Γ. Τασσιόπουλος στο «alert»: Ο Βορράς βάζει σε περιπέτειες τον Νότο
«Τραγικά δύσκολη» χαρακτηρίζει την επόμενη μέρα της πρωτοφανούς αυτής υγειονομικής κρίσης, που πλήττει την Ελλάδα και όλο τον πλανήτη, ο διευθυντής του Xrimaonline.gr, Γιάννης Τασσιόπουλος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «alert» και σχολιάζοντας μεταξύ άλλων την πρόβλεψη του Economist για ύφεση σοκ όσον αφορά την οικονομία της χώρας μας.
Σημειώνεται πως ο Economist προχωρώντας σε μία πρώτη εκτίμηση για τον οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας του κορονοϊού, κάνει λόγο λόγο για ύφεση της τάξεως του 7%-18%, επισημαίνοντας πως η ελληνική οικονομία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό.
Αναφερόμενος στις τελευταίες, επεισοδιακές τηλεδιασκέψεις του Eurogroup, ο κ. Τασσιόπουλος τονίζει πως τα μέτρα που αποφασίστηκαν, δεν αρκούν για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης, υπογραμμίζοντας πως απαιτείται ένα γρήγορο σχέδιο ανόρθωσης από την ΕΕ, το οποίο θα επουλώσει τα «τραύματα» του κορονοϊού στον οικονομικό και κοινωνικό ιστό. «Θα υπάρξουν σοβαρά προβλήματα στις επιχειρήσεις, που θα οδηγήσουν σε χιλιάδες απολύσεις», εκτιμά.
Μάλιστα, ο ίδιος επικαλούμενος το πρόσφατο άρθρο του στο Xrimaonline.gr με τίτλο «Ασπιρίνη έδωσε το Eurogroup», επισημαίνει χαρακτηριστικά πως «δεν μπορεί η Βρετανία να τυπώνει χρήμα για να αντιμετωπίσει την κατάσταση κι εμείς να προστατεύουμε με ασπιρίνες τον παραγωγικό και κοινωνικό ιστό της Ευρώπης», αφήνοντας αιχμές για τη στάση των Γερμανών, οι οποίοι, όπως έγινε γνωστό, σήκωσαν «βέτο» στην επισήμανση της ΕΚΤ ότι απαιτείται πακέτο μέτρων 1,5 τρισ. ευρώ.
Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι ΥΠΟΙΚ συμφώνησαν σε δέσμη μόλις 540 δισ. ευρώ, αν και η Κεντρική Τράπεζα στην τηλεδιάσκεψη της περασμένης Τρίτης χτύπησε «καμπανάκι» για ύφεση 10% στην Ευρωζώνη.
«Θα το πληρώσουμε», δηλώνει ο κ. Τασσιόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι η Ιταλία συμβιβάστηκε. Αξιοπρόσεχτη δε είναι η επισήμανση του διευθυντή του Xrimaonline.gr όσον αφορά τους «συνήθεις κανόνες», υπό τους οποίους θα δοθούν τα 540 δισ. ευρώ, με τον ίδιο να τονίζει ότι οι οικονομίες του Βορρά θα βάλουν τις οικονομίες του Νότου σε μεγαλύτερη περιπέτεια.