Αλ. Τσιοτίνης: Κυνηγούσα πάντα την τελειότητα
Συνέντευξη στη Χριστίνα Διαμαντοπούλου
Στα 31 του χρόνια έχει ήδη καταφέρει αναδειχθεί για το 2015 ως ένας από τους καλύτερους νέους σεφ κάτω των 30 ετών, ενώ έχει κερδίσει 5 χρυσούς σκούφους και είναι ιδιοκτήτης ενός εστιατορίου που έχει δώσει το δικό του στίγμα στον γαστρονομικό χάρτη της πόλης. Ο λόγος για τον σεφ Αλέξανδρο Τσιοτίνη, ο οποίος με αφορμή την εκπομπή του Αντ1 «Ζητείται σεφ» μίλησε στο «Χ» για την φρέσκια εμπειρία της τηλεόρασης αλλά και όλο του το ταξίδι της πορείας του έως σήμερα.
Αποφάσισες στα 18 σου να γίνεις σεφ, ενώ το επάγγελμα δεν είχε την αίγλη και την επιτυχία που έχει σήμερα…. Πώς πήρες αυτή την απόφαση;
Η μαγειρική είναι ένα επάγγελμα που πολλές φορές είναι δυσδιάκριτο αν έγκειται σε χόμπι ή σε καριέρα. Μου αρέσει να λέω πως είμαι τυχερός που σε τόσο μικρή ηλικία «έτυχε» να πάρω τη σωστή απόφαση και να ακολουθήσω ένα επάγγελμα το οποίο η πορεία έδειξε πως ήταν άξιο να με κάνει να ερωτευτώ.
Στη συνέχεια αποφάσισες να πας στη Γαλλία να συνεχίσεις τις σπουδές σου, ενώ δεν ήξερες καν τη γλώσσα. Πώς τα κατάφερες εκεί;
Είμαι άνθρωπος που του αρέσει να ξεχωρίζει, κυνηγούσα πάντα την τελειότητα. Ήταν κατά μία έννοια λοιπόν, λογική συνέχεια να εκπαιδευτώ στη «Μέκκα» της γαστρονομίας, τη Γαλλία. Η γλώσσα ήταν ένα μεγάλο εμπόδιο, όχι όμως απροσπέλαστο. Πόσο μάλλον σε ένα τόσο... χειροτεχνικό επάγγελμα.
Οι γονείς σου έχεις αναφέρει ότι δεν είδαν θετικά την απόφασή σου να ασχοληθείς με το συγκεκριμένο επάγγελμα. Σήμερα, τι σου λένε μετά από όλα όσα έχεις καταφέρει;
Καλύτερα να ρωτήσετε τους ίδιους, πάντως νομίζω ότι είναι ιδιαίτερα υπερήφανοι.
Ποια είναι η αγαπημένη σου κουζίνα; Τι σου αρέσει να μαγειρεύεις;
Γενικά λατρεύω τη θάλασσα και ό,τι καλούδια αυτή μας προσφέρει. Από ένα φρέσκο ψάρι, έναν αχινό, μέχρι φύκια που είναι έτοιμα να γίνουν σαλάτα θαλασσινών.
Τι σημαίνει για σένα μαγειρική;
Η συνεχής ανακάλυψη συνδυασμών υλικών, τα οποία ενώ αρχικά φαίνονται αταίριαστα «δένουν» και δίνουν ένα γευστικό αποτέλεσμα.
Στο σπίτι σου μαγειρεύεις; Για εσένα, για φίλους κλπ;
Μου αρέσει πολύ να μαγειρεύω για ανθρώπους που αγαπώ, απλά πλέον λόγω πολύ περιορισμένου χρόνου -εκτός επαγγελματικών κουζινών- είναι σπάνιες οι ευκαιρίες αυτές.
Ποια είναι τα αγαπημένα σου υλικά για να μαγειρεύεις;
Γενικά αγαπώ τα εσπεριδοειδή. Είναι απίστευτα μαγικό να κρατάς στα χέρια σου ένα υλικό που μπορεί σχεδόν ταυτόχρονα να είναι γλυκό, πικρό, ξινό, αλμυρό.
Η συνεργασία με τον Αντ1 και το «Ζητείται σεφ», πώς προέκυψε;
Ήταν μια διαφορετική πρόταση που βασίστηκε στην ιδέα να δείξουμε στο κοινό μέσα από μια «κλειδαρότρυπα» μια πραγματική κουζίνα.
Τι ζητάς από τον νικητή και γιατί η εκπομπή ολοκληρώνεται σε μόλις 9 επεισόδια;
Από τον νικητή ζητάω να δω στα μάτια του μια «σπίθα» για μάθηση. Τίποτα άλλο. Πιστεύω πως εάν έχουμε αυτή την πρώτη ύλη, τα υπόλοιπα αργά ή γρήγορα θα έρθουν.
Πώς σου φαίνεται η εμπειρία της τηλεόρασης και των γυρισμάτων;
Είναι κάτι τελείως διαφορετικό. Για να είμαι ειλικρινής δεν έχω κατασταλάξει ακόμα εάν μου αρέσει.
Σου δημιουργεί αμηχανία η ιδέα ότι η κριτική σου πολλές φορές θα στενοχωρήσει τους υποψήφιους; Ήδη είχες την εμπειρία της απόρριψης κάποιων υποψηφίων για την τελική 12άδα…
Σίγουρα η διαδικασία αυτή δεν μου είναι ευχάριστη, δυστυχώς όμως είναι μέρος του παιχνιδιού. Κατανοώ τη δυσκολία της αποδοχής μιας αρνητικής κριτικής, παρ’ όλ’ αυτά ελπίζω τα παιδιά να την δεχθούν ως παρακίνηση κι όχι ως αποτροπή... Άλλωστε, ποιος δεν έχει δεχτεί μια αρνητική κριτική;
Πώς είναι να είσαι στα 31 σου βραβευμένος ως ένας από τους 20 καλύτερους σεφ στον κόσμο και να έχεις ήδη κερδίσει 5 χρυσούς σκούφους;
Αρχικά, επέτρεψέ μου να διευκρινίσω πως είχα αναδειχθεί για το 2015 ως ένας από τους καλύτερους νέους σεφ κάτω των 30 ετών. Από εκεί και πέρα σαν άνθρωπος προσπαθώ κάθε μέρα να μου δημιουργώ νέες προκλήσεις...
Σου δημιουργεί άγχος για το μέλλον; Να διατηρήσεις αυτή την εικόνα και να κάνεις ακόμη περισσότερα;
Σαφέστατα και είναι μια μεγάλη πρόκληση, όταν ο πήχης έχει ήδη ανέβει αρκετά ψηλά να προσπαθείς να τον ανεβάσεις ψηλότερα κι έπειτα να αποδεικνύεις στους γύρω σου -αλλά και στον εαυτό σου κυρίως- ότι αξίζεις ό,τι έχεις κατακτήσει και ότι μπορείς να ανταπεξέλθεις σε ακόμα μεγαλύτερες προσδοκίες.
Το CTC ήταν το μεγάλο σου όνειρο; Τι υπάρχει πέρα από αυτό;
Όνειρό μου ήταν να στεγάσω σε έναν χώρο τη δημιουργικότητά μου και την αγάπη μου για το φαγητό. Και το CTC είναι ένα μέσο πραγματοποίησης αυτού μου το ονείρου.
Ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι σου;
Μπορώ να σου πω πως ένας από τους στόχους μου είναι κάθε μέρα να βλέπω το... μαγειρικό μου παιδί, το CTC να πατάει στα πόδια του να εδραιώνεται και να εξελίσσεται.
(christina.diamantopoulou@gmail.com)
info
Η εκπομπή «Ζητείται σεφ» προβάλλεται κάθε Σάββατο στις 20:00 από τον Αντ1.
CTC - Restaurant Urban Gastronomy
Ουμπλιανής 14 & Διοχάρους 27, Αθήνα
Τρίτη-Σάββατο από 19:30-00:00
Τηλ: 2107228812
info@ctc-restaurant.com