Η Τουρκία δεν μπορεί να γίνει μέλος της ΕΕ, επανέλαβε ο Βέμπερ
Νέες βολές κατά της Τουρκίας και του καθεστώτος του Ταγίπ Ερντογάν εξαπέλυσε την Τρίτη ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την προεδρία της Κομισιόν, Μάνφρεντ Βέμπερ, τονίζοντας πως η Τουρκία δεν μπορεί να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Μιλώντας στη γαλλική Le Monde, ο Γερμανός αξιωματούχος είπε πως θα βάλει τέλος στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία. «Θα μεταβώ στην Άγκυρα για να προτείνω μια στενή οικονομική σχέση, εκπαιδευτικές ανταλλαγές, τη συνέχιση του κοινού αγώνα μας ενάντια στην τρομοκρατία κ.λπ. Όμως, αυτή η χώρα δεν μπορεί να γίνει μέλος της Ένωσης, επειδή δεν έχει την υποστήριξη της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης και επειδή η Τουρκία απομακρύνεται από τις αξίες της Ένωσης».
Ο υποψήφιος της ευρωπαϊκής δεξιάς επιχειρηματολογεί επίσης για τον έλεγχο των συνόρων και ζητά την αλληλεγγύη των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης σε θέματα μετανάστευσης. «Είναι καιρός να εφαρμοστούν δύο αρχές: Πρώτον, ο πολύ αυστηρός έλεγχος των συνόρων-Υποστηρίζω τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας όταν μιλά για την ανάγκη οικοδόμησης ενός τείχους μεταξύ της χώρας του και της Τουρκίας. Και δεύτερον ένα Σχέδιο Μάρσαλ για την Αφρική».
Ερωτηθείς για το δικό του σχέδιο απέναντι στην άνοδο του λαϊκισμού, ο κ.Βέμπερ λέει ότι «οι δημοκράτες πρέπει να προτείνουν στέρεες απαντήσεις και να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη πείθοντας ότι οι λύσεις είναι εφικτές. Η Ευρώπη χρειάζεται ηγεσία».
Σχολιάζοντας τον ρόλο «ατμομηχανής του γαλλογερμανικού άξονα», ο υποψήφιος του ΕΛΚ δηλώνει μεν ότι «η βούληση για στενή συνεργασία εξακολουθεί να υπάρχει. Η προϋπόθεση για μια ισχυρή Ευρώπη είναι προφανώς η ύπαρξη μιας ισχυρής Γαλλίας και Γερμανίας, ωστόσο, η σημερινή προτεραιότητα είναι κατά κύριο λόγο η διατήρηση της συνοχής μεταξύ Δύσης και Ανατολής εντός της Ένωσης, την ώρα που η Ρωσία αυξάνει την πίεσή της. Η Ευρώπη των δύο ταχυτήτων δεν είναι ο στόχος μου, αλλά αν ορισμένοι, όπως η Πολωνία αυτήν τη στιγμή, θέλουν να εμποδίσουν την πρόοδο προς μια φιλόδοξη Ευρώπη, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να ευθυγραμμιζόμαστε με τον ρυθμό των πιο αργών για μεγάλο χρονικό διάστημα», τονίζει ο κ.Βέμπερ.