Προκαλούν με κάθε τρόπο οι Τούρκοι στο Αιγαίο
Καινούργια «χτυπήματα» στο πεδίο των τουρκικών προκλήσεων έναντι της Ελλάδας έρχονται τη Δευτέρα, με υπερπτήσεις στο Αιγαίο και νέα αμφισβήτηση ελληνικών νησιών από την Άγκυρα.
Ειδικότερα, ένα ζεύγος τουρκικών F-16 εισήλθε στο FIR Αθηνών το μεσημέρι χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσεως και στις 13:14 μ.μ. πέταξε πάνω από τα Μαύρα Κινάρου, ανατολικά της Αμοργού -ανατολικά της Κινάρου, δυτικά της Λεβίθας- στα 26.000 πόδια.
Τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες κατά πάγια τακτική.
Υπενθυμίζεται ότι ζεύγος τουρκικών F-16 είχε πετάξει πάλι πάνω από τη νησίδα στις 7 Μαρτίου, στα 18.000 πόδια.
Σημειώνεται ότι τα Μαύρα έχουν κηρυχθεί ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας για τα είδη μαυροπετρίτης (Falco eleonorae) και αιγαιόγλαρος (Larus audouinii) από το Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο NATURA 2000.
Εξάλλου, ο πρώην Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας, Ουμίτ Γιαλίμ, σε σχετική του δήλωση κάνει λόγο για «μέγα σκάνδαλο του Υπουργείου Εξωτερικών» (της Τουρκίας), επισημαίνοντας ότι στα σύνορα, τα οποία αναφέρονται στην επιστολή της Τουρκίας προς τον ΟΗΕ, αφέθηκαν επισήμως στην Ελλάδα 92.000 χιλιόμετρα υφαλοκρηπίδας, καθώς και πέντε νησιά που ανήκουν στην Τουρκία.
«Με αυτήν τη ρύθμιση ανοίγει ο δρόμος για τις εργασίες της Αμερικανικής Exxon Mobil και της Katar Petroleum που πραγματοποιούν τις έρευνες. Στην επιστολή ως νότιο σύνορο της υφαλοκρηπίδας ορίζεται η μέση γραμμή μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου. Σύμφωνα, όμως, με το Διεθνές Δίκαιο το νότιο σύνορο πρέπει να είναι και αυτή η γραμμή, αλλά και αυτή μεταξύ Τουρκίας - Λιβύης», ανέφερε ο Γιαλίμ.
«Εκεί αναφέρεται ότι το δυτικό τμήμα της υφαλοκρηπίδας, το οποίο βρίσκεται 28 μοίρες ανατολικά, θα καθοριστεί με τα εμπλεκόμενα κράτη. Όμως, με τη ρητορική αυτή, αφήνεται στην Ελλάδα το δικαίωμα της υφαλοκρηπίδας στο γεωγραφικό μήκος των πέντε νησιών: Γαύδος, Γαϊδουρονήσι, Κουφονήσι, Δία και Διονυσάδες», κατέληξε ο πρώην γγ του υπουργείου.