Αριστερή ρητορική και ΕΝΦΙΑ: Από την «κατάργηση» στη «δίκαιη μείωση»
Όταν οι Έλληνες φορολογούμενοι μιλούν για ΔΕΘ και ΣΥΡΙΖΑ, ο ΕΝΦΙΑ είναι η πρώτη σκέψη που έρχεται στο μυαλό τους. Ειδικά τώρα, με την πλειονότητα των νοικοκυριών να κάθεται σε αναμμένα κάρβουνα για την καταβολή της πρώτης δόσης στα τέλη του επόμενου μήνα και την κυβέρνηση να «τρίβει τα χέρια» της, «ψάχνοντας» εναγωνίως 2 δις. ευρώ για να κλείσει την «τρύπα» στα έσοδα.
Ήταν τον Σεπτέμβριο του 2014, όταν ο Αλέξης Τσίπρας, αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης τότε, κρατούσε τον «άσσο στο μανίκι», λαμβάνοντας την προεκλογική δέσμευση για την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, η οποία-όπως φάνηκε στις κάλπες- είχε μεγάλο πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά, που λίγους μήνες αργότερα «έπεσε», με την Αριστερά να παίρνει τη σκυτάλη και οι υποσχέσεις να μένουν στα λόγια.
Τον επόμενο ακριβώς χρόνο, πάλι από το βήμα της ΔΕΘ, και ενώ ο ΕΝΦΙΑ παραμένει σταθερή «υποχρέωση» για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, ο κ. Τσίπρας, πρωθυπουργός της Ελλάδας πια, έκανε λόγο για το περίφημο παράλληλο πρόγραμμα, πείθοντας- όπως αποδείχτηκε ξανά και ξανά στις κάλπες-μία σημαντική «πίτα» της κοινής γνώμης πως με «πρώτη φορά Αριστερά» η Ελλάδα θα βγει από τη δίνη της κρίσης.
Τον περσινό Σεπτέμβριο, με τα capital controls σε πλήρη ισχύ και τις «μνήμες» από το τραγικό καλοκαίρι του 2015, όταν η χώρα έφτασε στο «χείλος» της χρεοκοπίας να ξυπνούν συχνά πυκνά μέσω αμφιλεγόμενων κυβερνητικών χειρισμών, ο πρωθυπουργός επιχείρησε να προσεγγίσει… τους βασικούς τους ψηφοφόρους από το μηδέν, έχοντας λάβει σοβαρά υπόψη του τα πρώτα αρνητικά μηνύματα, που εξέπεμπαν οι δημοσκοπήσεις. Μοίρασε «υποσχετικές» σε αγρότες και παραγωγικούς φορείς, μεταξύ άλλων, και για το ακατάσχετο των επιχειρήσεων, εξαπολύοντας συνάμα δριμεία επίθεση κατά της ΝΔ και των «κακών δανειστών».
Η φετινή ρητορική… Τσίπρα, υπουργών, συνεργατών και «συντρόφων» ενόψει της ΔΕΘ δεν απέχει και πολύ από την περσινή, κυρίως όσον αφορά τα «ταξίματα» προς τους παραγωγικούς φορείς. Η διαφορά είναι ότι οι τελευταίοι «καρφώνουν» πια την Αριστερά για «φρούδες ελπίδες» και δεν περιμένουν πως θα δουν «φως στο τούνελ» από την ομιλία του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη.
Το εντονότερο στοιχείο της ρητορικής Μαξίμου τώρα είναι το «ηθικό πλεονέκτημα» ή καλύτερα η «ανάστασή» του: η επικοινωνιακή τακτική της κυβέρνησης να πείσει πως το αριστερό πρόσημο διατηρείται, παρά τα μνημόνια, τα οποία αντί να «σκιστούν», αυξήθηκαν.
Ο ΕΝΦΙΑ και φέτος ξανά στο προσκήνιο. Συμπίπτει σχεδόν χρονικά η καταβολή της πρώτης δόσης του φόρου με την παρουσία Τσίπρα στη ΔΕΘ. Σαν τότε, το 2014, και τώρα στο Μαξίμου μιλούν για τον ΕΝΦΙΑ, σαν να έχει καταργηθεί. Τον έχουν «χρεωθεί», ως «κληρονομιά» των κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και έχουν βρει τον τρόπο να τον συμπεριλάβουν στο «αφήγημα» του πολιτικού και ιδεολογικού χάσματος με το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ώστε να τονίσουν περαιτέρω τις διαχωριστικές γραμμές με την Δεξιά. Κι εκεί ξεπροβάλουν πάλι τα περί «ναζισμού».
«Ορισμένοι στη ΝΔ ξεπλένουν τον ναζισμό», δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης.
«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δηλώνει φιλελεύθερος αλλά την ίδια ώρα έχει κάνει αντιπρόεδρο έναν ακροδεξιό, τον Αδωνι Γεωργιάδη και κορυφαίο τομεάρχη έναν χουντικό, τον Μάκη Βορίδη», συμπλήρωσε.
«Τον ΕΝΦΙΑ, που όψιμα θυμήθηκε να δεσμευθεί πως θα μειώσει η ΝΔ, τον επέβαλε η ίδια μαζί με το ΠΑΣΟΚ και διαρκώς δεσμεύονταν για επαναδιαπραγμάτευση χωρίς να πράξουν τίποτα.
Η σημερινή κυβέρνηση, στο μετρό του δυνατού, έπραξε το αυτονόητο. Προχώρησε σε μειώσεις του φόρου για τα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα.
Η ΝΔ πρέπει να αποκτήσει το πολιτικό θάρρος και να ομολογήσει ότι έκανε λάθος όταν καταψήφιζε τη μείωση του ΕΝΦΙΑ για τα μεσαία και χαμηλά στρώματα που έφερε η κυβέρνηση με τη συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση», κατέληγε η ανακοίνωση του Μαξίμου στα «πυρά» της αντιπολίτευσης για τον ΕΝΦΙΑ, περνώντας από την «κατάργηση» του φόρου στη «δίκαιη μείωση».
Φαίνεται πως καθώς δεν έχει τα περιθώρια να εξαγγείλει παροχές, ο κ. Τσίπρας έχει δώσει εντολή σε υπουργούς και κυβερνητικά στελέχη να επιμείνουν στην «αριστερή» ρητορική και στον «ακροδεξιό πόλεμο», που δέχεται το Μαξίμου από την Πειραιώς. Κοινώς, «μας χωρίζει άβυσσος με τον κ. Μητσοτάκη».