Δυτικό Πέλλας: Η πάλη επιστρέφει «σπίτι» της μετά από 15 χρόνια
Με περισσή αγάπη και μεράκι φρόντισαν, έβαψαν και ανακαίνισαν, έπειτα από 15 χρόνια που παρέμενε κλειστό, το ιστορικό γυμναστήριο της πάλης. Συγκέντρωσαν τα παιδιά του χωριού που ενδιαφέρονται για το άθλημα και όλοι, κάτοικοι και πρώην αθλητές, ένωσαν τις δυνάμεις τους, για να επιστρέψει στο σπίτι της, η ελευθέρα πάλη. Το Δυτικό Πέλλας, το χωριό της πάλης όπως αποκαλείται, αναγεννάται μέσα από την πρωτοβουλία αθλητών, ιδιωτών και των τοπικών φορέων της περιοχής.
Ο χρυσός πρωταθλητής πάλης, με καταγωγή από το Δυτικό, Θεοδόσης Παυλίδης, επιστρέφει ως προπονητής στον τόπο όπου μεγάλωσε και μιλώντας στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, συγκινημένος, λέει πως γι' αυτόν ήταν μια δύσκολη κατάσταση σε ό,τι αφορά το κομμάτι της συναισθηματικής διαχείρισης. «Η χαρά μου είναι απερίγραπτη, αλλά η συγκίνησή μου ακόμα μεγαλύτερη. Επέστρεψα ως προπονητής στον χώρο που ήμουν αθλητής, από έξι μέχρι και 17 ετών που έφυγα από το χωριό, ως μέλος της εθνικής ομάδας. Επιστρέφω έπειτα από 15 χρόνια στο ίδιο γυμναστήριο και όλα είναι ίδια, ειδικά η αγνή μυρωδιά της προσπάθειας και του ιδρώτα, της αξιοπρέπειας και της περηφάνιας».
Όνειρο ζωής και υποχρέωση απέναντι στον τόπο
Όπως αναφέρουν οι άνθρωποι που απαρτίζουν την ομάδα που εμπνεύστηκε και υλοποίησε αυτό το ξεχωριστό εγχείρημα, το σημαντικότερο βήμα έγινε σε μια συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο χωριό. Πρώην αθλητές και κάτοικοι αποφάσισαν πως ωρίμασε η ιδέα και ήταν η ώρα να ξεκινήσουν τις διαδικασίες για την επανίδρυση του «Α.Σ. Δυτικό Πέλλας 1987». Ήταν όχι μόνο όνειρο ζωής, αλλά και υποχρέωση απέναντι στον τόπο και στα παιδιά τους, όπως τονίζουν.
Ο παλαιστικός σύλλογος του Δυτικού ιδρύθηκε το 1987 καιμ όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο παλαίμαχος αθλητής Τηλέμαχος Ανδρεάδης, «μέσα στα επόμενα 10 χρόνια από την ίδρυση του, δημιουργήθηκε ένα γυμναστήριο στο χωριό και το άθλημα κέρδισε όλη τη νεολαία της περιοχής».
Σημειώνει δε ότι «μέσα σε αυτά τα χρόνια, οι αθλητές του συλλόγου κατέκτησαν τίτλους τόσο σε πανελλήνια πρωταθλήματα όσο και σε πανευρωπαϊκές και παγκόσμιες διοργανώσεις. Στο μεγαλύτερο διάστημα αυτής της περιόδου, πρωτεργάτης ήταν ο προπονητής Nikolaef Kristof Lazarof, που με τις γνώσεις, την εμπειρία και την αγάπη του, ανέδειξε πολλούς αθλητές του συλλόγου».
Λόγω δύσκολων συνθηκών, όπως εξηγούν, πριν από περίπου 15 χρόνια διακόπηκε η λειτουργία του συλλόγου. Όλο αυτό το διάστημα και μη έχοντας πολλές επιλογές, μεγάλο ποσοστό της νεολαίας αποσύρθηκε από κάθε αθλητική δραστηριότητα και οδηγήθηκε σε επιλογές χωρίς κίνητρα για καλή φυσική και ψυχική υγεία. «Βλέποντας όλα αυτά, παλαίμαχοι του συλλόγου οργανωθήκαμε και ξεκινήσαμε έναν αγώνα για την επανεκκίνηση του συλλόγου», επισημαίνει ο κ. Ανδρεάδης.
Μετράμε ήδη 50 νέα μέλη στον αθλητικό σύλλογο πάλης Δυτικού
«Έγινε μια γενναία ανακαίνιση του παλιού κλειστού γυμναστηρίου του Δυτικού, με συμμετοχή των ιδιωτών επιχειρηματιών και τοπικών φορέων κυρίως του δήμου Πέλλας και σήμερα μετράμε 50 μέλη αθλητές», αναφέρει με περηφάνια ο κ. Παυλίδης.
«Οφείλω στην πάλη, διότι μού προσέφερε απλόχερα πολλά στη ζωή και όλη η προσπάθειά μου έχει να κάνει με τα παιδιά. Ως πατέρας δύο παιδιών, θέλω να αφήσω έναν καλύτερο κόσμο και να αναδείξω τον τόπο μου», προσθέτει.
«Είναι στο DNA μας η πάλη»
Η πάλη είναι μέσα στο ...DNA των κατοίκων του Δυτικού. «Στο χωριό δεν υπάρχει κάτοικος, από μικρό παιδί μέχρι και ηλικιωμένος, που να μην ξέρει να παλεύει», υπογραμμίζει ο χρυσός πρωταθλητής και προσθέτει: «οι παππούδες μας ήρθαν από τον Πόντο, ήταν παλαιστές και πάντα υπηρετούσαν την παραδοσιακή πάλη στις αυλές και στα πανηγύρια. Αυτοί μας δίδαξαν, μέχρι που ήρθε ο Βούλγαρος προπονητής Nikolaef Kristof Lazarof και ιδρύθηκε ο σύλλογος. Αυτός ο άνθρωπος μας αγαπούσε σαν πατέρας. Όπως μας είπε και η σύζυγός του, που ήρθε να μας δει, γεννήθηκε, έζησε και πέθανε για το χωριό και τους αθλητές του», υπογραμμίζει.
«Καλημέρα, παλεύουμε;»
Ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Δυτικού Αθανάσιος Παυλίδης αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «στην ευρύτερη περιοχή της κεντρικής Μακεδονίας, η φράση "Καλημέρα, παλεύουμε;", είναι γνωστό σε όλους, ότι έχει της ρίζες της στο χωριό μας» και σημειώνει πως «η πρωτοβουλία των πρωταθλητών να επαναλειτουργήσει το παλαιστικό γυμναστήριο με τη στήριξη και του δήμου Πέλλας, έδωσε μεγάλη χαρά στους κατοίκους κι αυτό φαίνεται και από την άμεση συνδρομή όλων. Δεν θα μπορούσαν να λείπουν βέβαια από αυτή την προσπάθεια και οι επιχειρηματίες του χωριού που βοηθούν στο έπακρο».
Στο έμβλημα του αθλητικού συλλόγου ελευθέρας πάλης υπάρχει η φιγούρα του προπονητή που την Πρωτομαγιά του 1996 έφυγε από τη ζωή σε τροχαίο δυστύχημα, έχοντας αποτελέσει φάρο έμπνευσης για το Δυτικό Πέλλας. Απεικονίζεται να σηκώνει ένα κύπελο και με αυτό τον τρόπο, όπως επισημαίνουν τα μέλη του συλλόγου, θέλουν να τιμήσουν τη μνήμη του.