Στα χέρια μας το χαρτί των 50 δισ. ευρώ
Η Ελλάδα έχει μπροστά της μια πολύ μεγάλη ευκαιρία. Την αξιοποίηση της έκτακτης βοήθειας των 32 δισ. ευρώ που θα πάρει από την ΕΕ για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσό των 32 δισ. θα ξεπεράσει τα 50 δισ. μέχρι τέλος του '21, αν προσθέσουμε σε αυτά τα χρήματα του ΕΣΠΑ.
Σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, τα χρήματα που θα μας δοθούν, πρέπει να πέσουν στην αγορά με δύο στόχους:
Πρώτον: Την ενίσχυση του παραγωγικού ιστού της χώρας. Την στήριξη δηλαδή των προγραμμάτων που θα γίνουν όσων μπορούν να παράγουν, όσων μπορούν να προσθέσουν στον εθνικό μας πλούτο, όσων μπορούν να βοηθήσουν τη χώρα να μειώσει τις εισαγωγές και την εξάρτησή της από το εξωτερικό.
Δεύτερον: Την αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας μέσω της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας και την αναχαίτιση του «κύματος» των απολύσεων, που δημιουργεί μόνο και μόνο η απειλή της ύφεσης, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Η Ελλάδα έχει στα χέρια της ένα δυνατό χαρτί και πρέπει να το παίξει σωστά. Τα 50 δισ. δεν πρέπει να πέσουν στα χέρια αετονύχηδων, όπως έγινε πολλές φορές στο παρελθόν, αλλά και να εξατμιστούν μέσω της κατανάλωσης. Το έργο αυτό που παίχτηκε στη δεκαετία του '80 και μας οδήγησε στη μετά την εποχή της αστακομακαρονάδας, στα μνημόνια, δεν πρέπει να το ξαναδούμε στη χώρα.
Υ.Γ. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δει, όπως δείχνουν οι σχετικές πληροφορίες, την ευκαιρία που δημιουργείται στη χώρα από τη «βροχή» των ευρωπαϊκών κονδυλίων, αλλά και τους μεγάλους κινδύνους. Για το λόγο αυτό έχει αποφασίσει να συγκροτήσει επιτροπή, που θα έχει τον έλεγχο και την επιτήρηση της διάθεσης των ευρωπαϊκών κονδυλίων.
Για να πετύχει στο έργο της η Επιτροπή, για να μην υπάρξει λεηλασία, πρέπει να συμμετάσχουν σε αυτή κυρίως θεσμικοί παράγοντες της αγοράς, που ξέρουν τη λειτουργία τους.
Οι καθηγητές και οι δημόσιοι υπάλληλοι έχει αποδειχθεί πολλές φορές από το παρελθόν ότι είναι γνώστες της αγοράς σε θεωρητικό επίπεδο μόνο. Αγνοούν την καθημερινή λειτουργίας της, δεν γνωρίζουν τους άγραφους κανόνες της, τις δυσκολίες της. Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνούν όσοι τους δίνουν θέση εξουσίας, ιδίως όταν αυτή έχει σχέση με την αγορά.