημιά της εταιρείας είναι σαφώς μεγαλύτερη του ποσού αυτού παραπέμποντας στα 42 εκατ. ευρώ τα οποία κατεβλήθησαν ως προμήθεια στον Έλληνα μεσάζοντα, το πρόστιμο των 37 εκατ. ευρώ το οποίο επεβλήθη καθώς επίσης και 4 εκατ. ευρώ για τις έρευνες και τους δικηγόρους, δηλαδή σύνολο 90 εκατ. ευρώ.
Κατά τα φαινόμενα, η εταιρεία θέλει να κλείσει την υπόθεση, γι αυτό και συμβουλεύει τους μετόχους της να συμφωνήσουν με τον συμβιβασμό διότι θα ήταν δύσκολο να επιτευχθεί μεγαλύτερο ποσό δικαστικά, δεδομένου ότι και ο Έλληνας μεσολαβητής είναι πλέον πολύ ηλικιωμένος. Μια δημόσια διαδικασία εξάλλου περιέχει τον κίνδυνο της βλάβης της εικόνας της εταιρείας, κάτι το οποίο θα μπορούσε αν δημιουργήσει μια «στρεβλή άποψη» για την Rheinmetall», καταλήγει το δημοσίευμα της εφημερίδας.