Για να μην πάμε σε στάση πληρωμών
Εγκλωβισμένοι σε ένα κυκεώνα χρεών προς το Δημόσιο βρίσκονται ιδιώτες και επιχειρήσεις.
Στο συμπέρασμα αυτό οδηγούν τα στοιχεία από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, ΑΑΔΕ.
Τα στοιχεία δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για την πορεία και ειδικότερα για τη βιωσιμότητα της ελληνικής αγοράς μετά και το χτύπημα και της πανδημίας του κορονοϊού.
Το αδιέξοδο, όπου βρίσκονται για το θέμα αυτό εκατομμύρια Έλληνες, δείχνει καθαρά δύο στοιχεία.
Πρώτον, λόγω χρεών ιδιωτών και εταιρειών προς το Δημόσιο, εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία, είναι δεσμευμένοι οι τραπεζικοί λογαριασμοί του 50% σχεδόν των ΑΦΜ των πολιτών της χώρας!
Δεύτερον, το ιδιωτικό χρέος έχει φτάσει στο ποσό ρεκόρ των 106 δισ. ευρώ!!
Με την ύφεση που θα δημιουργηθεί στην οικονομία από εδώ κι εμπρός, τα παραπάνω νούμερα αναμένεται να μεγαλώσουν πάρα πολύ. Το θέμα είναι να μην φτάσουν σε ύψος που θα προκαλέσουν ανεπανόρθωτη ζημιά στην οικονομία και στην αγορά.
Για να μην οδηγηθούμε σε παύση πληρωμών από τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, χρειάζεται να ληφθούν γρήγορα αποφάσεις.
Για να μην ζήσουμε τραγωδίες, πρέπει εδώ και τώρα να πάμε σε γενναία μείωση φόρων και εισφορών. Μείωση 25% του σημερινού ύψους των φόρων και των εισφορών.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει εκδηλώσει σχετική πρόθεση κι έκανε και μείωση των φόρων για επιχειρήσεις και ιδιώτες. Ειδικότερα, για τις επιχειρήσεις ο φόρος κατέβηκε από το 28% στο 24% και στα φυσικά πρόσωπα ο φορολογικός συντελεστής από το 22% στο 9%.
Σωστή η απόφαση της κυβέρνησης, αλλά δεν φτάνει. Οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί με την πανδημία, δείχνουν ότι πρέπει να πάμε σε πολύ μεγάλη μείωση εισφορών και φόρων.
Σε ένα ποσοστό, το όποιο θα κάνει δυνατή, εφικτή την πληρωμή τόσο των τωρινών υποχρεώσεων όσο και των παλαιότερων.
Μιλάμε για τα χρέη των προηγούμενων ετών, με τη συντριπτική πλειοψηφία να είχε δημιουργηθεί λόγω της κρίση των τελευταίων δέκα χρόνων.
Υπάρχουν στατιστικές μελέτες σε όλο τον κόσμο, που δείχνουν ότι τα κρατικά ταμεία δεν γεμίζουν με υψηλούς φόρους και εισφορές. Σε τέτοιες περιόδους, μάλιστα, δημιουργούν τεράστια προβλήματα στην είσπραξη των δημοσίων εσόδων.
Όσοι δεν το κατάλαβαν έγκαιρα αυτό, το πλήρωσαν με καταστροφή εκατοντάδων χιλιάδων επιχειρήσεων, με εκατομμύρια ανέργους με ερήμωση της αγοράς με τεράστια κοινωνικά προβλήματα.