Επιχειρηματική πρόκληση για την Ελλάδα η έκδοση της business visa
Του Κωνσταντίνου Μαργαρίτη
Η προσέλκυση επενδύσεων και η ταχύτατη επίλυση των γραφειοκρατικών προβλημάτων, είναι προτεραιότητα της κυβέρνησης.
«Με τη business visa θέλουμε να μετατρέψουμε την Ελλάδα σε επιχειρηματικό κέντρο, να δημιουργήσουμε "γέφυρες" με τρίτες χώρες ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση, τον Βορρά και τον Νότο», τόνισε ο
Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, κατά την τηλεδιάσκεψη που είχε με παραγωγικούς φορείς και εμπορικά επιμελητήρια για την παρουσίαση της νέας επιχειρηματικής πρόσκλησης.
Συγκεκριμένα, ο κ. Βαρβιτσιώτης παρουσίασε ένα νέο εργαλείο για τη διευκόλυνση χορήγησης θεώρησης εισόδου στη χώρα μας για επιχειρηματικούς/επαγγελματικούς σκοπούς, που θεσμοθετήθηκε στις αρχές του χρόνου με τον ν. 4652/2020 και του οποίου το περιεχόμενο εξειδικεύτηκε στα τέλη Μαΐου με την έκδοση της σχετικής ΚΥΑ.
Στην τοποθέτηση του ο Αναπληρωτής Υπουργός, επεσήμανε ότι η νέα επιχειρηματική πρόσκληση εντάσσεται στη συνολική στρατηγική της κυβέρνησης για την ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής επιχειρηματικότητας και την τόνωση της ελληνικής οικονομίας. «Στόχος μας είναι να μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε όλα τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας και για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων και για την ενίσχυση του εξαγωγικού κλάδου της οικονομίας μας».
Σε αυτό το πλαίσιο, πρόσθεσε, το Υπουργείο Εξωτερικών δίνει τη δυνατότητα στην επιχειρηματική κοινότητα να αναλάβει την ευθύνη και τη φιλοξενία για την πρόσκληση συνεργατών της, εμπορικών επισκεπτών πιθανών πελατών ή επενδυτών από τρίτες χώρες, ώστε να μπορέσουν αυτοί πιο εύκολα να έρθουν στην Ελλάδα για επιχειρηματικές επαφές ή για να συμμετέχουν σε συνεδριάσεις, διασκέψεις ή εκδηλώσεις επιχειρηματικού κι
εμπορικού χαρακτήρα.
Κρίσιμο στοιχείο αποτελεί ότι πλέον αυτοί οι Έλληνες επιχειρηματίες, που προσπαθούν να γίνουν παγκοσμίως ανταγωνιστικοί δεν θα ταλαιπωρούνται από τις γνωστές, δύσκολες και χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες που απαιτεί σήμερα η έκδοση μιας visa. Αντιθέτως, η νέα επιχειρηματική πρόσκληση αποτελεί μια τυποποιημένη, ασφαλής, απλοποιημένη και πολύ πιο γρήγορη διαδικασία, που αναμένεται να οδηγήσει σε μείωση των
απορρίψεων των αιτήσεων των επαγγελματιών.
Όπως επισήμανε, μάλιστα, ο κ. Βαρβιτσιώτης, το νέο καθεστώς, παράλληλα με τις μεγάλες επενδύσεις που ξεκινούν στον ευρύτερο χώρο της Αττικής, δημιουργούν τις προϋποθέσεις, για να μετατραπεί η Ελλάδα σε ένα πραγματικό hub επιχειρηματικότητας.
Ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ κ. Γιώργος Κωνσταντόπουλος στην παρέμβασή του ανέφερε ότι ο νέος αυτός θεσμός που έχει ήδη υιοθετηθεί από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από όλους με
τη δέουσα προσοχή και ευθύνη, λαμβάνοντας υπόψη την υφιστάμενη κατάσταση αλλά και τη δυνατότητα ανάπτυξης των διμερών συναλλαγών, ώστε, αφενός, να μην είναι γραφειοκρατικός και να ενθαρρύνει περισσότερους πολίτες τρίτων χωρών να επισκεφθούν την Ελλάδα για επιχειρηματικούς και επενδυτικούς σκοπούς, αφετέρου να προστατεύσει όλους τους αξιόπιστους εμπλεκόμενους από φαινόμενα καταστρατήγησης.
Ο κ. Κωνσταντόπουλος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την θετική αυτή εξέλιξη, καθώς συνιστά σημαντικό βήμα για την ικανοποίηση του πάγιου και διαχρονικού αιτήματος του Συνδέσμου για ουσιαστική διευκόλυνση της όλης διαδικασίας και συντόμευση του χρόνου έκδοσης των επιχειρηματικών θεωρήσεων προς όφελος των εξαγωγών και της εξωστρέφειας ευρύτερα καθώς και των επενδύσεων στην χώρα μας.
Η Ελλάδα διεκδικεί «νέο ρόλο» και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να το πετύχει. Απαιτείται στρατηγική και σύγχρονο management.