Παράταση ως τις 30 Ιουνίου ζητεί η Μέι για το Brexit
Αναβολή στο Brexit μέχρι τις 30 Ιουνίου ζητεί με επιστολή της προς τον Ντόναλντ Τουσκ η Βρετανίδα πρωθυπουργός, που «είδε» την επιλογή αυτή ως τη μόνη κίνηση που μπορούσε να κάνει σε μια -χαμένη από καιρό- παρτίδα σκάκι.
Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να περιδινείται στην πολυετή αβεβαιότητα, χωρίς να διαφαίνεται άρση αδιεξόδου με τους υπάρχοντες συσχετισμούς στη Βουλή των Κοινοτήτων.
«Το Ηνωμένο Βασίλειο προτείνει ότι η περίοδος πρέπει να ολοκληρωθεί στις 30 Ιουνίου 2019», γράφει η Τερέζα Μέι στην επιστολή, σύμφωνα με το Reuters.
Παράλληλα, όμως, ζητεί και μια ευελιξία από τις Βρυξέλλες που είναι αδύνατο να γίνει αποδεκτή. Για την ακρίβεια, υπάρχει η σημείωση μέσα στην επιστολή που αναφέρει ότι αν τα κόμματα του βρετανικού κοινοβουλίου καταφέρουν να εγκρίνουν μία συμφωνία αποχώρησης πριν από αυτή την ημερομηνία, η περίοδος παράτασης θα πρέπει να τερματιστεί νωρίτερα.
Αναμφίβολα, η ΕΕ δεν θα μπορούσε ποτέ να συμφωνήσει με τον παραπάνω όρο, ακόμα και αν ήταν ήταν διατεθειμένοι να «χαρίσουν» λίγο χρόνο ζωής στον «ετοιμοθάνατο».
Το «κόλλημα» είναι οι ευρωεκλογές, οι οποίες και μόνο από ζητήματα διαδικαστικά, δεν μπορούν να είναι στον «αέρα», καθώς απαιτείται πολύμηνη προετοιμασία για τη διεξαγωγή τους και, φυσικά, προγραμματισμός διάθεσης ή μη των απαιτούμενων πόρων. Επιπρόσθετα, η συνέπεια στις αρχές της ΕΕ, μια εκ των οποίων είναι η αρχή της Δημοκρατίας, δεν συμφωνεί με έναν «άγνωστο Χ» στην σύνθεση του ευρωκοινοβουλίου και στις ισορροπίες της επόμενης ημέρας.
Πάντως, σύμφωνα με αξιωματούχο της ΕΕ, ο Τουσκ προτείνει να δοθεί «ευέλικτη» παράταση ενός έτους με την επιλογή αποχώρησης νωρίτερα, εάν εγκριθεί μία συμφωνία.
Σύμφωνα με δεύτερο αξιωματούχο της ΕΕ, ωστόσο, υπάρχουν διαφορετικές απόψεις μεταξύ των κρατών-μελών σχετικά με τη διάρκεια της καθυστέρησης που πρέπει να δοθεί.
Μαίνεται ο πόλεμος στη Βουλή των Κοινοτήτων
Η Τερέζα Μέι και ο ηγέτης της αντιπολίτευσης των Εργατικών δίνουν «μάχη» μέσα στα κόμματά τους όσον αφορά το ενδεχόμενο ακόμη ενός δημοψηφίσματος.
Όπως μεταδίδει το Bloomberg, αξιωματούχοι που έχουν αναλάβει δράση για τους δύο ηγέτες θα συνεχίσουν τις εντατικές συνομιλίες την Παρασκευή, μετά από τέσσερις ώρες συνομιλίες την Πέμπτη.
Και ενώ το υπουργικό της Βρετανίδας Πρωθυπουργού είναι διχασμένο για το αν πρέπει να παραμείνει ανοιχτή στην πιθανότητα να ψηφίσει ο κόσμος για τη Συμφωνία Αποχώρησης, ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν δέχεται πιέσεις μέσα από το κόμμα του για να σταματήσει να υποστηρίζει το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος.
Με τις επιλογές σιγά-σιγά να μειώνονται, η Μέι αναζητά απελπισμένα να περάσει τη συμφωνία από το κοινοβούλιο για να αποχωρήσει το Ηνωμένο Βασίλειο από την ΕΕ και να μη χρειαστεί να συμμετέχει στις ευρωεκλογές του Μαΐου.
Χωρίς να έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να πείσει τους συμμάχους της να υποστηρίξουν τη Συμφωνία της – η Βουλή την έχει απορρίψει σε τρεις διαφορετικές περιπτώσεις – έχει στραφεί στον Κόρμπιν για βοήθεια.