Γαλλό-Γερμανική πρόταση: Το πρώτο δειλό βήμα για την Ευρώπη έγινε!
Η Γαλλό-Γερμανική πρόταση για τη δημιουργία ενός ταμείου ανάκαμψης 500 δισ. ευρώ, είναι το πρώτο δειλό βήμα των ισχυρών της Ευρώπης για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας.
Κυρίως η πρόταση Μέρκελ - Μακρόν είναι το πρώτο βήμα για την προστασία της Ενωμένης Ευρώπης, η ενότητα της οποίας δοκιμάζεται σοβαρά το τελευταίο καιρό από τις σκληρές θέσεις των Βορείων. Ειδικότερα της Γερμανίας και των δορυφόρων της που είδαν τα μεγάλα προβλήματα, που δημιούργησε στο Νότο ο κορονοϊός μέσα από τα δημοσιονομικά τους γυαλιά. Η στάση τους προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις σε όλους τους λαούς της Ευρώπης. Ακόμα και μέσα στη Γερμανία υπήρξαν δυνατές και σοβαρές φωνές διαμαρτυρίας εναντίον των σκληρών της χώρας, που είτε είδαν την πανδημία ως ευκαιρία για να ελέγξουν το Νότο είτε δεν έβλεπαν τους μεγάλους κινδύνους και τις αγορές του, αλλά και για τη συνέχιση της λειτουργίας της ευρωπαϊκής αγοράς.
Μέσα από το πανευρωπαϊκό κύμα διαμαρτυρίας η Γερμανία κυρίως κατάλαβε ότι έπαιζε κορώνα - γράμματα την Ευρώπη. Κατάλαβε ότι δεν έχει μόνο ανάγκη η Ευρώπη τη Γερμανία, όπως πιστεύουν ορισμένοι από την πολιτική και οικονομική ελίτ της χώρας.
Η διαπίστωση της ανάγκης προστασίας της Ενωμένης Ευρώπης και των αγορών τους έδωσε τη δυνατότητα για τη συγκρότηση της Γαλλό-Γερμανικής πρότασης, που αν υιοθετηθεί, θα φέρει μία πολύ μεγάλη αλλαγή. Για πρώτη φορά η Ευρώπη βγαίνει στις αγορές να δανειστεί για ανάγκες των μελών της. Δάνειο, το οποίο θα αποπληρωθεί μέσα από τον κοινοτικό προϋπολογισμό.
Τα χρήματα του νέου ταμείου που θα αντληθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό και τις αγορές, θα δοθούν στα κράτη με τη μορφή επιχορήγησης και όχι με τη μορφή δάνειου. Μάλιστα, με κριτήρια που βολεύουν την Ελλάδα. Όπως ποσοστό ανεργίας, υπηρεσίες και τομείς που χτυπήθηκαν, όπως τουρισμός και ποσοστό ύφεσης.
Τα 500 δισ. ευρώ που προτείνουν για το νέο ταμείο οι ηγέτες της Γαλλίας και Γερμανίας σίγουρα δεν φτάνουν. Γι’ αυτό μιλήσαμε για ένα δειλό βήμα. Το βήμα όμως έγινε. Ήρθε η ώρα από εδώ και πέρα τα βήματα να γίνουν μεγάλα και πιο τολμηρά. Τα έχουν ανάγκη η Ευρώπη και οι λαοί της, που την πίστεψαν και την πιστεύουν ως πολιτική λειτουργία ασφάλειας, συνεργασίας, συνεταιρισμού κρατών, Δημοκρατίας αλλά και αγοράς.