Απάντηση στην ελληνική προκλητικότητα οι ρωσικοί S-400, γράφει η Milliyet
Ως δημιουργία κλίματος κατά της Ελλάδας μπορεί να διαβαστεί το σημερινό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Milliyet για την αγορά των ρωσικών S-400 από την Άγκυρα.
Σύμφωνα με το άρθρο, στην Τουρκία γίνονται σκέψεις να τοποθετηθούν στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο δύο από τις τέσσερις συστοιχίες των S-400 που παραδίδονται τον Ιούλιο, ως απάντηση στις «ελληνικές παραβιάσεις» και με στόχο να αυξηθεί η αποτρεπτική ικανότητα της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας αλλά και να καλυφθεί η περιοχή της ανατολικής Μεσογείου η οποία έχει πλέον αυξημένη σημασία λόγω της ενέργειας.
Όπως σημειώνει η τουρκική εφημερίδα οι δύο συστοιχίες των S400 αποτελούνται από τέσσερις μονάδες βολής και θα τοποθετηθούν σε τέσσερις διαφορετικές περιοχές της Τουρκίας.
Η Milliyet αναφέρει ότι - παρόλο που δεν έχει ανακοινωθεί καμιά απόφαση για το πού θα τοποθετηθούν οι ρωσικοί πύραυλοι - αναμένεται ότι η μία πυροβολαρχία θα τοποθετηθεί στη βάση Ακιντζί στην Άγκυρα και οι άλλες στον Μαρμαρά, το Αιγαίο, τη Μεσόγειο και την νοτιοανατολική Τουρκία.
Για την περιοχή του Αιγαίου, σύμφωνα με την εφημερίδα, μία μονάδα βολής μπορεί να τοποθετηθεί στο Τσανάκαλε (Δαρδανέλια), τη Σμύρνη ή τη Μούγλα αυξάνοντας την «αποτρεπτική ικανότητα της περιοχής έναντι της Ελλάδας» και «μειώνοντας το κόστος από τις απογειώσεις των τουρκικών F16 που χρησιμοποιούνται εκεί για καταδίωξη ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών».
Για την περιοχή της Μεσογείου - για να καλύπτεται ιδιαίτερα η ανατολική Μεσόγειος της οποίας η σημασία αυξάνεται λόγω της πολιτικής ενέργειας και η Κύπρος - γίνονται σκέψεις για τοποθέτηση μιας μονάδας είτε στη Μερσίνη, είτε στα Άδανα είτε στο Χατάι (Αντιόχεια), η οποία θα καλύπτει και τη βόρεια περιοχή της Συρίας.
Μήνυμα Ακάρ στις ΗΠΑ
Σε παρόμοιο πλαίσιο, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, δήλωσε σήμερα πως ο εκβιασμός του τύπου take it or leave it που θέτουν οι ΗΠΑ δεν βοηθά τον διάλογο μεταξύ Άγκυρας και Ουάσινγκτον.
«Απειλές, τελεσίγραφα και διορίες δεν βοηθούν και δεν συνάδουν με το πνεύμα της συμμαχίας», τόνισε ο Ακάρ σε ένα συνέδριο των αμερικανικοτουρκικών σχέσεων στην Ουάσινγκτον όπου συζήτησε την προμήθεια συστοιχιών του συστήματος αεροπορικής άμυνας S-400 από τη Ρωσία και την κλιμακούμενη πίεση των ΗΠΑ προς την Τουρκία για αυτή την απόφαση της.
«Πιστεύουμε ότι το ζήτημα αυτό μπορεί να λυθεί μέσα από έναν εποικοδομητικό διάλογο», είπε. Επιπρόσθετα υποστήριξε ότι η προμήθεια των S-400 δεν θα πρέπει να επιφέρει αμερικανικές κυρώσεις καθώς η Άγκυρα δεν είναι αντίπαλος της Ουάσινγκτον και παραμένει δεσμευμένη στην νατοϊκή συμμαχία.
Την περασμένη εβδομάδα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο ανέφερε ότι η Ουάσινγκτον προειδοποίησε με αντίποινα την Άγκυρα για την αγορά των S-400 με βάση την νομοθεσία κυρώσεων γνωστή ως CAATSA (Countering America's Adversaries Through Sanctions Act - νόμος για την αντιμετώπιση αντιπάλων της Αμερικής μέσω κυρώσεων).
Ο Ακάρ σημείωσε ότι η Άγκυρα αναμένει να παραμείνει όχι απλά αγοραστής των F-35, αλλά επίσης συνέταιρος στην παραγωγή αυτών, παρά τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ.
Η Ουάσινγκτον απειλεί να διακόψει τη διαδικασία παράδοσης των προηγμένων, αόρατων για τα ραντάρ μαχητικών F-35 στην τουρκική Πολεμική Αεροπορία, μεταξύ άλλων κυρώσεων, εάν εκτελεστεί η σύμβαση της Τουρκίας με τη Ρωσία για την αγορά των S-400.
«Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η σύνδεση των πρότζεκτ των S-400 και F-35 είναι ατυχής», επισήμανε, προσθέτοντας πως «προσμένουμε οι ΗΠΑ να τιμήσουν τις δεσμεύσεις τους».
Επανέλαβε την προσφορά της Τουρκίας να διεξαγάγγει τεχνικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ για την αντιμετώπιση «ανησυχιών τεχνικής φύσης» αναφορικά με την εξαγορά των S-400, συμπληρώνοντας ότι η Άγκυρα εξετάζει προσεκτικά μια νέα προσφορά των ΗΠΑ για αγορά των συστημάτων Patriot.